MMR neproplatí evropské dotace za 40 milionů kvůli Babišově střetu zájmů

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) společnostem z koncernu Agrofert neproplatí či bude případně vymáhat zpět evropské dotace za více než 43 milionů korun. Důvodem je střet zájmů expremiéra a kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO).

Agrofert

Příjemci dotací podle ministerstva v projektech v letech 2017 až 2020 ve výběrových řízeních vybrali firmy v rozporu se zákonem. MMR to uvedlo v tiskové zprávě, kterou má ČTK k dispozici. První na případ upozornil server iROZHLAS.cz.

Neproplacení nebo zpětné vymáhání se týká celkem devíti příjemců evropských prostředků z programu IROP a 20 veřejných zakázek. Patří mezi ně především střední zemědělské školy, nejčastěji ze Středočeského kraje. Zakázky se týkaly nákupů zemědělské techniky či dopravních a osobních automobilů.

"Musíme postupovat podle zákona. Agrofert nemůže být zvýhodněn na úkor jiných podnikatelů, kteří dodržují předpisy. Andreje Babiše jsem mnohokrát varoval, že musí vyřešit svůj střet zájmů a nemůže si brát občany jako své rukojmí," uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

MMR uvádí, že má povinnost finanční prostředky neproplatit a ty již proplacené vymáhat s ohledem na postoj auditního orgánu ministerstva financí, finálního závěru auditu Evropské komise ke střetu zájmů a všech dostupných expertních stanovisek. "Žadatelé jsou v této věci spíše oběťmi, jelikož je zástupci tehdejší vlády ujišťovali, že střet zájmů neexistuje. Navíc společnosti z koncernu Agrofert nepravdivě uváděly, že Andrej Babiš není jejich skutečným majitelem," dodal Bartoš.

Babiš od počátku jakýkoliv střet zájmů odmítá. Také Agrofert, který expremiér vložil do svěřenských fondů, tvrdí, že podniká v souladu se zákony a v případě střetu zájmů to platí také.

Ve Středočeském kraji jde o dotace celkem za 27 milionů korun. Primárně šlo o nákupy traktorů a jiné zemědělské techniky pro střední školy a školní statky. MMR uvádí, že ve výběrových řízeních zvítězily firmy z koncernu Agrofert, a to v době, kdy byl Babiš premiérem. "Jsem opravdu rozezlena, protože v některých případech firmy do soutěže předložily čestná prohlášení o střetu zájmů, tedy spíše o jejich ‘nestřetu’ zájmů. S péčí řádného hospodáře musíme využít opravných prostředků. Traktory a další technika jsou nezbytné pro fungování školních statků, kde jsou desítky krav, hektary polností a vše slouží pro výuku žáků. Takže neplatnost smluv může mít zásadní důsledky," řekla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková ((STAN).

V Olomouckém kraji jde o sedm projektů, podle iROZHLASu za zhruba 11,7 milionu korun. Především jde o zemědělskou techniku, nákup traktorů a různých zemědělských strojů. Olomoucký hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN) dnes ČTK sdělil, že nevidí jakékoliv provinění na straně Olomouckého kraje a jeho střední školy, které se dotace týkala. "Plně chápu postoj ministerstva a jeho snahu o zabránění finančních ztrát z důvodu možného neproplacení dotace ze strany Evropské komise. Je na pováženou, jak mohla tato situace dojít tak daleko, když byl střet zájmů Andreje Babiše od počátku zřejmý. Budeme teď muset část své kapacity věnovat řešením tohoto problému" uvedl Suchánek. Při řešení problému chce olomoucké hejtmanství spolupracovat se Středočeským krajem a MMR.

Kvůli střetu zájmů tehdejšího premiéra Babiše se v Česku na začátku roku 2019 uskutečnil audit vedený kontrolory z Evropské komise. Podle nich Babiš byl během svého vládního angažmá ve střetu a porušoval českou i evropskou unijní legislativu, a řada dotací tak byla Agrofertu vyplacena neoprávněně.

Podle tuzemského zákona ke střetu zájmů není možné poskytnout dotaci, ale také veřejnou zakázku firmě, v níž drží alespoň čtvrtinový podíl veřejný funkcionář, uvedl iROZHLAS. MMR uvedlo, že zákon o střetu zájmů zakazuje, aby společnosti ovládané členem vlády získávaly veřejné zakázky.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější