Na Ukrajinu míří bojovat cizinci z 16 zemí, zbraně poskytuje 19 států

Na Ukrajinu míří více než tisícovka cizinců ze 16 zemí, aby se připojili k nově vytvořené mezinárodní legii. Novinářům to dnes sdělil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, podle něhož se další lidé ze zahraničí stále hlásí, aby se zapojili do bojů proti invazním ruským silám. Šéf ukrajinské diplomacie rovněž uvedl, že zbraně Ukrajině poskytuje 19 zemí, deset pak makrofinanční pomoc a 22 států humanitární pomoc.

Ilustrační foto

"Zmobilizovali jsme mezinárodní protiválečnou koalici, která čítá nejméně 86 států a 15 mezinárodních organizací," uvedl Kuleba na dnešní virtuální tiskové konferenci podle ukrajinské tiskové agentury Unian.

"Na Ukrajinu už přijíždějí dobrovolníci ze 16 zemí, kteří jsou připraveni bojovat po boku ukrajinských lidí proti agresorovi. Jejich celkový počet už přesáhl tisíc osob a žádosti stále přicházejí," cituje dále ministra agentura Interfax-Ukrajina.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dříve vyzval cizince, aby přijeli bránit Ukrajinu po boku ukrajinské armády, a informoval o vytvoření legie. Od začátku března zavedl bezvízový styk pro cizince, kteří se chtějí připojit k mezinárodní legii na obranu Ukrajiny, poznamenal Unian, podle něhož je tento režim zaveden dočasně na dobu válečného stavu.

Na 50 dobrovolníků se přihlásilo do mezinárodní legie na ukrajinském konzulátu v Barceloně. Jsou mezi nimi Španělé, ale i cizinci. Například šestačtyřicetiletý Kolumbijec Luis Castaňo, který doma dříve bojoval proti levicovým povstalcům z organizace FARC, či Španěl marockého původu Hakim, který naopak se zbraněmi nemá žádné zkušenosti. "Musím to udělat pro lidi, kteří trpí. Strach nemám, svůj osud si nevybíráme," řekl deníku El País. "Dnes je to Ukrajina, zítra se to může stát u nás," míní další Kolumbijec, který žije ve Španělsku s manželkou a dvěma dětmi. Rodina o jeho rozhodnutí ještě neví a bude to pro ni zřejmě rána, řekl španělskému deníku, aniž by uvedl své jméno.

Na Ukrajinu chtějí jet bojovat také někteří Češi. Učinit tak mohou legálně pouze v případě udělení výjimky od prezidenta republiky. Politici také zvažují změnu zákona, která by službu v ukrajinské armádě umožnila. Některé země už službu v ukrajinské armádě svým občanům povolily.

Na Pražský hrad se podle jeho mluvčího dosud obrátilo asi 300 zájemců o výjimku pro zapojení se do cizí armády. Na ministerstvu obrany evidují více než 100 uchazečů, další na úřad podle jeho mluvčí volají. Ministerstvo obrany už v úterý uvedlo, že někteří lidé se mohli obrátit na oba úřady zároveň.

Španělsko dodá Ukrajině granátomety, kulomety a munici

Španělsko posílá na Ukrajinu zásilku granátometů, kulometů a munice. Podle španělské ministryně obrany Margarity Roblesové má výzbroj pomoci odrazit ruskou invazi. Informovala o tom agentura Reuters.

"V této první zásilce, která poletí na palubě dvou letadel, pošleme 1370 protitankových granátometů, 700.000 nábojů do pušek a kulometů a také lehké kulomety," uvedla Roblesová v rozhovoru pro televizi Antena3. Dodala, že letadla dopraví materiál do východního Polska, odkud si jej vyzvednou ukrajinští představitelé.

"Je to velmi důležité, protože (vybavení) umožňuje velmi individualizovanou obranu. Mohou jej ovládat i lidé bez zkušeností s používáním zbraní," dodala ministryně.

Premiér Pedro Sánchez již během dne v parlamentu uvedl, že Španělsko pošle zbraně přímo Ukrajině. Dříve tak plánovalo učinit pouze prostřednictvím společného programu dodávek Evropské unie.

V Paříži zadrželi 14 ukrajinských legionářů v autobuse do Polska

Čtrnáct Ukrajinců z francouzské Cizinecké legie zadrželi v úterý v Paříži v autobuse mířícím do Polska. Armádní zdroje dnes agentuře AFP sdělily, že nebylo možné potvrdit, zda měli muži v úmyslu zapojit se do bojů na Ukrajině. Nenašly se u nich nicméně zbraně ani jiné vojenské vybavení.

Devět ze zadržených legionářů mělo povolení k opuštění útvaru, které je ale neopravňuje k opuštění země. Pět jich nemělo ani povolení k opuštění svého útvaru a z toho po čtyřech se už pátralo, uvedl generál Alain Lardet, velitel Cizinecké legie. Zatímco u zadržených legionářů se nenašly zbraně, jejich spolucestující v autobuse si vezli předměty, z nichž bylo jasné, že jeli na Ukrajinu připraveni bojovat, uvedla AFP.

Francouzská Cizinecká legie je elitní jednotka francouzské armády, do které se mohou zapsat lidé z celého světa. Ti po několika letech služby nebo na základě "prolité krve" mohou získat francouzské občanství. Z 9000 členů jednotky je nyní 710 ukrajinského původu. Podle generála Lardeta mezi nimi od začátku ruské invaze na Ukrajinu "panuje velký neklid, jelikož se strachují o své rodiny".

Vedení legie začalo na požádání Ukrajincům udělovat zvláštní patnáctidenní propustku, aby mohli vycestovat do země sousedící s Ukrajinou a na hranicích zabezpečit své blízké. Propustka jim nicméně zakazuje překročit ukrajinskou hranici.

Devět ze 14 zadržených legionářů nebude potrestáno, jelikož u sebe měli klasickou propustku, která jim umožňovala volně se pohybovat po Francii. Zbylých pět mužů se však podle Lardeta "hrubě prohřešilo proti kodexu legií a budou potrestáni odebráním volných dnů".

Od začátku ruské invaze z francouzské Cizinecké legie dezertovalo už 25 legionářů, kteří se vydali "bojovat s Rusy". "S nimi legie přerušila vazby. Jsou nicméně oddáni věci, za kterou je nesoudím," dodal Lardet.

McCainová je přesvědčena, že v Gaze vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:58 Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového…

Německá policie šetří napadení europoslance, který vylepoval plakáty

04.05.2024 21:37 Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při…

Polsko si stěžuje na ruské kybernetické útoky

04.05.2024 18:02 Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo…

Rusko má ukrajinského prezidenta Zelenského na seznamu hledaných osob

04.05.2024 15:59 Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská…

Američané si nadále nepřejí izraelský postup do Rafáhu

04.05.2024 10:15 Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra…

Izrael chce najít nové zahraniční dodavatele, zvažuje i Česko

03.05.2024 21:50 Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční…

Izrael dává Hamásu týden na přijetí dohody o příměří

03.05.2024 19:49 Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění…

Rusko tajně dodává ropu do KLDR, upozornili Američané

03.05.2024 09:26 Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje…

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Kuleba řekl. kdy půjde Rusko zapojit do mírových rozhovorů

02.05.2024 19:36 Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se domnívá, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání…

Související:

Nejnovější