Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák odešel z hnutí ANO

Moravskoslezský hejtman a poslanec Ivo Vondrák dnes opustil hnutí ANO, které dlouhodobě kritizuje. Řekl to po odpoledním jednání krajského předsednictva, které se mělo zabývat návrhem celostátního předsednictva na jeho vyloučení. V pozici hejtmana, kterou zastává od roku 2016, by ale chtěl Vondrák vydržet do konce funkčního období.

Ivo Vondrák

Podporu zastupitelů cítí, tlak vedení ANO na opuštění pozice hejtmana vnímá. Volby do krajských zastupitelstev se konají příští rok. Na dnešní jednání Vondrák přišel sám s návrhem, že z hnutí vystoupí.

"Ten důvod je prostý. Myslím si, že ta situace je rozjitřená a pro spoustu mých přátel a kolegů to začalo být nekomfortní, protože ten tlak, který se na ně vyvíjel, byl náročný," řekl Vondrák. Ve funkci hejtmana by rád zůstal do konce funkčního období. "Myslím si, že ty věci jsou nastartované, rozjeté a zaslouží si, aby byly úspěšně dokončeny," zdůvodnil Vondrák. Podle něj má s kolegy v kraji silné pouto, protože spolupracují od počátku. Zatím nemá signály, že by neměl jejich podporu. Dodal, že klub krajských zastupitelů ANO mu podporu vyjádřil před dvěma týdny.

Další jednání klubu se uskuteční před jednáním krajského zastupitelstva, které je svoláno na 10. března. "Zcela určitě tam o tom řeč bude, ale já tedy pevně věřím, že pořád ještě funguje zdravý rozum. Pokud ne, tak v té politice už samozřejmě nemá cenu vůbec být," podotkl Vondrák.

Krajský předseda ANO a havířovský primátor Josef Bělica ČTK řekl, že dnešní jednání bylo korektní a velmi rychlé. Blíže se k rozhodnutí hejtmana nechtěl vyjadřovat s ohledem na to, že se jedná o personální vnitřní záležitosti hnutí ANO.

Vondrák připustil, že vnímá tlak vedení hnutí ANO na to, aby opustil pozici hejtmana. "Samozřejmě jsem byl na (poslaneckém) klubu a tam jsem zavnímal tento tlak od těch dvou (Aleny Schillerové a Karla Havlíčka), kteří dneska jsou řekněme myšlenkovými vyslanci pana (Andreje) Babiše, kde jsem toto zaslechl, takže předpokládám, že možná něco takového bude. To už potom bude jejich odpovědnost, co bude s tímto krajem," řekl Vondrák. Havlíček dnes označil Vondrákovo vystoupení z ANO za racionální rozhodnutí, nedovede si ale představit, že by kraj řídil bez podpory hnutí, které ho do funkce navrhlo.

Vondrák zopakoval, že podporu od svých nejbližších spolupracovníků cítí. "Už ráno jsme si sedli s mými náměstky a oni mi popisovali, co se děje. Vnímal jsem, že nemá cenu to odkládat, právě z toho důvodu, že ten tlak bude vyvíjen stále větší a větší. Myslím, že o tom není politika, politika by měla být o konsensu a hledání řešení," doplnil hejtman.

Podle něj není možné žít v rozporu s vnitřním svědomím. A své jednání by nezměnil, ani kdyby věděl, jak se situace bude vyvíjet. Z hnutí se rozhodl vystoupit sám také z toho důvodu, aby se krajské předsednictvo nemuselo vyjadřovat k návrhu celostátního předsednictva na jeho vyloučení.

Vondrák je dlouhodobým kritikem poměrů v hnutí a v prezidentské volbě nevolil předsedu ANO Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta a nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. Následně rezignoval na post místopředsedy hnutí a rovněž opustil poslanecký klub ANO. Vondrák už dříve uvedl, že dnešní jednání krajského předsednictva bude klíčové pro jeho rozhodnutí o dalším setrvání v ANO.

V minulých dnech hnutí opustili ostravský primátor Tomáš Macura nebo jeho náměstkyně pro investice Zuzana Bajgarová, kteří rovněž byli kritiky hnutí a v prezidentské volbě podporovali Pavla. Macura tento týden uvedl, že funkci primátora Ostravy opustí do půl roku. Město vede jako primátor od podzimu 2014, uspěl i v loňských komunálních volbách. Macura dnes ČTK řekl, že od Vondráka vystoupení z hnutí ANO očekával. "Krok pana hejtmana jsem očekával. Nikdo normální nechce být tam, kde vás nechtějí. Že to je z hlediska hnutí politika krátkozraká, je věc druhá," uvedl Macura.

Havlíček má Vondrákovo rozhodnutí za racionální

Za racionální označil vystoupení moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka z ANO místopředseda tohoto hnutí Karel Havlíček. ČTK napsal, že Vondrák, který v úterý oznámil odchod ze sněmovní frakce ANO, "v hnutí ztratil prakticky veškerou podporu, nejen na úrovni předsednictva, ale i regionů". Funkce hejtmana, kterou si Vondrák hodlá nechat, je podle Havlíčka ale hlavně politická. Nedovede si představit, že by Vondrák kraj řídil bez podpory hnutí, které ho do funkce navrhlo.

"Byl zvolen našimi voliči v Moravskoslezském kraji a ti svůj názor jasně vyjádřili v prezidentských volbách. Nedovedu si navíc osobně představit, jak bych dlouhodobě řídil kraj, nemám-li podporu politické strany, která mě na pozici nominovala," uvedl Havlíček.

Podobný názor má šéfka klubu poslanců ANO Alena Schillerová. "Směřovalo to k tomu, a proto mě to nijak nepřekvapuje, stejně jako to, že chce dál zůstat hejtmanem," napsala ČTK.

Vondrák oznámil odchod z ANO po odpoledním jednání krajského předsednictva, které se mělo zabývat návrhem celostátního předsednictva na jeho vyloučení. Na dnešní jednání Vondrák sám přišel s návrhem, že z hnutí vystoupí. V pozici hejtmana, kterou zastává od roku 2016, by ale chtěl vydržet do konce funkčního období. Uvedl, že podporu zastupitelů cítí. Volby do krajských zastupitelstev se konají příští rok.

Vondrák je dlouhodobým kritikem poměrů v hnutí a v prezidentské volbě nevolil předsedu ANO Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta a nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. V minulých dnech hnutí opustili ostravský primátor Tomáš Macura nebo jeho náměstkyně pro investice Zuzana Bajgarová, kteří rovněž byli kritiky hnutí a v prezidentské volbě podporovali Pavla. Macura následně oznámil, že odejde do půl roku z funkce primátora metropole Moravskoslezského kraje.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější