Na oběžné dráze přestal komunikovat jeden ze satelitů programu Copernicus

Na oběžné dráze se odmlčel jeden ze satelitů evropského programu Copernicus, který celoročně dodává podrobná data o atmosféře, klimatu a monitoruje území celé planety. Družice Sentinel-1B přestala komunikovat 23. prosince a všechny dosavadní pokusy řídicího střediska ji zprovoznit zatím byly neúspěšné, uvedl šéf Evropské kosmické agentury (ESA) Josef Aschbacher.

Ilustrační foto

"Snažíme se zjistit a napravit příčinu (potíží). Problém souvisí s napájecí jednotkou," napsal na twitteru Aschbacher.

Družice Sentinel pracují ve dvojici a obíhají po různých drahách. Satelit Sentinel-1A byl vypuštěn v roce 2014, sesterský Sentinel-1B pak v roce 2016. Obíhají Zemi po polárním orbitu a pomocí mikrovlnného radaru snímkují povrch planety ve vysokém rozlišení a monitorují stav moří, pevniny a dokážou zaznamenat například důsledky přírodních katastrof. Satelity mají minimální životnost sedm let, ale mohou fungovat až 12 let.

Výpadek jedné z dvojice družic znamená ztrátu poloviny dat, snímkování celého povrchu tak trvá 12 dní namísto dosavadních šesti, napsal deník The Times. S důsledky poruchy se už nyní potýkají například služby, které poskytují navigaci pro polární výpravy.

"V závislosti na sezoně může led urazit až 20 kilometrů za den. Pokud teď zažíváme zpoždění dat o pět či šest dní, tak může urazit až 100 kilometrů, a navigaci tedy musíme spíše odhadovat," citoval The Times Panajotise Kunturise ze společnosti Drift+Noise Polar Services, která navigační služby v polárních oblastech poskytuje.

Témata: vesmír

Vědci spočítali, kolik lidí trpí obezitou. Číslo je alarmující

02.03.2024 10:10 Podle serveru BBC, který se odvolává na studii zveřejněnou v odborném časopise The Lancet, je na…

Související:

Nejnovější