NATO je schopno v případě útoku Ruska rychle nasadit statisíce vojáků

Země Severoatlantické aliance (NATO) "výrazně překročily" svůj závazek, že budou schopny nasadit 300.000 vojáků do 30 dnů od hypotetického útoku Ruska na některého člena NATO. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného představitele NATO.

NATO

"Návrhy spojenců, které jsou na stole, s jistotou přesahují 300.000 (vojáků), což jsme stanovili (v roce 2023)," řekl představitel NATO, který si přál zůstat v anonymitě.

Dodal, že tyto síly mají být "k dispozici do 30 dnů". Dosud nebylo zveřejněno, kolika vojáky by přispěly jednotlivé členské země.

Moskva několikrát popřela, že by měla v plánu zaútočit na některého člena NATO. Agentura Reuters připomněla, že ruští představitelé před únorem 2022 vícekrát vyloučili i možnost útoku na Ukrajinu.

Řada států se ale obává opaku. Před tím, že by Rusko mohlo být vojensky schopno napadnout členské státy NATO již v roce 2026 nebo 2027, varoval v březnu například polský prezident Andrzej Duda, přičemž se odkazoval na zprávu německých expertů.

"Přicházejí nové zprávy a nedávno jsem viděl jednu od německých expertů, v níž se říká, že možná už v roce 2026 nebo 2027 bude (ruský prezident Vladimir) Putin, když postaví svou ekonomiku na válečný základ, disponovat takovou vojenskou silou, že bude schopen zaútočit na NATO," uvedl Duda pro americkou televizi CNBC.

Evropské země mají dva, tři roky, během kterých mohou dělat potřebné přípravy včetně hromadění zásob munice a výroby zbraní, "aby se co nejvíce zvýšila bezpečnost Evropy..., aby k invazi nedošlo".

Zbrojit je podle něj třeba proto, aby NATO nakonec nemuselo bojovat. "Jde o to, abychom vytvořili takový odstrašující prostředek, který zajistí, že nebudeme napadeni. O to jde, protože nikdo z nás nechce válku," dodal polský prezident.

Na konci února přitom Duda tvrdil, že si nemyslí, že Rusko vojensky napadne Polsko. Důvodem je podle něj to, že Polsko bude na případnou agresi dostatečně připraveno, řekl v rozhovoru pro polský deník Fakt.

"Tohle všechno platí v případě, že budeme silní. Nenapadáte silné - napadáte slabé," vysvětlil svůj postoj Duda. Dodal, že "díky laskavosti bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa vůči Polsku" má nyní Varšava stíhačky páté generace F-35, stálou přítomnost amerických vojáků na území Polska a velitelství V Corps americké armády v Poznani.

Estonská zahraniční zpravodajská služba se ale domnívá, že se Rusko se připravuje na možnou vojenskou konfrontaci se státy NATO, ke které by mohlo dojít v příštích deseti letech.

"Rusko se vydalo cestou dlouhodobé konfrontace... a Kreml se pravděpodobně připravuje na možný konflikt s NATO, ke kterému by mohlo dojít v příštích deseti letech," konstatoval šéf estonské zpravodajské služby Kaupo Rosin.

Tento závěr odvodili na základě plánů Ruska zdvojnásobit počet sil rozmístěných na hranici s Finskem a pobaltskými státy.

Rosin dále uvedl, že ruský vojenský útok je v krátkodobém horizontu velmi nepravděpodobný, zejména proto, že nyní Rusko potřebuje své jednotky na Ukrajině. Podle něj zůstane útok nepravděpodobným, pokud i Evropa posílí své ozbrojené síly, aby se vyrovnaly těm ruským.

"Pokud se nepřipravíme, pravděpodobnost (ruského vojenského konfliktu) bude mnohem vyšší," dodal Rosin, přičemž zdůraznil, že podle něj postupuje NATO a jeho spojenci správným směrem.

NATO musí být připravené na dlouhotrvající konfrontaci s Ruskem, která by mohla trvat i několik dekád, řekl už dříve generální tajemník aliance Jens Stoltenberg v rozhovoru pro nedělník Welt am Sonntag. Je podle něj třeba, aby spojenci rychle rozšiřovali obranné kapacity.

Stoltenberg zdůraznil, že NATO nestojí o válku s Ruskem. "Musíme se však připravit na konfrontaci, která by mohla trvat desetiletí," vysvětlil. Podle jeho názoru neexistuje záruka, že se ruská agrese v případě triumfu na Ukrajině nerozšíří i dál na západ.

Generální tajemník považuje za současně nejlepší obranu podporu Ukrajiny a investice do vlastních vojenských kapacit. "Odstrašování funguje pouze tehdy, pokud je věrohodné," konstatoval.

Témata: NATO

Ukrajina dostane jeden ze dvou rumunských systémů Patriot

20.06.2024 19:28 Rumunsko daruje Ukrajině jeden ze dvou funkčních systémů protivzdušné obrany Patriot, oznámila to…

Kdo povede NATO? Iohannis stáhl kandidaturu, začíná být jasno

20.06.2024 16:42 Rumunský prezident Klaus Iohannis dnes oznámil, že stahuje svou kandidaturu na post generálního…

České dítě nepřežilo výbuch automobilu v Chorvatsku

20.06.2024 12:10 I letos v létě zamíří k moři do Chorvatska statisíce českých turistů. Pro jednu rodinu se ale…

Putin opustil Severní Koreu a přesunul se do další asijské země

20.06.2024 09:33 Ruský prezident Vladimir Putin dorazil po setkání s Kim Čong-unem v Severní Koreji na státní…

KLDR pomáhá Rusku v zabíjení ukrajinských civilistů, tvrdí Kyjev

19.06.2024 20:37 Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, ve středu uvedl, že Severní…

Putin a Kim podepsali partnerskou smlouvu. Oba brojí proti Washingtonu

19.06.2024 16:14 Ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un v Pchjongjangu podepsali smlouvu…

OSN nadále kritizuje Izrael. Armáda porušila pravidla války

19.06.2024 11:05 Izraelské síly možná opakovaně porušily zákony a pravidla vedení války a během vojenské operace v…

Co bude s válkou na Ukrajině? Kyjev už připravuje druhý mírový summit

19.06.2024 08:52 Ukrajinští představitelé zahájili přípravy na uspořádání druhého mírového summitu. Andrij Jermak,…

Novým generálním tajemníkem NATO se stane Rutte, píše nizozemský tisk

18.06.2024 19:59 Novým generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO) se po Jensu Stoltenbergovi stane…

Ukrajince čeká blackout kvůli opakujícím se ruským útokům na energetiku

18.06.2024 16:09 Ukrajinci se budou muset v nejbližších týdnech připravit na ještě rozsáhlejší přerušení dodávek…

Související:

Nejnovější