Nálada firem a podnikatelů v Česku se dále zlepšila

Nálada firem a podnikatelů v Česku se dále zlepšila a jen mírně zaostává za úrovní naměřenou před příchodem pandemie. Ta přestala být pro firmy hlavním rizikem. Je jím nyní vývoj v ekonomice, kterého se obávají tři pětiny dotazovaných. Vyplývá to z aktuálního průzkumu ČSOB Index očekávání firem, jehož výsledky dnes banka zveřejnila na on-line tiskové konferenci.

Ilustrační foto

Index očekávání firem vzrostl na 7,8 bodu z jarních minus 17,9 bodu. Optimismus se zvýšil zejména u menších firem a živnostníků, naproti tomu u středních firem optimismus od prvního pololetí mírně klesl. Průzkum se konal od října do začátku listopadu.

"Je patrné, že firmy očekávají ke konci roku zlepšení situace a celkové oživení trhu. Zvýšení poptávky pro čtvrté čtvrtletí předpokládá 41 procent dotazovaných, zatímco před rokem to bylo 15 procent. Nárůst investic hlásí 40 procent respondentů, o rok dříve to byla jen pětina. Firmy investují zejména do digitalizace a nejenže nepropouštějí, naopak mají zájem nabírat kvalitní pracovní sílu," uvedl výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Pavel Prokop.

Pro firmy se stala hlavním rizikem ekonomika, což zmiňuje 60 procent z nich. Podle hlavního ekonoma ČSOB Martina Kupky je zesílené vnímání rizik plynoucích z vývoje ekonomiky pochopitelné. "Málokdo loni na jaře očekával, že pandemie na tak dlouho a tak výrazně naruší fungování řady dodavatelsko-odběratelských řetězců, zkomplikuje mezinárodní dopravu zboží, odstartuje prudký nárůst cen energií, výrobní i spotřebitelské inflace a v důsledku toho pak i úrokových sazeb,“ upozornil.

Z dalšího vývoje pandemie má obavy 54 procent dotazovaných. Firmy dále označují za rizika nedostatek kvalitních zaměstnanců (46 procent), změny v legislativě (40 procent) a proměnu v potřebách zákazníků (34 procent). Naproti tomu vývoj nových technologií vnímá jako rizikový faktor jen necelá pětina respondentů.

ČR má podle Prokopa díky zdrojům z EU na dekarbonizaci nyní mimořádnou příležitost technologicky změnit a posunout dopředu řadu odvětví a zvýšit konkurenceschopnost firem. "I stávající situace rostoucích zdrojů energií motivuje firmy aktivně pracovat s tématem udržitelnosti a snížit spotřebu zdrojů i CO2 stopy a tím v konečném důsledku posunout Česko v rámci Evropy správným a konkurenceschopným směrem,“ podotkl.

Index očekávání firem je projekt ČSOB, pomocí kterého lze sledovat vývoj malých a středních firem a podnikatelů v oblastech poptávky, investic a rozsahu podnikání v ČR a na Slovensku. Základem projektu je průzkum agentury Datank, kterého se zúčastnilo přes 400 respondentů z různých oborů po celém Česku. Index očekávání firem může nabývat hodnot od plus 100 až minus 100 bodů. Plusové pole znamená převažující optimismus, záporná hodnota naopak pesimismus.

Témata: firmy | podnikatelé

Související:

Nejnovější