Na 135.000 lidí se už přišlo rozloučit s emeritním papežem Benediktem XVI.

Na 135.000 lidí se v pondělí a dnes přišlo do vatikánské Svatopetrské baziliky rozloučit se zesnulým emeritním papežem Benediktem XVI., informovala italská televize Sky TG24. Tělo bude v bazilice vystaveno ještě ve středu od sedmi ráno do 19:00. Na čtvrteční smuteční obřad, jehož detaily ještě nebyly zveřejněny, má podle místních médií dorazit na 70.000 lidí, včetně duchovních, ale také monarchů, prezidentů či premiérů. Do Vatikánu se chystají i český premiér Petr Fiala a čeští biskupové.

S emeritním papežem Benediktem XVI. se přišlo rozloučit už na 135.000 lidí

Benedikt, občanským jménem Joseph Ratzinger, zemřel v sobotu ve věku 95 let ve vatikánském klášteře Mater Ecclesiae. V čele katolické církve stál v letech 2005 až 2013, kdy odstoupil ze zdravotních důvodů. Stal se prvním papežem po zhruba 600 letech, který tak učinil.

Vatikán dříve uvedl, že na pohřeb byly oficiálně pozvány jen delegace dvou zemí - Itálie a Benediktova rodného Německa. Souvisí to s tím, že emeritní papež již nebyl hlavou státu. Italskou delegaci povede prezident Sergio Mattarella, součástí německé bude prezident Frank-Walter Steinmeier, bavorský premiér Markus Söder a podle agentury DPA také kancléř Olaf Scholz.

Na smuteční obřad přijede například belgický král Philippe či matka španělského krále Felipeho VI. emeritní královna Sofía. Očekávána je rovněž maďarská prezidentka Katalin Nováková a její kolegové z Polska Andrzej Duda a Portugalska Marcelo Rebelo de Sousa. Delegaci vyšle pravoslavný patriarchát v Konstantinopoli.

Pohřeb je naplánován na čtvrtek od 09:30 na Svatopetrské náměstí. Ve dvoutisícileté historii katolické církve to bude poprvé, kdy papež povede pohřeb svého předchůdce. Odborníci na protokol stále pracují na liturgii obřadu, poslední slovo bude mít papež František, uvedla APA. Podle italských médií bude papež kvůli problémům s kolenem nejspíš sedět a obřadu bude předsedat, smuteční mši zřejmě bude sloužit děkan sboru kardinálů Giovanni Battista Re. Oltář na Svatopetrském náměstí je již připraven.

Na rozdíl od pohřbu úřadujícího papeže bude ten Benediktův bez devítidenního smutku. Zatím není jasné, zda bude tvář zesnulého při zavírání rakve zahalena bílým hedvábným závojem, jak velí tradice papežských pohřbů.

Podle vatikánských pravidel musí být papež pochován čtyři až šest dní po smrti. Emeritní papež si přál být pohřben v bývalé hrobce svého předchůdce Jana Pavla II. ve Svatopetrské bazilice. Ta se uvolnila po přesunu ostatků polského papeže do jiné části chrámu, stalo se tak v souvislosti s jeho blahořečením v roce 2011.

Tělo Benedikta je vystaveno ve Svatopetrské bazilice od pondělí. Mezi hosty, kteří přišli vzdát hold konzervativnímu emeritnímu papežovi, byl dnes podle tiskových agentur například maďarský premiér Viktor Orbán. Jen v pondělí dalo zesnulému poslední sbohem na 65.000 lidí, což bylo dvakrát více než se odhadovalo. Na bezpečnost truchlících dohlíží více než 1000 policistů.

Biskupská konference v Benediktově rodném Německu dnes podle DPA doporučila farnostem, aby se ve čtvrtek v 11:00 po celé zemi rozezněly kostelní zvony.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější