Na Haiti se objevila cholera. WHO se obává epidemie a požaduje vakcíny

Na Haiti zemřelo nejméně osm lidí na choleru, v nejchudší americké zemi jde o první úmrtí na tuto nemoc po třech letech. Podle místního ministerstva zdravotnictví hrozí jedenáctimilionovému Haiti epidemie cholery, protože zemí už řadu týdnů zmítají protesty, je tam nedostatek pohonných hmot, a vázne tak zásobování základním zbožím, potravinami i pitnou vodou.

Sídlo Světové zdravotnické organizace

Světová zdravotnická organizace (WHO) se obává, že počet mrtvých na choleru je vyšší, než kolik tvrdí úřady.

V pondělí v metropoli Port-au-Prince opět protestovaly tisíce lidí, kteří podle médií požadovali demisi premiéra Ariela Henryho. Protesty se konaly v den, kdy měl po měsíčním odkladu začít školní rok. Ani v pondělí se ale školy neotevřely.

Nekontrolovatelného šíření cholery na Haiti se obává i WHO, která už minulý týden varovala, že případů cholery přibývá v řadě zemí, a hrozí proto nedostatek vakcín.

"Cholera je nemoc, která se může šířit velmi rychle," uvedl Laure Adrien z haitského ministerstva zdravotnictví. Lidé, kteří nyní na Haiti na tuto nemoc zemřeli v metropoli a ve městě Cité Soleil, ovládaném ozbrojenými gangy, se podle něj nedostali včas do nemocnice. Kvůli nedostatku pohonných hmot musely zavřít či omezit činnost i některá zdravotnická zařízení.

Epidemie cholery naposledy ve velké míře vypukla na Haiti v roce 2010 a za pět let si vyžádala na 10.000 obětí. Cholera se tehdy začala šířit po zemětřesení, které zdevastovalo oblast hlavního města a zabilo na 300.000 lidí. Podle některých expertů, včetně těch z amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), choleru na Haiti zavlekli nepálští příslušníci sil OSN (MINUSTAH).

Rovněž generální tajemník OSN António Guterres v pondělí vyjádřil obavy ohledně případů úmrtí cholery na Haiti. "OSN je připravena vyslat na Haiti týmy nouzové reakce, jakmile jim bude zajištěn bezpečný přístup a přestanou blokády dodávek paliva," uvedl Guterres. V zemi totiž řadu oblastí ovládají ozbrojené gangy, které blokují silnice či sklady pohonných hmot. Palivo pak prodávají na černém trhu. Kvůli jeho vysokým cenám a nedostatku v zemi kolabují služby i podniky.

Před nekontrolovatelným šířením cholery na Haiti dnes varovala i WHO. Její mluvčí Christian Lindmeier novinářům řekl, že organizace připravuje polní nemocnice pro léčení cholery v této karibské zemi a požádá o dodávky vakcín proti nemoci. "Vzhledem k humanitární a sanitární situaci a vzhledem k tomu, že do některých oblastí kontrolovaných gangy bude jen těžký přístup, můžeme bohužel očekávat, že případy (cholery) dál porostou," uvedl mluvčí WHO.

Podle WHO je pravděpodobné, že počet úmrtí na choleru je vyšší, než kolik jich zaznamenaly úřady. "Situace se rychle vyvíjí a je možné, že dřívější případy nebyly zaznamenány," uvedl Lindmeier, podle kterého není jasné, jak nová ohniska nákazy na ostrově vznikla. Podle WHO však svět zaznamenává růst případů této nemoci poté, co byla na ústupu.

Nevládní organizace Lékaři bez hranic dnes oznámila, že v Cité Soleil otevřela novou jednotku pro pacienty nakažené cholerou, protože ostatní zařízení jsou přeplněná lidmi, u kterých je podezření, že se nakazili touto nemocí. Organizace poukázala, že obyvatelé mají čím dál větší obtíže se dostat kvůli nedostatku paliv do zdravotnických zařízení.

Ariel Henry je haitským premiérem i prezidentem od loňského července, kdy byl ve svém domě zavražděn tehdejší prezident Jovenel Moïse. Henry slíbil uspořádat co nejdříve parlamentní a prezidentské volby, ale zatím se to nepodařilo, podle něj kvůli násilnostem gangů a pouličním nepokojům. Haiti má nyní jen deset senátorů, což je třetina horní komory. Parlamentní a prezidentské volby několikrát odložil kvůli nepokojům i Moïse, který kvůli nefunkčnímu parlamentu vládl skoro dva roky pomocí dekretů, než byl zavražděn. Moïseho vražda se zatím neobjasnila.

"Haiti se nyní nachází v kompletním chaosu," řekl agentuře AP sociolog Alex Dupuy, podle kterého si zločinecké gangy mohou v zemi "dělat, co chtějí". Podle něj prozatímní vládu instituční rozklad příliš nezajímá a stav jí může i vyhovovat, protože prodlužuje dobu jejího vládnutí. Zločinecké skupiny sice byly v zemi přítomné už dříve, jejich vliv však po vraždě prezidenta Moïseho výrazně posílil.

Kvůli narůstajícímu násilí na Haiti schválila v červenci Rada bezpečnosti OSN rezoluci, v níž apeluje na státy OSN, aby zakázaly vývoz zbraní a munice na Haiti, s výjimkou prodeje státním orgánům. RB OSN také o rok, do 15. července 2023, prodloužila mandát kanceláře OSN na Haiti (BINUG), která spolupracuje s místními úřady zejména v humanitární otázkách. BINUG nahradila v roce 2019 policejní misi OSN (MINUJUSTH). Předtím tam v letech 2004 až 2017 působily mírové síly MINUSTAH, které tam byly poslány kvůli převratu, jenž svrhl prezidenta Jeana-Bertranda Aristida.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější