Němci i Rakušané mají obavy z plánů na rozšiřování Temelína

České plány na stavbu malého modulárního reaktoru v prostorách jaderné elektrárny Temelín budí obavy na bavorské a rakouské straně hranice. Místní úřady si stěžují, že s nimi Praha věc předem nekonzultovala, a pochybnosti mají také o bezpečnosti. Některé zvažují demonstrace a blokádu hraničních přechodů.

Jaderná elektrárna Temelín.

Česká vláda v září oznámila, že v jaderné elektrárně Temelín by do roku 2032 mohl vzniknout malý modulární reaktor. Půjde o pilotní projekt v zemi. Stavba podle ní posílí bezpečnost a nezávislost české energetiky, ohroženou válkou na Ukrajině. Mezinárodní agentura pro jadernou energii (MAAE) definuje malý modulární reaktor jako jadernou elektrárnu s elektrickým výkonem do 300 megawattů elektrických. Podle MAAE pracuje nyní na těchto zařízeních 50 zemí. Tyto reaktory mají být podle MAAE při výrobě energie pružnější a bezpečnější.

"Postavit sousedy před hotovou věc bez jakékoliv diskuse není dobrý styl. V Evropě musíme konečně více spolupracovat v energetických otázkách," uvedl podle deníku Die Welt Florian Siekmann, stranický expert německých Zelených pro záležitosti Evropské unie v bavorském zemském sněmu. Příhraniční oblast se podle něj nesmí stát "zkušební laboratoří pro neodzkoušenou reaktorovou techniku".

Bavorské ministerstvo hospodářství a ministerstvo životního prostředí vyjádřily "naprosté pochopení" pro to, že oznámení o rozšíření kapacit jaderné elektrárny v blízkosti hranic vyvolává mezi obyvatelstvem potřebu diskuse. Starosta bavorského příhraničního města Freyung Olaf Heinrich míní, že k bezpečnosti malých modulárních reaktorů chybí dostatek informací.

"Temelín je od centra naší obce vzdálen jen asi 50 kilometrů. A z některých návrší v obci jsou reaktory vidět pouhým okem. Prostě se o něčem uvažuje nebo rozhoduje, aniž bychom byli informováni," uvedla podle stanice ORF Anita Gstöttenmayrová, starostka obce Leopoldschlag v rakouském příhraničním regionu Mühlviertel. Starosta nedalekého Rainbachu Günther Lorenz se obává také toho, že česká strana nakonec rozhodne o ukládání vyhořelého paliva v blízkosti rakouských hranic.

Gstöttenmayrová nevyloučila, že obyvatelé příhraničních rakouských obcí budou za své zájmy podobně jako v minulých letech muset demonstrovat, například blokádou hraničního přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště. "Zní to hloupě, ale budeme muset opět vyjít do ulic, abychom na sebe upozornili a něčeho dosáhli. V dnešních časech je smutné, že nemůžete najít jiné způsoby komunikace," dodala.

Rakouská ministryně pro ochranu klimatu, životní prostředí a energetiku Gewesslerová stanici ORF sdělila, že Rakousko bude i nadále zastávat protijadernou linii vůči všem svým sousedům. Úmysl rozšířit svá stávající jaderná zařízení vyjadřuje kromě Česka také Maďarsko a Slovinsko. Spor o spuštění nových jaderných bloků vede Rakousko rovněž se Slovenskem.

Petr Závodský, který je v české společnosti ČEZ zodpovědný za plány na rozšíření jaderných kapacit, rakouské stanici řekl, že Vídeň bude o všech plánech informována, jakmile o nich bude definitivně jasno. Rozhodnutí ale podle něj bude muset ČR učinit samostatně. Česká vláda by o věci měla rozhodovat až koncem příštího roku, dodal.

Podle bývalého šéfa rakouského energetického regulačního úřadu E-Control Waltera Boltze je na obavy ohledně rozšíření Temelína "ještě příliš brzy". Připomněl však, že o technologii malých modulárních reaktorů se mluví již 15 let a zatím není v provozu ani jeden. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dospěla v roce 2020 k závěru, že ekonomicky životaschopný provoz je ještě daleko, dodal.

Podle Závodského chce Praha před zahájením výstavby počkat na zkušenosti s novou technologií v jiné zemi, například ve Spojených státech nebo Kanadě.

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Související:

Nejnovější