Na Ukrajině se podle Vystrčila bojuje i za Prahu a Evropany

Na Ukrajině se bojuje za Prahu a za všechny Evropany, řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na dnešní mimořádné schůzi horní komory. V úvodu schůze, na níž senátoři přijmou stanovisko k ruskému vojenskému útoku na Ukrajinu, zazněla ukrajinská a česká hymna.

Miloš Vystrčil

Útok ruských vojsk na Ukrajinu označil Vystrčil za agresivní, barbarský a protilidský. Pokud nebudeme jednotní a nebudeme s dalšími demokratickými zeměmi bránit Ukrajinu i za cenu vlastních ztrát a vlastní bolesti, může se stát, že jednou to samé postihne i nás, zdůraznil Vystrčil. "Na Ukrajině se bojuje za svobodu a demokracii celého světa," uvedl.

Události na Ukrajině se podle předsedy horní komory dotýkají všech, kteří ctí svobodu, demokracii, nezávislost a územní celistvost. Totalitní vůdce, ruský prezident Vladimir Putin útočí na zemi, jež má demokraticky zvolené představitele a spravuje své území podle vůle obyvatel, uvedl. Ukrajinu je třeba podle Vystrčila podpořit slovy i činy.

Ocenil, že Česko je od počátku iniciátorem opatření, která je třeba zavést, aby demokratický svět Putinovi ukázal, že tvrdě zaplatí za to, jak se chová.

Velvyslanec: Ukrajina potřebuje okamžitě dodávky zbraní

Ukrajina potřebuje okamžitou podporu v podobě dodávek zbraní, vyjádření solidarity už nestačí, řekl dnes v Senátu ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis. Situace na Ukrajině, která čelí ruskému vojenskému útoku, je podle něho kritická. Velvyslanec také volal po co nejtvrdších protiruských sankcích včetně odstřižení ruských bank od mezinárodních platebních systémů.

"Nejdůležitější dnes, a to bych chtěl zdůraznit, je podpora Ukrajiny zbraněmi, pohonnými hmotami a vším, co je nezbytné k tomu, aby naši vojáci mohli čelit největší armádě kontinentu," řekl Perebyjnis. Jeho země, jak uvedl, potřebuje především protitankové a protiletadlové systémy. "Každý den prodlení znamená stovky lidských životů. Evropa se musí probudit z letargie a začít okamžitě pomáhat Ukrajině," zdůraznil.

Ukrajina podle velvyslance krvácí, jde podle něho o samotnou existenci ukrajinského národa a státu. "Civilizovaný svět musí izolovat Rusko a jeho nejvyšší vedení na všech možných úrovních, politické, diplomatické, ekonomické, odstřihnout ho a jeho banky od mezinárodních platebních systémů," řekl Perebyjnis. Když svět nezastaví ruského prezidenta Vladimira Putina teď, do budoucna budou podle velvyslance trpět všichni. "Stále si svět myslí, že musí čekat, až bude hůř?," tázal se.

Čtvrtek 24. února se podle velvyslance zapíše do dějin novodobé Evropy jako den, kdy Rusko zahájilo válku v samém centru Evropy. "Cíl Putina je jasný: Okupace Ukrajiny, nastolení proruského loutkového režimu a pak likvidace ukrajinské státnosti," řekl Perebyjnis.

V projevu mluvil velvyslanec také o statečnosti ukrajinských vojáků a obyvatel a obecně i o ztrátách ruské armády. České vládě poděkoval za podporu, zejména za dodání dělostřeleckých granátů. "Cítím neuvěřitelnou podporu české společnosti. Jsme za to opravdu vděční," dodal.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější