Na Slovensku chtějí motivovat seniory k očkování poukázkami v hodnotě 500 eur

Slovenská vláda dnes schválila návrh zákona, na jehož základě má stát motivovat seniory k očkování proti onemocnění covid-19 poukázkami v hodnotě 500 eur (12.750 korun) na úhradu různých služeb. Ministerstvo financí odhadlo, že v pětimilionové zemi tuto možnost využije milion lidí.

Očkování, ilustrační fotografie.

Vládní koalice neměla ke zmíněnému návrhu, který ještě posoudí parlament, jednotný postoj. Slovensko se v EU řadí k zemím s nejnižším podílem naočkovaného obyvatelstva.

Nárok na poukázku mají podle návrhu získat nejen dosud neočkovaní lidé ve věku alespoň 60 let, ale také senioři, kteří v určeném čase absolvují nebo se registrují na podání posilující dávky. Hodnota šeku, který bude moci využít i jiná osoba než senior, zhruba dosahuje průměrné výše starobního důchodu na Slovensku.

"Nyní bychom se měli vydat cestou motivování zranitelné skupiny. Předpokládám, že nejpozději bude možné poukázky uplatnit od března," řekl novinářům ministr financí a šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič, který zmíněný návrh vládě předložil. Z jeho dalšího vyjádření ovšem vyplynulo, že schválení materiálu ve sněmovně není jisté, protože jedna z vládních stran předlohu nepodporuje.

Přesný rozsah služeb, které bude moci zaplatit prostřednictvím poukázky, má stanovit vláda. Ministerstvo financí počítá s tím, že ji bude možné použít například v hotelech, penzionech, restauracích či v kultuře. Úřad tak chce zároveň pomoci podnikatelům, které negativně zasáhly dopady koronavirové krize a epidemická omezení.

Pokud poukázky využije odhadovaný počet lidí, stát by to přišlo na půl miliardy eur (12,75 miliardy korun). To zhruba odpovídá například ročnímu rozpočtu ministerstva životního prostředí.

Návrh rozdávat zmíněné poukázky představil Matovič minulý týden, ve vládní koalice ovšem na věci nepanuje shoda. Ministr uvádí, že očkovaní senioři v budoucnu ušetří peníze na zdravotní péči, protože se řadí k nejohroženějším skupinám obyvatel v souvislosti s koronavirem.

Strana Svoboda a solidarita (SaS), jedna ze čtyř stran koalice premiéra Eduarda Hegera, původně souhlasila pouze s poukázkami v hodnotě 150 eur (3825 korun). Zmíněný návrh Matoviče ale nakonec nevetovala. Bez hlasů poslanců SaS nemá vláda ve sněmovně většinu, zavedení očkovacích šeků ale může kabinet v Národní radě prosadit v případě, že při hlasování nebudou v jednacím sále sněmovny všichni poslanci nebo předlohu podpoří část opozice či nezařazených poslanců. Sněmovna by o návrhu mohla rozhodnout už na stávající schůzi, vláda totiž navrhla jeho projednání ve zrychleném režimu.

Podle šéfa SaS Richarda Sulíka stát zmíněným opatřením zejména podpoří lidi, kteří se už očkovali a kteří pouze přijdou na posilující dávku. Sulík novinářům rovněž řekl, že odměnami se znevažuje samotná vakcína a její význam a že peníze by země mohla použít například na lepší odměňovaní zdravotních sester, jichž je v zemi nedostatek.

Matovič už dříve prosadil loterii o peněžité ceny pro očkované. V době jejího vysílaní byl zájem Slováků o očkovaní spíše nízký. Více lidí se pak nechalo očkovat v listopadu po výrazném zhoršení epidemické situace v zemi a po ohlášeném zpřísnění restrikcí pro neočkované. Vláda pak minulý týden kvůli přetíženým nemocnicím omezila volný pohyb lidí, toto opatření se vztahuje i na naočkované obyvatele.

Témata: Slovensko | očkování

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější