Německá vláda změnila názor a rozhodla se poskytnout Ukrajině zbraně

Německá vláda změnila názor a rozhodla se poskytnout Ukrajině zbraně na pomoc v boji proti ruské agresi.

Olaf Scholz

"Ruská invaze na Ukrajinu znamená zlom. Ohrožuje to celé naše poválečné uspořádání,“ uvedl Scholz. "V této situaci je naší povinností udělat vše, co je v našich silách, abychom pomohli Ukrajině bránit se proti invazní armádě (ruského prezidenta) Vladimira Putina," dodal kancléř.

Podle agentury DPA německá vláda rovněž dala svolení k předání Estonsku několika houfnic s ráží 122 milimetrů, které zbyly po východoněmecké armádě. Houfnice byly vyrobeny v 50. letech v tehdejším Sovětském svazu a byly jimi vyzbrojeny některé armády zemí východního bloku, včetně zaniklé Německé demokratické republiky (NDR) nebo Ukrajiny.

Televize Sky News dopoledne napsala, že už 27 zemí, včetně států Evropské unie, USA a Británie, souhlasilo s poskytnutím více zbraní nebo zdravotnické pomoci Ukrajině. Britský ministr obrany Ben Wallace podle ní v pátek večer uspořádal virtuální dárcovskou konferenci zaměřenou na vojenskou pomoc Ukrajině, kterou ve čtvrtek vojensky napadlo Rusko. S další pomocí počítá i Česká republika.

Pomoc spočívá v poskytnutí mimo jiné munice, protitankových či protiletadlových zbraní, ale také zdravotnického vybavení. K ukrajinské armádě se podle televize může dostat navzdory tomu, že bojuje s ruskými ozbrojenými silami na několika frontách.

Britská televizní stanice rovněž uvedla, že zbraně se rozhodly poslat země, které byly ještě před ruskou invazí na Ukrajinu proti tomuto kroku. Z její zprávy ale nebylo jasné, které to jsou.

Česká ministryně obrany Jana Černochová na svém twitterovém účtu dnes oznámila, že vláda schválila další pomoc Ukrajině pro boj s ruskou agresí. Zahrnuje kulomety, samopaly, odstřelovací pušky, pistole a odpovídající munici v hodnotě 188 milionů korun.

Slovenská vláda schválila vyslání vojenského materiálu v hodnotě 2,6 milionu eur (přes 64 milionů Kč) a materiál ze státních hmotných rezerv za 8,4 milionu eur (přes 207 milionů Kč), napsala slovenská média. Bratislava pošle na Ukrajinu deset milionů litrů nafty, dále 2,4 milionu litrů leteckého paliva a 12.000 kusů munice ráže 120 milimetrů, oznámil podle médií ministr obrany Jaroslav Naď. Celkem jde o pomoc v hodnotě přes 11 milionů eur (přes 272 milionů Kč).

Agentura Reuters informovala, že Francie se rozhodla poslat na Ukrajinu obranné vojenské vybavení. Podle mluvčího francouzské armády Paříž zvažuje také vyslání útočných zbraní. "Dovedete si představit, že odeslání vybavení je v tuto chvíli komplikované," řekl novinářům mluvčí náčelníka generálního štábu.

Nizozemsko dnes oznámilo, že co nejrychleji dodá Ukrajině 200 raket Stinger určených k protivzdušné obraně a 50 protitankových zbraní se 400 raketami, informoval Reuters. Tím Nizozemsko doplní další vybavení, které tato země přislíbila Ukrajině už dříve, včetně pušek, munice, radarových systémů a robotů pro detekci min.

Premiér Fiala vítá rozhodnutí Německa poskytnout Ukrajině zbraně

Premiér Petr Fiala (ODS) přivítal rozhodnutí německé vlády poskytnout Ukrajině zbraně proti ruské agresi. "Německo se tak připojuje k České republice a dalším evropským zemím, které pomohou dodávkou vojenského materiálu Ukrajincům bojovat proti ruské agresi," oznámil český premiér na twitteru. Fiala rovněž očekává, že se Německo také přikloní k vyloučení Ruska z mezibankovního platebního systému SWIFT.

"Očekáváme z Berlína pozitivní rozhodnutí o vyloučení Ruska ze systému SWIFT. Není na co čekat," uvedl dnes také premiér Fiala.

Německo se dnes podle Reuters vyslovilo pro cílené a funkční omezení přístupu Ruska ke globálnímu mezibankovnímu platebnímu systému SWIFT. Dosud tento krok nepodporovalo. "Urychleně pracujeme na tom, jak omezit vedlejší škody vyplývající z oddělení od SWIFT tak, aby to mělo dopad na ty správné lidi. Potřebujeme cílené a funkční omezení SWIFT," uvedli ve společném prohlášení ministryně zahraničí Annalena Baerbocková a ministr hospodářství Robert Habeck.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je nadnárodní společnost se sídlem v Belgii. Zajišťuje platební styk mezi zahraničními bankami, její službu využívá zhruba 11.000 bank a finančních společností z 200 zemí, ve světě nemá odpovídající alternativu.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější