Modrá pyramida dostala od České národní banky pokutu pět milionů korun

Stavební spořitelna Modrá pyramida dostala od České národní banky pokutu pět milionů korun za to, že nesnížila celkové náklady spotřebitelských úvěrů o výši úroku a dalších nákladů u 740 spotřebitelů, kteří požádali o předčasné splacení úvěru.

Česká národní banka

Spořitelna tak porušila zákon o spotřebitelském úvěru. Vyplývá to ze zveřejněného rozhodnutí centrální banky. Modrá pyramida v reakci ČTK sdělila, že rozhodnutí ČNB respektuje. Zároveň se ale domnívá, že její přístup má oporu v důvodové zprávě k zákonu.

Podle rozhodnutí Modrá pyramida v období od 8. března 2019 do 28. dubna 2020 získala od spotřebitelů zhruba 4,6 milionu korun jako náhradu nákladů za provize vyplacené zprostředkovatelům za zprostředkování spotřebitelského úvěru a 3,06 milionu korun jako náhradu nákladů za úroky vyplacené vkladatelům. Modrá pyramida musí pokutu zaplatit do 30 dnů od nabytí právní moci tohoto rozhodnutí z 28. ledna.

"ČNB pokutovala Modrou pyramidu pokutou pět milionů za porušení paragrafu 117 odstavce 1, zákona o spotřebitelském úvěru, kterého se dopustila tím, že nesnížila celkové náklady spotřebitelských úvěrů o výši úroku a dalších nákladů, které by byli spotřebitelé povinni platit v případě, kdy by nedošlo k předčasnému splacení spotřebitelských úvěrů," řekla dnes na dotaz ČTK mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová. V dokumentu ČNB upozorňuje, že zákon nikde nestanoví žádný nárok účastníka řízení na kompenzaci jeho zisku v souvislosti s předčasným splacením nebo náhradu finanční ztráty a nikde nestanoví, že má účastník řízení nárok na náhradu nákladů, které obecně vznikají v souvislosti s jeho podnikatelskou činností.

"Jsme přesvědčeni o tom, že náš přístup má oporu v důvodové zprávě k zákonu a máme pro něj i dostatek právních a ekonomických argumentů i odborných expertních stanovisek. Víme, že ČNB zastává dlouhodobě odlišný názor a máme za to, že tuto otázku může závazně vyřešit pouze nezávislý soud. I přesto však plně respektujeme rozhodnutí ČNB jako bankovního regulačního orgánu a budeme se jím do budoucna řídit, pokud příslušný soud nerozhodne jinak," uvedl mluvčí Komerční banky a Modré pyramidy Pavel Zúbek. Dodal, že banka zároveň plně podporuje legislativní návrh, který má přesně vymezit pojem účelně vynaložených nákladů a který zcela konkrétním způsobem doplní sporný právní rámec.

Stavební spořitelna Modrá pyramida patří do skupiny Komerční banky. V posledních letech se zaměřuje nejen na stavební spoření, ale i na finanční poradenství a nabízí bankovní a pojišťovací produkty.spořitelny

Témata: spořitelny | ČNB

Související:

Nejnovější