Mynář přivedl Vondráčka k prezidentovi bez vědomí ošetřujícího lékaře

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář dnes přivedl předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) k prezidentovi Miloši Zemanovi na jednotku intenzivní péče nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře. K prezidentovi může vzhledem k jeho zdravotnímu stavu pouze vybraný úzký okruh jemu blízkých osob, mezi které Vondráček v době návštěvy nepatřil.

Radek Vondráček

V tiskové zprávě to dnes večer uvedla mluvčí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Jitka Zinke. Nikdo ze zdravotnického personálu nebyl setkání přítomen. Nemocnice se také distancuje od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu. Neoprávněný vstup prověří. Vyjádření Mynáře ČTK zjišťuje.

"ÚVN nemůže potvrdit v médiích prezentovaný průběh a obsah setkání, neboť mu nebyl přítomen nikdo ze zdravotnického personálu ÚVN. ÚVN se rovněž distancuje od výroků pana předsedy Radka Vondráčka, týkajících se zdravotního stavu pana prezidenta, informace o zdravotním stavu pana prezidenta byly poskytnuty výhradně jeho nejbližším," uvedla Zinke. Vondráček po setkání s prezidentem v ÚVN novinářům řekl, že Zeman je schopen vykonávat úřad hlavy státu a že podepsal rozhodnutí o svolání nové Sněmovny.

Nemocnice zároveň žádá, aby další oficiální návštěvy mimo okruh lidí blízkých byly v zájmu prezidenta vždy dohodnuty s ošetřujícím lékařem Miroslavem Zavoralem.

Vondráček dnes oznámil, že prezidenta v nemocnici navštívil po poledni spolu s kancléřem Mynářem. Prezident je podle Vondráčka schopen vykonávat úřad hlavy státu, samotná hospitalizace není podle něj důvodem pro převod prezidentových pravomocí. "Můžu potvrdit, že pan prezident je schopen vykonávat svůj úřad a zajímá se o dění," uvedl Vondráček. Řekl, že je o Zemanově zdravotním stavu informován, nebude o něm ale veřejně mluvit.

Zeman dnes podle Vondráčka v nemocnici podepsal rozhodnutí, kterým svolal stálé zasedání nové Sněmovny na pondělí 8. listopadu. Dokument Vondráčkovi osobně předal. "Měl jsem možnost si s panem prezidentem popovídat. Říkal vtipy, byl pozitivně naladěný. Samozřejmě je nemocný, takže leží na jednotce intenzivní péče," řekl Vondráček, podle kterého šlo o příjemné a lidské setkání.

Hrad čelí dlouhodobé kritice kvůli informování o prezidentově zdravotním stavu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na dnešní odpoledne ohlásil na Hradě briefing, na kterém vystoupila prezidentova žena Ivana s dcerou Kateřinou. Podle manželky Ivany prezident podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu. Spekulace o zdravotním stavu označila za minimálně neetické. Novináři neměli možnost pokládat dotazy.

Na prezidentova kancléře se už dříve obrátil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Chce vědět, jaká je prognóza dalšího vývoje Zemanova zdraví. Podle některých politiků by se Parlament měl zabývat tím, zda prezidenta nezbaví pravomocí pro neschopnost zastávat úřad. Podle některých ústavních právníků by ale byl takový postup několik dní po začátku hospitalizace předčasný.

Důvodem Zemanova převozu do nemocnice byly podle nedělního vyjádření Zavorala komplikace provázející chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas.

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Související:

Nejnovější