Nebe v plamenech. Rusové údajně shodili na Bachmut fosforovou munici

Bachmut během noci z pátku na sobotu doslova světélkoval. Podle dostupných údajů Rusové shodili na město fosforovou munici, jejíž použití v obydlených oblastech je chápáno jako válečný zločin. Válečná mašina Kremlu se pomalu rozpadá. Od Bachmutu plánuje odejít Jevgenij Prigožin se svými wagnerovci. Jeho místo patrně zaujmou bojovníci Ramzana Kadyrova. Medveděv mezitím vyzývá k zabití Zelenského.

Nad Bachmutem

Rusové na Ukrajině používají čím dál nebezpečnější zbraně. Rádio Svobodná Evropa dnes informovalo o prvním úspěšném sestřelu ruské hypersonické rakety Kindžal nad Kyjevem. Protivzdušné obraně se tento výjimečný kousek podařil za pomoci amerického protiletadlovému systému Patriot, dodaného v rámci západní vojenské pomoci Ukrajině.

Hypersonické střely jsou velice nebezpečné a ničivé, nicméně Rusové se během noci z pátku na sobotu pravděpodobně dopustili dalšího závažného válečného zločinu. Video sdílené prostřednictvím britského zpravodajského serveru BBC ukazuje doslova světélkující ulice Bachmutu, patrně po dopadu fosforových bomb.

Záběry z dronu ukrajinské armády ukazují zapálené obytné domy, patrně v rámci hned několika ulic. Fosforové zbraně sice nejsou zakázané, jejich použití v obydlených oblastech je ale považováno za válečný zločin. Rusové tak prokazatelně shodili zbraně s touto látkou nikoliv na vojenské objekty.

Ruská armáda se neúspěšně pokouší získat Bachmut téměř rok. Podle informací západních zpravodajských služeb v boji o něj padly tisíce ruských vojáků. O průběhu bojů EuroZprávy.cz informovaly už dříve. Město a jeho okolí svírají těžké boje v zákopech, které stojí život mnoho vojáků z obou stran. Zejména Ukrajinci používají své drony, díky kterým ruské jednotky úspěšně lokalizují a likvidují.

K využití fosforu a hypersonických střel dochází nedlouho po sestřelení dvou dronů dosud neznámého původu nad Kremlem. Ten obviňuje Kyjev z pokusu o atentát na svého autoritářského šéfa Vladimira Putina. Ukrajinské úřady se však těmto obviněním brání.

Bývalý prezident Ruska Dmitrij Medveděv v reakci na události nad Rudým náměstím vyzval k fyzické likvidaci ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Přední ruský propagandista Vladimir Solovjov drony sestřelené nad Kremlem pro změnu přirovnal k teroristickým útokům z 11. září 2001 proti dvěma mrakodrapům Světového obchodního centra v New Yorku. Zapomněl na jeden zásadní rozdíl: takzvaný pokus o atentát se obešel bez obětí i škod, zatímco při útocích v USA tehdy zemřely téměř tři tisíce lidí.

Právě u Bachmutu teď Rusové zažívají největší nejistotu. Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin se v pátek agresivně opřel do ruského velení kvůli nedostatečným dodávkám munice s tím, že se jeho žoldnéřská skupina k 10. květnu z bojů o město stáhne. Nevybíravě a vulgárně adresoval svůj vzkaz pro ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Místo wagnerovců mají zaujmout bojovníci čečenského vůdce Ramzana Kadyrova.

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Související:

Nejnovější