Nejprodávanější benzin na Slovensku zdražil na nové maximum

Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 na čerpacích stanicích na Slovensku zdražil minulý týden na nové maximum 1,70 eura (42 korun).Vyplývá to z dnešních údajů slovenského statistického úřadu. Od začátku roku průměrná cena zmíněného benzinu v zemi stoupla o šestinu a meziročně o více než čtvrtinu.

Ilustrační foto

Ceny pohonných hmot na Slovensku rostou nepřetržitě od začátku ledna a tempo zdražování zrychlilo po ruské invazi na Ukrajinu z 24. února. Rostoucí ceny ropy se projevily ve vyšších cenách pohonných hmot také v dalších evropských zemích včetně Česka.

Litr motorové nafty na slovenských čerpacích stanicích překročil hranici 1,60 eura (39,50 Kč). Snížení spotřební daně na pohonné hmoty a jiné úlevy už v únoru požadovali slovenští autodopravci, kteří kvůli tomu tehdy také blokovali hraniční přechody. Ministerstva financí a dopravy jejich požadavkům nevyhověla. Nová jednání o možnostech zlevnění pohonných hmot byla minulý týden.

Podle dat slovenských statistiků, jak je uvádí server sme.sk, činila v uplynulém roce průměrná cena Naturalu 95 1,39 eura a nafty 1,24 eura.

Vysoké ceny benzinu a nafty Slovensko zaznamenalo naposledy před deseti lety. V září 2012 cena litru benzinu Natural 95 vystoupila těsně nad hranici 1,60 eura. Průměrná mzda v zemi byla tehdy značně nižší než v současnosti.

V Česku se podle čtvrtečních údajů litr Naturalu 95 u čerpacích stanic prodával v průměru za 44,18 koruny, před týdnem byl o 95 haléřů dražší. O 1,48 koruny na 46,21 koruny za litr zlevnila nafta.

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější