Napětí v ukrajinské armádě. Důvodem je ofenziva v Kurské oblasti

V ukrajinských vojenských jednotkách, které bojují v oblastech, kde ruské síly stále postupují, se stále častěji objevují otázky týkající se dlouhodobé strategie ukrajinské ofenzívy v ruské Kurské oblasti, trvající už více než dva měsíce. Uvedl to server France24.

Ukrajinská armáda

Jak uvádí agentura AFP, která provedla rozhovory s vojáky na Donbasu, vpád ukrajinských sil ze severovýchodu do Kurské oblasti překvapil nejen Moskvu, ale také zvedl morálku unavených ukrajinských vojáků.

Kyjev tvrdí, že jedním z hlavních cílů této ofenzívy bylo odlákat ruské jednotky od bojů na východě Ukrajiny. Od srpna se podle ukrajinských zdrojů podařilo získat území o rozloze přes 1000 kilometrů v ruské Kurské oblasti.

Voják Olexandr, nasazený u města Toreck v Doněcké oblasti, uvedl, že i když se zdá, že se nepřítel stáhl z jiných směrů, výrazné změny na frontě nejsou patrné.

Další voják, Bogdan, sedící v kavárně ve městě Druždivka, vyjádřil obavy, že pokud je ofenzíva krátkodobá, armádu to posílí, ale z dlouhodobého hlediska by mohla vyčerpat hlavní zdroje Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve své zprávě, která přišla po dvou měsících operací v Kurské oblasti, pogratuloval vojákům a zdůraznil, že ukázali, že mohou přenést válku do Ruska, čímž zpomalili ruský postup na východě Ukrajiny.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW), jak informuje AFP, Moskva v srpnu dosáhla největších územních zisků za poslední měsíc od října 2022, přičemž ruské jednotky postoupily na 477 čtverečních kilometrů.

Minulý týden ruská armáda po dvou letech obsadila důlní město Vuhledar v Doněcké oblasti a blíží se k Pokrovsku, bývalému logistickému centru.

Francouzský expert Yohann Michel z lyonského institutu IESD komentoval, že ruská ofenzíva se zrychluje, avšak za cenu značných ztrát. Podle něj ofenzíva v Kurské oblasti nesplnila své cíle. Ukrajinská ofenzíva podle něj prokázala, že je možné proniknout do Ruska, což je pro mnohé ukrajinské vojáky důvodem k hrdosti.

Voják Serhij, který se nedávno vrátil z Kurské oblasti, uvedl, že morální a politické zisky z takové operace na území Ruska stály za riziko. Podle něj vytvořila ofenzíva „krásný propagandistický obraz“ o schopnosti Ukrajiny dobývat a vést útočné operace.

Z pohledu vojenského výzkumníka Oliviera Kempfa se však ofenzíva v Kursku nedá považovat za úspěch. Tvrdí, že morální zisky jsou dočasné a postupně slábnou, a dodává, že pokud se nepřemýšlí o strategických jednáních, je takový postup absurdní. Kempf varuje, že Rusko může tento počáteční neúspěch přetavit ve skutečný strategický přínos.

Situace na bojišti zůstává napjatá a ukrajinské vedení čelí složitým rozhodnutím ohledně dalšího postupu a efektivity svých ofenzivních operací. Ukrajinské jednotky i nadále hledají způsoby, jak se přizpůsobit vývoji situace a maximalizovat své úsilí proti ruským silám.

Navalnému posmrtně vyjdou paměti. Jde o zápisky z vězení

12.10.2024 18:46 Zesnulý ruský opoziční politik Alexej Navalnyj ve vězení před svým skonem přemýšlel o smrti,…

Harrisová se v boji s Trumpem chystá zveřejnit lékařskou zprávu

12.10.2024 14:08 I zdravotní stav kandidátů může sehrát roli v listopadových prezidentských volbách v USA.…

Kdo byl první na Everestu? Došlo k zásadnímu objevu

12.10.2024 09:55 Sto let letos uběhlo od největší záhady kolem nejvyšší hory světa Mount Everest. Dodnes totiž není…

Ruská armáda postupuje proti Ukrajincům v Kurské oblasti

11.10.2024 18:24 Ruská vojska tento týden zaznamenala postup v Kurské oblasti na západě země, kde obsadila dvě obce,…

Ruská armáda stále častěji útočí na ukrajinské přístavy

11.10.2024 15:35 Rusko za poslední tři měsíce provedlo téměř 60 útoků na ukrajinskou přístavní infrastrukturu,…

Izraelský tank zasáhl pozorovatelské stanoviště OSN

11.10.2024 13:02 Během izraelského ostřelování sídla mírové mise OSN na jihu Libanonu byli zraněni dva pracovníci…

NATO spustí cvičení s jadernými zbraněmi

11.10.2024 11:10 Severoatlantická aliance spustí v pondělí svá každoroční vojenská cvičení, jejichž součástí jsou i…

Počet obětí hurikánu Milton dál stoupá

11.10.2024 09:38 Hurikán Milton, který zasáhl americký stát Florida, si již vyžádal nejméně deset obětí, uvedl…

Orbán vystoupil v Evropském parlamentu. Za projev schytal masivní kritiku

10.10.2024 13:32 Maďarský premiér Viktor Orbán v Evropském parlamentu prohlásil, že Evropská unie potřebuje zásadní…

Summit, na kterém měl Zelenskyj představit plán na porážku Ruska, se ruší

10.10.2024 11:46 Sobotní summit kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny na americké letecké základně Ramstein v…

Související:

Nejnovější