Na rozloučení s královnou se čeká 14 hodin, za lidmi přišli Karel III. a princ William

Nový britský král Karel III. dnes spolu se svým nejstarším synem Williamem, novým princem z Walesu, překvapivě přišel za lidmi, kteří stojí dlouhé hodiny ve frontě, aby se mohli ve Westminsterském sálu poklonit rakvi s britskou královnou Alžbětou II.

Královna Alžběta II.

Celková doba čekání ve frontě podle průběžně aktualizovaného odhadu britských úřadů nyní činí až 14 hodin, což je podstatně méně než během noci a brzy ráno, kdy to bylo až 25 hodin. Teplota v Londýně v noci klesla pod deset stupňů Celsia, ani to však tisíce lidí neodradilo od čekání na možnost vzdát panovnici poslední hold. Po chladném ránu odpoledne vysvitlo slunce.

Královna Alžběta II. zemřela 8. září ve věku 96 let ve svém skotském venkovském sídle Balmoral. Státní pohřeb nejdéle vládnoucí panovnice v britských dějinách se uskuteční v pondělí.

Zástup lidí se táhne od parku Southwark, podél jižního nábřeží Temže a následně přes most k Westminsterskému sálu britského parlamentu, kde je umístěn katafalk s rakví.

Nový král Karel III. a jeho syn, princ William, se odpoledne vydali promluvit s lidmi čekajícími ve frontě v centrálním Londýně. Dav králi po příchodu třikrát provolal slávu. Někteří s ním patrně také žertovali a potřásli si rukou. Princ William lidem poděkoval za to, že přišli, a popřál jim, aby ve frontě nečekali dlouho. "Nikdy by nevěřila, že přijde tolik lidí," řekl o své babičce Alžbětě II. William se na místě zdržel déle než jeho otec. "Můj otec je mnohem rychlejší než já," zažertoval.

Přístup do fronty byl v pátek kvůli naplnění kapacity přerušen. Během noci odhadovaná doba čekání přesáhla 25 hodin. Londýnská záchranná služba doporučila lidem, aby si s sebou vzali teplé oblečení a léky, pokud nějaké pravidelně užívají. Podél fronty podle zpravodajského webu BBC hasiči během chladné noci rozdávali čaj, kávu, vodu a deky.

Mohammed, nadšený obdivovatel královny, strávil ve frontě 13 hodin. "Jsem v šoku," řekl BBC. "Je to největší moment v životě, nic se tomuto okamžiku nevyrovná," dodal. Královna byla pro jeho rodinu, která se před desítkami let přestěhovala z Bangladéše do Británie, důležitou osobností. "Myslím, že když moje matka vyrůstala, potřebovala nějaký vzor," řekl Mohammed s tím, že jej našla v královně, protože ji inspirovalo její chování.

Podle zpravodaje Sky News Ivora Bennetta fronta stále roste, ale již není tak dlouhá jako před několika hodinami. Při popisu situace poznamenal, že někteří lidé patrně přišli poté, co se v noci posilňovali pivem a pizzou, zatímco jiní třímají kelímky s kávou. Jedna skupinka žen mu řekla, že se doporučením úřadů nenechaly odradit a přišly "z úcty ke královně". Na cestu si vzaly banány, vodu a brambůrky.

Hlasatelka BBC Victoria Fritzová ve frontě čekala 14 hodin. Zkušenost popsala jako "neskutečnou a nesmírně emotivní". Čím více se člověk blíží ke konci fronty, tím vážnější je podle ní atmosféra.

V pátek kolem 22:00 místního času (23:00 SELČ) byl ve Westminsterském sálu zatčen muž, který se odpojil od fronty a běžel ke královnině rakvi. Zdroj listu The Guardian řekl, že muž vyběhl z fronty, vystoupil po schodech a podařilo se mu dotknout se rakve. Následně byl zadržen. Londýnská policie ani parlament podle listu tento popis událostí nezpochybnily. Muž je nyní ve vazbě.

"Někdo se rozhodl, že odstrčí mou sedmiletou neteř, přiběhne k rakvi, zvedne standartu a pokusí se udělat nevím co," řekla Sky News svědkyně Tracey Hollandová. Policie muže podle ní zadržela do dvou vteřin. "Strašné, naprosto hrozné, tak neuctivé a neuvěřitelné. A to ubohé malé sedmileté dítě, to bude její vzpomínka na královnu," dodala.

Ve frontě ke královnině rakvi zdravotníci ošetřili přes 700 lidí

Londýnská záchranná služba za tři dny ošetřila 710 lidí, kteří čekali v několikahodinové frontě vedoucí k sídlu britského parlamentu a rakvi se zesnulou královnou Alžbětou II. Do nemocnice odvezli zdravotníci dalších 81 lidí a obávají se, že počty čekajících s obtížemi by mohly kvůli velmi chladnému počasí dále stoupat, napsal dnes list The Guardian. Příznivci královny už se také začali seskupovat v místech, o kterých se domnívají, že jim poskytnou dobrý výhled na procesí při pondělním pohřbu, informovala agentura AP.

Ve středu zdravotníci pomáhali 291 lidem na místě, 17 jich skončilo v nemocnici. Ve čtvrtek ošetřili 144 osob a odvezli 25, v pátek to bylo 275 ošetřených na místě a 39 hospitalizovaných. Délka fronty je proměnlivá a úřady ji regulují, aktuálně je čekací doba delší než 13 hodin, v pátek večer museli lidé počítat i s více než 25 hodinami čekání.

Vedoucí záchranné služby Darren Farmer veřejnost varoval, že v noci bude opět velmi chladno. Vyzval, aby se lidé dobře oblékli a vzali si s sebou své léky a dostatek pití a potravin.

Na internetových aukcích už se objevilo několik pásků na ruku, které lidé dostávají při čekání ve frontě. Podle serveru Sky News už se jich prodalo nejméně pět, jeden z nich se vydražil za téměř 200 liber (5600 korun). Každý den mají pásky jinou barvu, ty dnešní jsou světle oranžové a za jeden z nich jsou lidé na eBay připraveni zaplatit přes 400 liber (11.200 korun). Cennější jsou podle zájemců ty neporušené, které jejich nositelé sundali bez přetržení.

Davy truchlících se shromažďují nejen ve frontě k rakvi, ale také u vstupů do parků v blízkosti Buckinghamského paláce, kde lidé pokládají květiny k uctění panovnice. Podle záběrů na sociálních sítích jsou tyto oblasti zcela neprostupné.

V centru Londýna už vznikají improvizovaná tábořiště lidí, kteří čekají na pondělní pohřeb královny. Je mezi nimi i dvaašedesátiletá Shirin Thorpeová, která přijela spolu s kamarádkami. Přivezly si nafukovací matrace, spací pytle, baterky, britskou vlajku a portrét královny. "Přijedou miliony lidí a nechtěly jsme přijít o tuto příležitost," řekla AP Thorpeová. Dvě chladné noci prý přečkají. "Jsme silné ženy stejně jako královna," uvedla žena.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější