Návrh na snížení DPH u ovoce a zeleniny podle obchodníků může podpořit farmáře

Návrh Pirátské strany na snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u ovoce a zeleniny kvůli vysoké inflaci považují někteří obchodníci za vhodný. Mohlo by to podle nich podpořit nákupy zdravých potravin, znamenalo by to tedy i větší odbyt pro české farmáře

Mrkve

V souvislosti se všeobecným zdražováním jsou zákazníci nejen u ovoce a zeleniny citlivější více než dříve na cenu, vyhledávají slevy a jiné akční nabídky. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci potravin.

Návrh přeřadit ovoce a zeleninu ze současné 15procentní do desetiprocentní sazby DPH představil dnes ve Sněmovně předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. ČR má podle něj nejvyšší DPH na ovoce a zeleninu v regionu, což se projevuje i tím, že Češi jezdí nakupovat za hranice, řekl. Zabránit dopadům tohoto návrhu na státní rozpočet má růst sazby z 15 na 21 procent u slazených nápojů.

"Tento krok vnímáme jako snahu zpřístupnit zdravou kategorii potravin, která zároveň pochází z velké části z domácí produkce," uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček. Jedná se podle něj tak o podporu dostupnosti zdravých potravin i domácího zemědělství,

Pozitivně se k návrhu staví také on-line supermarket Košík.cz. Jeho mluvčí František Brož ovšem upozornil, že zákazník nemůže očekávat zlevnění proti současnému stavu, zařazení ovoce a zeleniny do nižší sazby DPH by spíše tlumilo nárůst cen, řekl. Dodal, že u této i dalších kategorií je patrná větší zdrženlivost zákazníků a klesající kupní síla.

Brož zároveň upozornil, že některé druhy ovoce a zeleniny mohou dále zdražovat nejen v důsledku vysoké inflace, ale také drahého plynu, na němž je závislá skleníková produkce například okurek nebo rajčat. "Realitou příštích měsíců je tedy postupné omezování produkce a v některých případech dokonce přeskočení nadcházející sezony a horší dostupnost některých druhů ovoce i zeleniny. Sledujeme to například již u holandských pěstitelů. S tím pochopitelně přímo úměrně porostou ceny. Ovoce i zeleninu totiž budou muset obchodníci dovážet z větší dálky," vysvětlil.

I řetězec Penny Market sleduje napříč sortimentem, že lidé jsou méně ochotni kupovat potraviny za běžné ceny a čekají na slevy, uvedl mluvčí společnosti Tomáš Kubík. Osvědčil se podle něj projekt bedýnek s ovocem a zeleninou, které už nesplňují nejpřísnější kvalitativní standardy, ale přesto jsou nezávadné. Dvoukilogramové bedýnky síť Penny od jara nabízí zhruba ve 50 prodejnách, a to za 19,90 koruny. "Nejenže tak předcházíme plýtvání, ale zákazníci zakoupením tohoto ovoce a zeleniny významně ušetří," uvedl.

Prodejny Kaufland podle své mluvčí Renaty Maierl v nákupech ovoce a zeleniny ve srovnání s jiným obdobím změny nezaznamenaly. Sledují ale zájem zákazníků o lokální produkty, doplnila.

Meziroční inflace v srpnu podle dat Českého statistického úřadu zveřejněných na začátku týdne dosáhla 17,2 procenta. Ceny zboží ve srovnání s osmým měsícem loňského roku úhrnem vzrostly o 19,6 procenta. Například ceny zeleniny ale meziměsíčně klesly o 3,5 procenta.

Témata: daně | Ovoce | Zelenina

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější