MOV schválil účast ruských a běloruských sportovců na olympiádě 2024

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) schválil účast ruských a běloruských reprezentantů na olympijských hrách v roce 2024 v Paříži pod vlajkou neutrálních sportovců. Toto rozhodnutí umožňuje jednotlivcům z těchto zemí soutěžit, ne však reprezentovat dané země.

Ilustrační foto

Do soutěží se dosud kvalifikovalo jedenáct "neutrálních" sportovců, z toho osm z Ruska a tři z Běloruska. Ti budou moci startovat pod neutrální vlajkou, bez státní hymny nebo symbolů. MOV uvedl, že sportovci s vazbami na vojenské nebo policejní složky budou nadále vyloučeni, stejně jako ti, kteří aktivně podporují válku na Ukrajině.

Týmy z obou zemí nebudou mít povolení soutěžit na olympijských hrách. Rozhodnutí bylo přijato poté, co se zástupci mezinárodních federací a národních olympijských výborů vyslovili pro přijetí neutrálních sportovců na 12. olympijském summitu v Lausanne.

Francouzský prezident Emmanuel Macron už v září prohlásil, že na příštích olympijských hrách v Paříži se nesmí objevit vlajka Ruska jako státu, který páchá válečné zločiny na Ukrajině. Navzdory probíhající ruské invazi na Ukrajině ale tehdy MOV doporučil, aby ruští i běloruští sportovci mohli soutěžit na mezinárodních soutěžích, za předpokladu, že splní stanovené podmínky včetně soutěžení pod neutrální vlajkou a prokáží, že aktivně nepodporují válku na Ukrajině.

"Doufám, že jde o svědomité rozhodnutí olympijského světa. Není ale to hostitelský stát, který by měl rozhodovat o tom, co má dělat MOV. (Prezidentovi výboru) Thomasi Bachovi plně důvěřuji," řekl francouzský prezident.

"Samozřejmě, že na olympijských hrách v Paříži nemůže být ruská vlajka, myslím, že v tom je shoda. Pro Rusko jako zemi není (na olympiádě) místo v době, kdy páchá válečné zločiny, kdy deportuje děti," konstatoval Macron.

V rozhovoru pro francouzský sportovní deník L'Équipe se Macron zamýšlel i nad tím, jak rozlišovat mezi ruskými sportovci, kteří jsou komplici současného ruského režimu a těmi, kteří jsou jeho oběťmi uvedl server euronews.

Ukrajinský premiér Denys Shmyhal v létě prohlásil, že Ukrajina je připravena bojkotovat olympijské hry v Paříži, pokud bude Rusku a Bělorusku povoleno se soutěže zúčastnit.

"Ukrajina je odhodlaná. Byla vytvořena mocná mezinárodní koalice pro spravedlivý sport, zahrnující 35 států. Jsme připraveni společně bojkotovat olympijské hry v Paříži, pokud bude Ruské federaci a Bělorusku umožněno se soutěže zúčastnit," napsal na telegramu.

"Očekáváme, že Mezinárodní olympijský výbor (MOV) učiní správné rozhodnutí a rezolutně odvolá agresora z olympiády," dodal v srpnu s tím, že Rusko zabilo stovky ukrajinských sportovců a trenérů a zničilo nebo poškodilo stovky sportovních zařízení během války.

Ruský ministr sportu Oleg Matycin označil na jaře výzvu 35 zemí k vyloučení Ruska a Běloruska kvůli invazi na Ukrajinu z olympijských her v roce 2024 za nepřijatelný. Podle návrhu MOV by Rusové a Bělorusové mohli v Paříži startovat jako neutrální atleti. Jejich návrat do soutěží zdůvodnil prohlášením Organizace spojených národů, která vyloučení Rusů a Bělorusů označila za diskriminaci.

Prezident MOV Thomas Bach už na jaře při návštěvě mistrovství světa ve sjezdovém lyžování hájil záměr dostat na olympijské hry 2024 v Paříži sportovce z Ruska a Běloruska, proti kterému se v Evropě i v dalších zemích zvedla velká vlna nevole.

Argumentoval tím, že sport musí respektovat lidská práva všech sportovců. Odmítl, že by se MOV kvůli svému přístupu ocitl na "špatné straně historie". Krátce po ruské invazi na Ukrajinu, která začala takřka před rokem, ale drtivá většina mezinárodních sportovních organizací vyloučila ze svých soutěží sportovce z Ruska i jeho spojence Běloruska.

Tehdy to doporučoval i MOV a sankce platí dosud. Vedení světového olympismu ale nedávno uvedlo, že uvažuje o tom, že by na OH připustil start neutrálních sportovců z Ruska a Běloruska, kteří se vymezí proti válce na Ukrajině.

Bach už dříve vyzval Ukrajinu, aby upustila od výzev k bojkotu. Zatím nenaznačil, že by pod tlakem měnil postoj. A nemyslí si, že by na plánech MOV bylo něco špatného. "Historie ukáže, kdo dělá víc pro mír. Jestli ti, kteří se snaží držet cesty otevřené, komunikovat, nebo ti, kteří chtějí izolovat a rozdělovat," uvedl.

Témata: olympiáda

Související:

Nejnovější