Můžete nám pomoci, obracel se Zelenskyj v projevu na Izrael

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se dnes ve videoprojevu k izraelskému parlamentu tázal, proč Izrael není ochoten dodat Ukrajině protiraketový systém a proč nezavedl proti Rusku tvrdé sankce. Ruský útok na Ukrajinu Zelenskyj přirovnal k nacistickému plánu vyhladit Židy.

Volodymyr Zelenskyj

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid Zelenskému za projev poděkoval, odsoudil útok na Ukrajinu a řekl, že Izrael bude Ukrajincům nadále pomáhat, jak nejvíc bude moci. Někteří izraelští zákonodárci však Zelenského za srovnání ruské invaze s holokaustem kritizovali, napsal zpravodajský web The Times of Israel.

"Všichni vědí, že vaše protiraketové systémy jsou nejlepší.... a že rozhodně můžete pomoci našim lidem, zachránit životy Ukrajinců, ukrajinských Židů," řekl Zelenskyj k neochotě Izraele prodat Ukrajině obranný systém Iron Dome. "Můžeme se ptát, proč od vás nemůžeme přijímat zbraně, proč Izrael neuvalil na Rusko silné sankce nebo nevyvíjí tlak na ruský byznys. Ať tak či onak, rozhodnutí je na vás, bratři a sestry, a vy, lidé Izraele, pak budete se svou odpovědí muset žít," řekl Zelenskyj, který je židovského původu. V posledních týdnech ukrajinský prezident ve snaze posílit podporu ze zahraničí promluvil také k americkému Kongresu, Evropskému parlamentu či k německým a britským poslancům. Izraelský premiér Naftali Bennett v posledních týdnech opakovaně hovořil se Zelenským i ruským prezidentem Vladimirem Putinem ve snaze konflikt ukončit, připomíná agentura Reuters.

Zelenskyj v dnešním projevu poznamenal, že ruská invaze na Ukrajinu 24. února přišla ve stejné datum, kdy byla v Německu v roce 1920 založena nacistická strana. Kreml podle ukrajinského prezidenta mluví o konečném řešení ukrajinské otázky jako nacisté hovořili o konečném řešení židovské otázky.

"Sto dva let po nacistech byl vydán rozkaz zahájit ruskou invazi na Ukrajinu, při níž již byly zabity tisíce lidí a miliony lidí přišly o domov," uvedl. "Toto je totální a neopodstatněná válka, která má zničit náš národ, naše města, naši kulturu, naše děti, " řekl. "Naši lidé nyní bloudí světem a hledají si místo, stejně jako jste jednou bloudili vy," uvedl s odkazem na ukrajinské a židovské uprchlíky. Rusko svou invazi na Ukrajinu označuje za "speciální vojenskou operaci" a popírá, že by cílilo na civilisty.

Zelenskyj také připomněl, že ruské bomby dopadly i u památníku v Babím Jaru, kde nacisté zavraždili během dvou dnů skoro 34.000 Židů. "Jsem si jistý, že cítíte naši bolest, ale můžete vysvětlit, proč stále žádáme o pomoc?," řekl.

"Ukrajinci se rozhodli před 80 lety. Zachraňovali jsme Židy, proto jsou mezi námi Spravedliví mezi národy... Lidé Izraele, také máte na výběr," dodal. Titul Spravedlivý mezi národy Izrael uděluje lidem nežidovského původu, kteří za druhé světové války riskovali svůj život při záchraně Židů před holokaustem.

V projevu Zelenskyj hovořil také o historických vazbách Ukrajiny a Izraele a o podpoře, kterou Ukrajina dostává ze zahraničí. Jmenovitě zmínil i Českou republiku.

Izraelský ministr zahraničí Lapid Zelenskému poděkoval a řekl, že se Izrael bude nadále snažit Ukrajincům pomáhat. "Znovu opakuji, že odsuzuji útok na Ukrajinu a děkuji prezidentu Zelenskému za to, že se s členy Knesetu a vlády podělil o své pocity a těžkou situaci ukrajinského lidu...Budeme i nadále pomáhat ukrajinskému lidu, jak jen můžeme, a nikdy se neotočíme zády k utrpení lidí, kteří znají hrůzy války," uvedl v prohlášení.

Někteří izraelští politici ale ukrajinského prezidenta za přirovnání ruského útoku na Ukrajinu k holokaustu zkritizovala, píše list The Times of Israel.

"Obdivuji ukrajinského prezidenta a podporuji ukrajinský lid srdcem i skutky, ale hroznou historii holokaustu nelze přepsat," uvedl izraelský ministr spojů Joaz Hendel a poznamenal, že části nacistické genocidy Židů byly "také vykonány na území Ukrajiny". "Tato válka je strašná, ale přirovnání k hrůzám holokaustu a konečnému řešení je nehorázné," poznamenal.

Poslanec a bývalý ministr Juval Steinic řekl, že Zelenského projev "hraničil s popíráním holokaustu". "Válka je vždy strašná věc... ale každé srovnání mezi běžnou válkou, jakkoli je obtížná, a zničením milionů Židů v plynových komorách v rámci konečného řešení je naprosté překroucení historie," uvedl.

Johnson Zelenskému slíbil navýšení vojenské i ekonomické pomoci

Britský premiér Boris Johnson dnes v telefonátu ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému slíbil, že Británie navýší vojenskou, ekonomickou a diplomatickou pomoc Ukrajině. Předseda britské vlády o tom informoval na svém twitteru.

"Dnes odpoledne jsem mluvil s prezidentem Zelenským , abych mu vyložil, jak budu tento týden pracovat na prosazování zájmů Ukrajiny na setkáních NATO a skupiny G7. Spojené království bude nadále posilovat vojenskou, ekonomickou a diplomatickou podporu, aby pomohlo ukončit tento hrozný konflikt," uvedl Johnson na twitteru.

Kancelář britského premiéra sdělila, že Johnson ukrajinskému prezidentovi sdělil, že je nadále připraven spolu se zahraničními partnery koordinovat pomoc k posílení ukrajinské sebeobrany.

"Oba lídři zdůraznili pokračující význam sankcí při vyvíjení tlaku na (ruského prezidenta Vladimira) Putina a odsoudili ohavné útoky na nevinné civilisty po děsivém bombardování Mariupolu," stojí v prohlášení Downing Street.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější