NATO začalo připravovat vytvoření stálých jednotek v černomořské oblasti

Ministři obrany členských zemí Severoatlantické aliance dnes pověřili vojenské velitele, aby zvážili možnost vytvoření stálých bojových skupin v Rumunsku a dalších oblastech na území členských zemí bloku v okolí Černého moře. Po první části ministerského jednání to novinářům v Bruselu řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

NATO

Zástupci aliančních vlád zároveň ve společném prohlášení vyzvali Rusko, aby okamžitě snížilo napětí u ukrajinských hranic, kde má stále přes 100.000 vojáků. NATO dává přednost jednání, je ale připraveno dále posílit svou přítomnost na svém východním křídle, pokud to bude nutné, shodli se ministři. Rusko vytrvale odmítá, že by se chystalo na sousední zemi zaútočit.

Několik členských zemí v čele se Spojenými státy v posledních dnech vyslalo do východní Evropy nové vojáky k preventivním cvičením, která jsou reakcí na hromadění ruských sil. Například Francie nabídla své vojáky do stálých jednotek, o jejichž vytvoření se hovoří v Rumunsku, Bulharsku či na Slovensku.

"Naši vojenští velitelé budou nyní pracovat na podrobnostech a během několika týdnů nás budou informovat," řekl k plánu na vytvoření bojových jednotek o zvažované síle tisíce vojáků Stoltenberg, který jako možné působiště skupin zmínil černomořský region.

Ruští představitelé tvrdí, že armáda již v minulých dnech začala stahovat část vojáků a chystá se v tom pokračovat. Západ je však na základě zpravodajských zjištění přesvědčen, že k tomu zatím nedošlo a připravenost k útoku je stále vysoká.

"Jsme připraveni dále posílit naše nasazení určené k obraně a odstrašení, abychom mohli reagovat na jakýkoli vývoj," shodli se ministři ve společném prohlášení. Stoltenberg prohlásil, že další posilování přítomnosti NATO ve východním křídle do značné míry závisí na tom, zda Rusko ukáže, že myslí vážně deklarovaný záměr stáhnout vojáky a dát přednost diplomacii.

Ministři se dnes bavili také o zvyšování rozpočtů na obranu, které u řady zemí včetně Česka stále nenabralo tempo potřebné k brzkému dosažení slibovaných dvou procent hrubého domácího produktu. Česká ministryně Jana Černochová na svém prvním jednání v centrále NATO spojence ujistila, že nová vláda si jako prioritu stanovila dosažení dvouprocentní hranice do roku 2025.

"Připomněla jsem také, že pracujeme na našem závazku vybudovat těžkou brigádu postavenou na pásových bojových vozidlech pěchoty," uvedla po jednání Černochová, která na okraj zasedání hovořila o obranné spolupráci se slovenským a gruzínským protějškem.

Česká vláda přitom minulý týden rozhodla v rámci úsporných opatření při krocení rozpočtového deficitu snížit letošní plánovaný rozpočet ministerstva obrany o 5,4 miliardy korun na 88,1 miliardy. Vláda z rozpočtu vyškrtla právě první splátku za historicky největší armádní zakázku, v jejímž rámci chce ČR zakoupit na 210 obrněnců zmíněných Černochovou. O osudu odkládaného výběrového řízení vláda zatím nerozhodla.

Témata: NATO

Německá policie šetří napadení europoslance, který vylepoval plakáty

04.05.2024 21:37 Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při…

Polsko si stěžuje na ruské kybernetické útoky

04.05.2024 18:02 Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo…

Rusko má ukrajinského prezidenta Zelenského na seznamu hledaných osob

04.05.2024 15:59 Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská…

Američané si nadále nepřejí izraelský postup do Rafáhu

04.05.2024 10:15 Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra…

Izrael chce najít nové zahraniční dodavatele, zvažuje i Česko

03.05.2024 21:50 Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční…

Izrael dává Hamásu týden na přijetí dohody o příměří

03.05.2024 19:49 Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění…

Rusko tajně dodává ropu do KLDR, upozornili Američané

03.05.2024 09:26 Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje…

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Kuleba řekl. kdy půjde Rusko zapojit do mírových rozhovorů

02.05.2024 19:36 Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se domnívá, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání…

Američané viní Rusko z používání chemických zbraní na Ukrajině

02.05.2024 09:11 Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s…

Související:

Nejnovější