Na Tachovsku utratí 750.000 nosnic. Ptačí chřipka je i jinde, zdraží vejce

Ve velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku bude kvůli ptačí chřipce nutné utratit všech téměř 750.000 nosnic. Představuje to asi 15 procent slepic v celé ČR. Kvůli nákaze musí veterináři utratit také 12.000 kuřat a 1000 krůt z velkochovu v Sedlčanech na Příbramsku. Ptačí chřipka se objevila i v malochovu na Uherskohradišťsku.

Ilustrační foto

Podle Českomoravské drůbežářské unie se masivní utrácení slepic projeví na ceně vajec. Ptačí chřipka je rovněž v dalších evropských zemích.

Likvidace chovu na Tachovsku bude logisticky velmi náročná, trvat může i několik týdnů. Nosnice jsou ve třech halách. V úterý veterináři s hasiči napustili oxid uhličitý, používaný k usmrcení nosnic, do první části haly, kde se nákaza objevila nejdříve. Dnes začali odklízet usmrcenou drůbež. Je potřeba zlikvidovat i miliony vajec z chovu. Po vyklizení hal bude nutné odstranit také podestýlku a krmivo. Do nákladů, které podle odhadů mohou přesáhnout i půl miliardy korun, je třeba započítat cenu kafilerií a spaloven, dezinfekce a práci lidí.

Velkochov patří firmě Česká drůbež, s.r.o., která v tuto chvíli nemá celkové odhady ztrát. Zatím přichází denně o zisk z prodeje 600.000 vajec. Nákaza se potvrdila na konci prosince, dosud tak bylo zlikvidováno více než šest milionů vajec. Firma vejce z 95 procent dodává na český trh, převážně do řetězců.

Tak výrazný výpadek v produkci vajec se projeví na jejich ceně. Vejce výrazně zdražila už loni. Na začátku roku 2022 stálo v obchodech deset vajec průměrně 29,37 koruny, v listopadu 48,92 Kč.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé bude vývoj cen záležet i na tom, za jak dlouho firma dokáže celý chov obnovit. První zvířata by se zpět do hal mohla nasadit nejdříve na začátku března, nejprve ale půjde jen o několik tisíc kusů. Pokud firma sežene už odchované kuřice, může být obnova produkce vajec rychlá, uvedla Dlouhá. V Evropě je jich ale kvůli ptačí chřipce nedostatek. Pokud nakoupí jednodenní kuřata, bude to trvat zhruba 20 týdnů, než začnou snášet. V takovém případě by to znamenalo pro firmu výpadek části produkce až do léta.

V Sedlčanech by měla být likvidace drůbeže hotová do dnešního večera, a to včetně dezinfekce hal. V podvečer zbývalo utratit 4000 až 5000 kuřat. Farma Druhaz chce chov obnovit co nejrychleji. Další ohnisko ptačí chřipky se objevilo v malochovu v Újezdci, místní části Uherského Brodu na Uherskohradišťsku. Chovatel nahlásil úhyn pěti slepic z celkového počtu sedmi kusů.

Státní veterinární správa kvůli šíření ptačí chřipky od 14. prosince loňského roku zakázala v celém Česku venkovní chov drůbeže. Chovatelé tak musí ptactvo umístit do budov. Výjimku mají chovatelé holubů a běžců, jako jsou třeba pštrosi. Pokud není trvalé přemístění ptáků do budovy možné, musí chovatelé maximálně omezit kontakt drůbeže s volně žijícími ptáky.

Ptačí chřipka se šíří i jinde v Evropě. Ve Francii je momentálně 367 ohnisek nákazy, tedy nejvíce z celého kontinentu. V Německu infekce během zimní sezony postihla především spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko, Dolní Sasko a Severní Porýní-Vestfálsko. Loni na podzim ptačí chřipka tvrdě zasáhla i Nizozemsko, kde kvůli ní muselo být utraceno šest milionů zvířat. Až dva miliony kusů drůbeže musely být zlikvidovány kvůli ptačí chřipce v Polsku.

Dlouhá uvedla, že výpadek české produkce vajec lze z dovozu nahradit, protože v zahraničí se začínají obnovovat některé chovy, které se likvidovaly loni v listopadu. Podle posledních dat unie se v listopadu do ČR dovezlo zhruba 35 milionů vajec, což je více, než je obvyklý průměr. Podle Dlouhé záleží na tom, kolik budou čeští obchodníci ochotní za vejce z dovozu zaplatit.

Témata: ptačí chřipka

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Související:

Nejnovější