V Německu končí plošné restrikce, přibylo 237 tisíc nakažených

V Německu v sobotu definitivně vyprší plošná karanténní omezení, a od neděle tak prakticky jediným celoněmeckým nařízením proti pandemii nemoci covid-19 zůstanou povinné roušky v hromadné dopravě a ve zdravotnických zařízeních. Další opatření budou nově na bedrech jednotlivých spolkových zemí, které ale pro jejich zavedení musí vyhlásit ohniska infekce.

Německo, ilustrační foto

Některé regiony již oznámily, že ohniskem bude celá spolková země, další naopak touto cestou jít nechtějí. Němci se tak musí připravit na situace, kdy pravidla, která platí v jejich regionu, jinde platit nemusí.

Německý protiepidemický zákon počítá jen se základní ochranou, tedy s rouškami v hromadné dopravě, nemocnicích a pečovatelských zařízeních. Zpřísnění režimu je tak na regionech. "Pokud není celoněmecký zdravotní systém kvůli pandemii přetížen, nelze zavádět ani celoněmecká opatření," řekl spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach, který v pondělí svým zemským kolegům vysvětloval, proč spolková vláda nebude pokračovat v plošných opatřeních.

Spolkové země vedené především opozičními konzervativci žádaly novelizaci protiepidemického zákona, aby v celém Německu nadále platila ještě další společná omezení. "V Německu nyní nemáme žádné spolehlivé základy pro situaci, kdy bude ještě hůře," řekl konzervativní bavorský premiér Markus Söder, který patří k nejhlasitějším kritikům současné podoby epidemického zákona. "Takový lajdácký zákon v Bavorsku používat nebudeme," řekl Söder, který poukazuje na vágní formulace.

Protiepidemický zákon pro vyhlášení ohniska totiž bez konkrétních měřítek vyžaduje, aby situace v regionu byla skutečně vážná. "Pokud chod zdravotního systému ohrožen nebude, opatření u soudů neuspějí," varoval v rozhovoru s deníkem Bild spolkový ministr spravedlnosti Marco Buschmann.

Jak bude situace v Bavorsku od neděle vypadat, rozhodne zemská vláda ještě dnes. Bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek sice původně hovořil o vyhlášení ohniska, Söder takový postup ale zamítnul. "Dělat to nebudeme," prohlásil v pondělí v Mnichově. Uvedl, že se nyní musí každý rozhodnout, zda bude roušky nosit. Dodal, že on respirátor v interiérech nasazený mít bude.

Lauterbach nicméně spolkové země vyzval, aby možnost vyhlášení ohnisek využily, neboť se Německo stále potýká s vysokými počty nových případů nákazy. Ministra zdravotnictví již vyslyšely Hamburk s Meklenburskem-Předním Pomořanskem. V Meklenbursku-Předním Pomořansku tak nadále zůstanou povinné roušky v interiérech, k návštěvě restaurací, kaváren nebo kadeřnictví bude nezbytný doklad o očkování, prodělání nemoci, případně test. Nejméně do konce dubna se neočkovaní nedostanou do klubů a na diskotéky.

Podobná opatření budou i v Hamburku, kde žije přes 1,8 milionu lidí. Obyvatelům tohoto severoněmeckého města ale stačí zajet třeba do sousedního Dolního Saska, kde v restauracích žádné doklady potřebovat nebudou. Dolnosaská ministryně zdravotnictví Daniela Behrensová v rozhovoru s veřejnoprávní stanicí NDR prohlásila, že zachování karanténních omezení není na pořadu dne. "Museli bychom prokázat vážná rizika pro náš zdravotní systém a jeho přetížení. Dolní Sasko proto nebude prohlášeno za ohnisko," řekla Behrensová. Obyvatele své spolkové země nicméně vyzvala, aby i přes rozvolnění více dbali o osobní odpovědnost například tím, že budou nosit roušky v obchodech, kde to povinné ze zákona nebude.

Podobně na Němce apeloval i Lauterbach, který roušky považuje za jednoduchý, ale účinný nástroj boje s pandemií. Na tiskové konferenci se obrátil i na provozovatele obchodů, aby využili možnosti domovního práva a ve svých prostorách roušky nařídili. "Ocenil bych, kdyby supermarkety při současné vysoké míře infekce vyžadovaly nošení roušek," řekl.

Zda velké řetězce k takovému řešení plošně přistoupí, se nezdá jako pravděpodobné. V tiskových prohlášeních uvádějí, že budou postupovat ve shodě s regionálními nařízeními. Návštěvníkům tak nezbývá, aby si u vstupních dveří ověřili, zda jejich obchod ochranu dýchacích cest vyžaduje. Šéf Svazu německého maloobchodu (HDE) Stefan Genth uvedl, že roušky se sice díky svým ochranným účinkům staly běžnou součástí každodenního života, ale nemůže to tak být napořád.

Německo eviduje 237 352 nově nakažených, víc než před týdnem

V Německu za posledních 24 hodin přibylo 237.352 nakažených koronavirem. Je to o něco více než před týdnem, kdy zdravotnické úřady registrovaly 222.080 nových infekcí. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na údaje Institutu Roberta Kocha (RKI). O tom, že vlna nákazy v Německu nepolevuje, podle sdružení laboratoří ALM vypovídá i fakt, že s pozitivním výsledkem za poslední týden vyšlo 56 procent provedených testů.

Sedmidenní incidence, která udává počet nakažených na 100.000 obyvatel, činí 1703,3, a oproti pondělní hodnotě 1700,6 mírně stoupla.

V Německu, které má kolem 83 milionů obyvatel, se koronavirová nákaza od začátku epidemie prokázala u 20,56 milionu lidí. Nákaze podlehlo 128.764 osob, z toho 307 za poslední den. Před týdnem ve spojitosti s nemocí covid-19 zemřelo 264 lidí.

V Rakousku se denní bilance nakažených mírně snižují. Za poslední den přibylo 22.830 infikovaných, což je podle agentury APA nejnižší úterní hodnota za pět týdnů. Zároveň ale kvůli covidu-19 zemřelo dalších 58 pacientů, což je nejvyšší číslo od půlky prosince, a dál stoupá i počet nakažených v nemocnicích.

Sedmidenní incidence je v devítimilionovém Rakousku citelně vyšší než v Německu, aktuálně je na hodnotě 2650. Ještě před dvěma týdny se ale pohybovala kolem čísla 3500.

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Kuleba řekl. kdy půjde Rusko zapojit do mírových rozhovorů

02.05.2024 19:36 Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se domnívá, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání…

Američané viní Rusko z používání chemických zbraní na Ukrajině

02.05.2024 09:11 Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s…

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy zahynulo 34 568 lidí

01.05.2024 21:16 Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo…

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím…

01.05.2024 18:55 Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži…

OSN: Pozemní operace izraelské armády do Rafahu by byla nevýslovnou…

01.05.2024 09:51 Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou…

Estonsko obvinilo Rusko z toho, že ruší signály navigačního systému GPS

30.04.2024 21:03 Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší…

Trump dostal pokutu za porušování nařízení o zákazu komentování

30.04.2024 19:01 Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč)…

Izrael podnikne invazi do města Rafah, oznámil Netanjahu

30.04.2024 16:58 Izrael podnikne invazi do města Rafah na jihu Pásma Gazy s cílem zničit prapory hnutí Hamás. V…

USA zvažují sankce proti jednotce izraelské armády

30.04.2024 10:24 Americké ministerstvo zahraničních věcí zjistilo, že pět izraelských bezpečnostních jednotek hrubě…

Související:

Nejnovější