Na Slovensku došlo za poslední den ke třem útokům medvěda

Úřady na Slovensku od pátku řešily tři případy napadení člověka medvědem.

Medvěd

V průběhu posledních 24 hodin se na Slovensku vyskytly tři incidenty, při kterých medvěd napadl člověka. První případ se týkal muže, který byl při procházce se psem napaden medvědicí. Přestože se muž snažil odstrašit šelmu varovnými výstřely, útok pokračoval a nakonec byl nucen medvědici zabít. Druhý incident se odehrál v pátek ráno, kdy běžec utrpěl vážná zranění a byl převezen do nemocnice. Ve třetím případě byl lesní pracovník na jihu Slovenska napaden medvědem, na kterého několikrát vystřelil, aby se ubránil.

V posledních dnech na Slovensku došlo k výraznému nárůstu útoků medvědů. Během jediného dne bylo zaznamenáno hned tři incidenty. První z nich se odehrál v pátek v blízkosti národního parku Velká Fatra poblíž Sučan, kde se muž vydal na procházku se svým psem. Na své cestě narazil na nepříjemně naladěnou dospělou medvědici, která ho napadla.

O prvním incidentu informovala televize TA3, která sdělila, že medvědice, která zaútočila, byla přibližně osmnáctiletá. Napadený muž měl u sebe legálně drženou zbraň a nejprve se snažil odstrašit medvědici varovnými výstřely. Avšak i přes tato opatření šelma pokračovala v útoku, až na poslední chvíli musel muž vystřelit smrtelnou ránu. V tu chvíli byla medvědice vzdálená přibližně jeden metr od muže.

"Ihned po nahlášení útoku jsme s kolegou vyrazili na místo a vyslechli muže, na kterého vyběhl z hustého křoví u cesty medvěd," řekl tiskové agentuře TASR Marek Veverica ze severního zásahového týmu pro medvěda hnědého, který je součástí Státní ochrany přírody. Spolu s policií zabezpečili lokalitu a mrtvou medvědici předali mysliveckému sdružení.

Druhý útok se odehrál v sobotu ráno nedaleko místa prvního incidentu u Liptovského Hrádku v Žilinském kraji. Záchranáři obdrželi v 7:30 volání o pomoc pro 58letého muže, kterého údajně napadl medvěd. Na místo dorazili záchranáři, kteří poskytli muži lékařskou pomoc. Muž utrpěl povrchové poranění ramene a otevřenou ránu na lýtku. Následně byl převezen do nemocnice.

Podle ochránců přírody byl muž napaden medvědem, když šel na běžecký výběh. Jeho zranění jsou vážná, ale nenachází se v ohrožení života.

V odpoledních hodinách se členové zásahového týmu pro jih vydali do terénu. V oblasti obce Drienovo v okrese Krupina došlo k třetímu útoku medvěda. Podle informací od ochránců přírody byl lesní pracovník během své práce napaden medvědem. V sebeobraně několikrát vystřelil na útočícího medvěda ze své legálně držené zbraně. O zranění muže nebyla zpráva, zatím není známo, jaké bylo zranění zvířete, o čemž neinformují místní média.

Na Slovensku dochází relativně často k útokům medvědů, ale vzácně taková setkání končí smrtí člověka. V nedávné historii byl zaznamenán jeden takový případ, který se odehrál v roce 2021. Jednalo se o 57letého muže, kterého medvěd zabil na území Liptova, na hranicích Žilinského a Banskobystrického kraje.

Letos byly zaznamenány i střety s medvědy v Itálii, především v oblasti Tridentska, kde žije kolem stovky jedinců. V březnu došlo k útoku medvěda na muže v této oblasti, který přežil. Na začátku dubna však jeden běžec medvědí útok nepřežil. Úřady plánovaly usmrtit medvědici, která byla údajnou pachatelkou, avšak italský soud na základě žádosti ochránců zvířat toto rozhodnutí zakázal.

Témata: Slovensko | Medvědi

Ptačí chřipka znepokojuje vědce. Šíří se už i mezi krávami

27.04.2024 21:00 Ptačí chřipka, známá také jako H5N1, vyvolává ve Spojených státech obavy. Byla potvrzena u…

Situace na frontě se pro ukrajinskou armádu zhoršuje, tvrdí její velitel

27.04.2024 19:12 Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na…

Není pravděpodobné, že Putin nařídil vraždu Navalného, tvrdí tajné služby

27.04.2024 16:54 Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně…

Hamás zvažuje izraelský návrh na příměří v Pásmu Gazy

27.04.2024 14:25 Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh…

Biden je ochotný debatovat se svým republikánským oponentem Trumpem

27.04.2024 11:38 Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem…

Blinken: Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez…

27.04.2024 09:51 Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v…

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Související:

Nejnovější