Nejmenší české firmy, podnikatelé a živnostníci spoléhají nejčastěji na pomoc přátel a rodiny

Nejmenší české firmy, samostatní podnikatelé a živnostníci spoléhají při finančních obtížích nejčastěji na pomoc přátel nebo rodiny, kde by hledalo podporu 28 procent z nich. Na druhém místě s podílem 25 procent je státní správa a na třetím s podílem 22 procent následuje soukromý sektor. Vyplývá to ze studie Strive Czechia Barometer společnosti 60 Decibels, zpracované za podpory Hospodářské komory ČR a firmy Mastercard, založené na průzkumu mezi více než 800 českými malými firmami a mikro podnikateli.

Ilustrační foto

Firmy a podnikatelé by se v případě nutnosti obraceli i na majitele jiných podniků (16 procent), využívali by on-line kurzy a školení (15 procent), případně by oslovili oborové nebo profesní asociace (13 procent). Tři čtvrtiny firem a podnikatelů uvedly, že by byly schopné potřebnou podporu získat. Jen čtvrtina by se tak musela při problémech spoléhat výhradně na vlastní síly.

Mezi největší problémy, které firmy a podnikatelé v nadcházejících 12 měsících očekávají, patří vysoká inflace, energetická krize a získávání nových zákazníků. Takřka šest z deseti dotazovaných podle průzkumu věří, že pro jejich budoucí úspěch je zcela zásadní digitalizace.

Malé firmy a mikro podnikatelé jsou podle odborníků páteří české ekonomiky. Do této kategorie patří 19 z 20 českých firem a společně zaměstnávají téměř polovinu všech práceschopných lidí v ČR.

Témata: firmy

Související:

Nejnovější