Rukojmí z texaské synagogy se podařilo osvobodit, podezřelý je po smrti

Rukojmí, které v sobotu v synagoze v texaském městě Colleyville držel neznámý pachatel, se podařilo osvobodit. Všichni jsou v pořádku, oznámil texaský guvernér Greg Abbott. Místní policejní šéf na tiskové konferenci řekl, že podezřelý je po smrti, podle prezidenta Joea Bidena šlo o akt terorismu. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) sdělil, že útočníkem byl britský občan.

Ilustrační foto

"Modlitby byly vyslyšeny. Všichni rukojmí jsou živí a v bezpečí," informoval Abbott na twitteru o konci dramatu. Krátce předtím bylo ze synagogy slyšet hlasitou ránu a zvuky podobné střelbě, informovala agentura AP.

Policie byla k synagoze přivolána v sobotu v 11:00 místního času (18:00 SEČ). Podle zdroje blízkého situaci podezřelý původně vzal čtyři rukojmí včetně rabína, jednoho člověka po zhruba šesti hodinách propustil. Vyšetřovatelům se zatím nepodařilo muže identifikovat ani určit motiv činu.

Televize Sky News dnes uvedla, že útočníkem ze synagogy byl britský občan. FBI později informaci potvrdila a dodala, že šlo o 44letého Brita Malika Faisala Akrama. "V tuto chvíli nic nenasvědčuje zapojení další osoby," uvedla FBI. Vyšetřovatelé podle úřadu pokračují v analýze důkazů v synagoze, vyšetřování tak pokračuje.

Prezident Biden dnes na návštěvě Filadelfie řekl, že muž, který narušil bohoslužbu v synagoze, provedl teroristický čin. Potvrdil také, že není dostatek informací o důvodech, proč si útočník vzal za cíl právě onu synagogu.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová dnes čin v Texasu odsoudila jako teroristický a antisemitský. "Myslím na židovskou komunitu a všechny, který tento strašlivý čin v Texasu zasáhl. Tento akt terorismu a antisemitismu odsuzujeme," uvedla ministryně na twitteru. "Jsme na straně Spojených států při obraně práv a svobod našich občanů proti těm, kteří šíří nenávist," dodala.

Televize Sky News uvedla, že Akramova rodina je jeho smrtí zdrcena. Útočníkův bratr Gulbard řekl, že členové rodiny byli během událostí v Texasu hodiny v kontaktu s Faisalem a že ačkoli trpěl duševními problémy, věřili, že rukojmím neublíží.

Zpravodajský web ABC News dříve informoval, že podezřelý mluvil o pákistánské teroristce Áfíe Siddíkíové, a to jako o své sestře, jejíž propuštění požadoval. Siddíkíová byla v roce 2010 v New Yorku odsouzena k 86 rokům vězení za pokus o zabití amerických vojáků. Její bratr Muhammad Siddíkí je však podle svého právního zástupce v Houstonu.

Všichni obyvatelé z bezprostředního okolí byli během téměř dvanáctihodinové policejní operace evakuováni a lidé byli vyzváni, aby se oblasti vyhýbali. Na místě zasahovala speciální policejní jednotka i tým FBI pro záchranu rukojmích. O incidentu byl informován také americký prezident Joe Biden, uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Situaci sledoval rovněž izraelský premiér Naftali Bennett, který na twitteru napsal, že se modlí za bezpečí rukojmích.

Biden v dřívějším prohlášení ocenil "odvážnou práci" texaských, místních a federálních úřadů při osvobozování rukojmích. "V příštích dnech se dozvíme víc o pohnutkách člověka, který vzal rukojmí. Ale chci říct jasně každému, kdo chce šířit nenávist - postavíme se proti antisemitismu a proti vzestupu extremismu v této zemi," prohlásil americký prezident.

Témata: USA

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější