Německo eviduje výrazný nárůst migrantů, kteří nelegálně překročili hranice

Počet migrantů, kteří letos nelegálně překročili německé hranice, se oproti stejnému období loni téměř zdvojnásobil. Německá policie do konce září zaznamenala zhruba 58.000 případů nedovoleného překročení hranic, loni to bylo asi 35.000 případů, uvedla dnes agentura DPA. Největší nápor zažívá Sasko, které leží u hranic s ČR - od ledna do září se tam měsíční počty osob zadržených bez patřičných dokladů zdesetinásobily.

Ilustrační foto

Podle dat policie letos počty nedovolených překročení hranic kontinuálně rostou. V lednu bylo takových případů 4436, v červenci 6941, v srpnu 8846 a v září 12.720. V Sasku počet případů stoupl ze 488 v lednu na 4713 v září. Právě tato spolková země slouží jako vstupní brána do Německa pro migranty, kteří v Evropě využívají takzvanou balkánskou trasu, která nyní vede přes Slovensko a Česko, poznamenala agentura DPA.

Nezákonné překročení hranic znamená, že přes německé hranice se dostane cizinec bez patřičných dokladů, které by mu umožnily legální pobyt. Tito lidé pak často žádají o udělení azylu nebo ochranu. Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová dnes o migraci bude jednat se zástupci šesti států západního Balkánu a dalších zemí včetně Česka.

Německo kvůli rostoucímu počtu migrantů prodloužilo o dalšího půl roku kontroly na hranicích s Rakouskem a posílilo namátkové kontroly na hranicích s ČR. Zástupci policejních odborů i opozice vládu vyzvali, aby na německo-českých hranicích zavedla stálé kontroly, to se ale zatím nestalo.

"Spolková policie v současné době denně eviduje 400 nelegálních vstupů do Německa. Zaznamenali jsem však také to, že výrazně zesílené hraniční kontroly se vyplácí a čísla se snižují," řekl mluvčí spolkového ministerstva vnitra Maximilian Kall. Zmíněný denní počet 400 případů nelegálního vstupu do Německa se podle Kalla týká zejména hranic s Rakouskem a Českem. "To je také důvodem, proč jsme výrazně zintenzivnili namátkové kontroly na pomezí s Českem a prodloužily stacionární kontroly na hranicích s Rakouskem," dodal.

Balkánská migrační trasa vede do Německa především přes Rakousko. Kvůli četnějším kontrolám na rakousko-německé a rakousko-maďarské hranici se ale migranti snaží do Německa dostat přes Slovensko a Česko. Česká republika proto koncem září dočasně obnovila stálé kontroly na česko-slovenské hranici, které pravděpodobně budou pokračovat i v listopadu. Kontroly na hranicích se Slovenskem kvůli migrantům provádí i Rakousko.

Německá média dnes s odvoláním na policii uvedla, že jen během středy saští policisté u hranic s Českem zadrželi 20 osob bez dokumentů - Syřany ve věku od šesti do 48 let - a čtyři pravděpodobné převaděče. Policejní hlídky a celníci na silnici 174, která vede přes Krušné hory a spojuje Chomutov se Saskou Kamenicí (Chemnitz), nejprve zastavili auto s českou poznávací značkou, kde měl potřebné dokumenty jen 44letý řidič, ale žádný ze čtyř spolujezdců. Podobné to bylo i v dalších čtyřech případech, tři z kontrolovaných aut řídili Češi.

Témata: Německo | uprchlíci

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější