Největší část Čechů dává přednost koupi staršího bytu či domu. Na nový nemají peníze

V případě pořízení vlastního bydlení největší část Čechů, téměř 40 procent, dává přednost koupi staršího bytu či domu a následné rekonstrukci. Důvodem jsou v 60 procentech případů peníze, na novostavbu lidé nemají. Při rekonstrukci by se 43 procent lidí spoléhalo na vlastní úspory. Vyplývá to z průzkumu Stavební spořitelny České spořitelny z května mezi 840 respondentů.

Byty

Na 39 procent respondentů průzkumu by si s ohledem na situaci na trhu a své možnosti pořídilo spíše starší dům nebo byt a vydalo by se cestou rekonstrukce. K novostavbě se přiklání třetina Čechů. Osm procent by volilo přístavbu u rodičů či prarodičů a osm procent by si pořídilo družstevní bydlení.

Nejčastěji chtějí lidé na rekonstrukci využít své finance (44 procent). Necelá třetina Čechů spoléhá na stavební spoření nebo úvěr ze stavebního spoření. U pořízení nového bydlení vzhledem k finanční náročnosti vede hypotéka (43 procent).

"Vlastní bydlení je stále snem většiny Čechů, a to i přes dramaticky sníženou dosažitelnost bytů či domů způsobenou malou nabídkou a růstem cen nemovitostí i zvýšením úrokových sazeb hypoték. Podle našeho průzkumu chce bydlet ve vlastním devět z deseti Čechů," uvedl předseda představenstva spořitelny Libor Vošický.

Rostoucí ceny elektřiny a plynu nutí Čechy zateplovat, měnit vytápěcí návyky a pořizovat alternativní udržitelné zdroje energie. Podle průzkumu 61 procent Čechů omezuje spotřebu, tedy méně topí, dávají si pozor, aby zbytečně nesvítili apod. Na 16 procent respondentů se snaží minimalizovat tepelné ztráty, takže zateplují, vyměňují okna, instalují rekuperaci atd. Dalším způsobem jak ušetřit, je pořídit úspornější zdroj vytápění. Češi pořizují tepelná čerpadla (pět procent), fotovoltaické panely (šest procent) nebo nový kotel (pět procent).

Témata: češi | byty

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější