Nákaz v Evropě přibylo za týden o 11 procent, do jara hrozí 700 tisíc úmrtí

V evropském regionu Světové zdravotnické organizace (WHO), který zahrnuje i části Asie, za poslední týden narostl počet nových nákaz koronavirem o 11 procent a v součtu 53 zemí hrozí do března dalších 700.000 úmrtí způsobených nemocí covid-19. WHO to uvedla ve svém nejnovějším týdenním hodnocení vývoje pandemie.

Ilustrační fotografie.

Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) dnes varovalo, že modely pro nadcházející měsíce nasvědčují velmi vysoké "zátěži", pakliže nepřijdou restriktivní opatření v kombinaci s navyšováním proočkovanosti.

"Evropský region zůstává v pevném sevření pandemie covidu-19," konstatoval šéf evropské sekce WHO Hans Kluge v situaci, kdy řada evropských zemí včetně Česka a Slovenska hlásí rekordní počty nakažených. Podle WHO je daný region, do něhož jsou řazeny i Rusko a Střední Asie, jediným, kde denní počty nakažených neustále stoupají od poloviny října.

Od začátku pandemie tato část světa zaznamenala přes 1,5 milionu úmrtí spojených s covidem-19. WHO na základě současných trendů předpovídá, že počet nahlášených obětí do jara přesáhne 2,2 milionu. Zároveň varuje, že jednotky intenzivní péče se do příštího března dostanou pod "vysoký nebo extrémní tlak" ve 49 z 53 zemí regionu.

Před značnými problémy varuje i šéfka ECDC Andrea Ammonová, podle níž v EU a Evropském hospodářském prostoru (EHP) zůstává příliš mnoho obyvatel ohrožených vážným průběhem covidu-19, protože míra proočkovanosti je stále pod 70 procenty. "Musíme se naléhavě zaměřit na zacelení této imunitní mezery, nabízet posilovací dávky (vakcín) všem dospělým a obnovit nefarmaceutická opatření," uvedla.

Prohlášení nespecifikuje, jak by se měla karanténní opatření zavádět. V případě dodatečných dávek vakcín Ammonová doporučuje dávat přednost lidem starším 40 let při současném zvážení přeočkovávání také u mladších ročníků. Agentura Reuters to označuje za významný posun, neboť v předchozím doporučení vydaném v září ECDC navrhovala podávat posilovací dávky pouze lidem s oslabenou imunitou a seniorům. Stále platí, že evropská agentura pro veřejné zdraví doporučuje přeočkovávat nejdříve šest měsíců po dokončení základní vakcinace.

Dodatečné dávky očkování jsou nasazovány po celém světě v důsledku množících se signálů o tom, že imunita vytvářená první a druhou dávkou s postupem času slábne. A například data z Británie ukazují, že úroveň ochrany před covidem-19 po přeočkování opět stoupá. Věc má však i etický rozměr, přičemž zejména WHO prosazuje, aby před přeočkováváním obyvatel bohatých zemí dostala přednost prvotní vakcinace lidí v chudších regionech.

Řada evropských zemí včetně ČR už postupuje v souladu s novým doporučením ECDC a nabízí posilovací dávku všem dospělým, liší se však minimální odstupy od dokončení základního vakcinačního režimu. V Rakousku jsou to čtyři měsíce a v Itálii pět měsíců, zatímco v Česku od října platí půlroční interval.

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Související:

Nejnovější