Evropské země zpřísňují opatření. Německo zařadilo Česko na seznam rizikových oblastí

Evropské země zasažené další prudkou vlnu pandemie covidu-19 dál zpřísňují opatření a zavádějí cestovní restrikce. Rakousko nejspíš čeká celostátní lockdown pro neočkované,o jehož podobě se definitivně rozhodne v neděli. K částečné uzávěře se od soboty vrátí Nizozemsko, kde vláda rozhodla o omezení otvíracích hodin obchodů a restaurací a doporučuje práci z domova. Německo dnes oznámilo, že s účinností od neděle bude považovat Českou republiku za epidemicky vysoce rizikovou oblast.

Německo, ilustrační foto

Německo na seznam epidemicky vysoce rizikových oblastí nově zařadilo Česko, ale také Rakousko. Zpřísněné epidemické hodnocení zkomplikuje cestování především neočkovaným, od nichž bude vyžadována karanténa. Povinnost izolace se ovšem nebude vztahovat na krátké cesty, jejichž délka nepřesáhne 24 hodin, nebo na každodenní dojíždění za prací a studiem. Neočkovaní pendleři dojíždějící do Německa se ale budou muset dvakrát týdně testovat.

Epidemická situace v Německu se zhoršuje, nejpostiženější jsou spolkové země Sasko, Durynsko a Bavorsko. Týdenní incidence tam stoupla už pátý den v řadě a aktuálně je na hodnotě 264, v Česku dosáhl tento ukazatel 614 a ještě výše se vyšplhal v Rakousku, kde je na čísle 779.

Od soboty se v Německu obnovuje bezplatné testování, které skončilo v polovině října. Po jeho znovuzavedení volali odborníci, podle kterých se ukázalo, že nutnost hradit testy z vlastní kapsy nemotivuje lidi ve zvýšené míře k očkování.

Rakousko nejspíš čeká plošný lockdown pro lidi bez očkování proti covidu-19, rozhodnutí má podle kancléře Alexandera Schallenberga padnout v neděli. Omezení pohybu pro lidi, kteří nejsou očkovaní nebo covid neprodělali, začne už od pondělka platit v Horních Rakousích sousedících s Jihočeským krajem a v Salcbursku. Tito lidé budou moci opustit domov jen kvůli cestě do práce, na nákup nezbytně nutných věcí a na zdravotní procházky. Policie je bude kontrolovat namátkově.

V Rakousku za poslední den zemřelo 40 lidí po nákaze covidem-19, což je nejvíce od 20. dubna. Nově nakažených přibylo bezmála 11.800. Ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein dnes oznámil, že chce nařídit povinné očkování proti covidu-19 pro zdravotníky a pracovníky v pečovatelských službách.

V Nizozemsku denní bilance pozitivních testů podruhé za sebou překročila 16.000. Úmrtí na covid-19 zdravotníci hlásí nejvíce od března. Premiér Mark Rutte kvůli tomu dnes oznámil, že země zavede nejméně na tři týdny přísnější protiepidemická opatření. Vláda například nařídila, že se s okamžitou platností mají omezit soukromé návštěvy v domácnostech tak, že najednou smějí přijít nanejvýš čtyři další osoby. Zkrátí se také otevírací doba obchodů a restaurací, sportovní utkání budou bez diváků. Zaměstnavatelé mají v co nejvyšší míře umožnit práci z domova.

Na Slovensku po výrazném zhoršení epidemické situace v uplynulých týdnech stoupá zájem obyvatel o očkování. V posledních sedmi dnech bylo na pětimilionovém Slovensku podáno 17.902 prvních dávek vakcín proti covidu-19. To je nejvyšší počet nově očkovaných za týden během nynější třetí vlny koronavirové nákazy. Slovenský parlament dnes rozhodl, že úřady budou moci nařídit, aby vstup zaměstnanců do firem a zákazníků do provozů byl podmíněn předložením zejména covidového certifikátu. Nově budou za urážky či znevažování zdravotníků hrozit pokuty do 1500 eur (37.900 korun).

Dánsko dnes kvůli stoupajícím denním přírůstkům koronavirových nákaz obnovilo elektronické covidové pasy, jimiž se lidé musí prokazovat například při vstupu do restaurací, nočních klubů či kaváren. Zatímco v polovině září přibývalo v této takřka šestimilionové zemi denně kolem 200 infekcí, nyní je to 2000 až 3000 nákaz.

V Rusku se dnes po relativním poklesu počtu nových případů na začátku týdne ohlášený přírůstek nově infikovaných druhý den za sebou přehoupl přes 40.000. Testy nově odhalily 40.123 nákaz. Za předchozí den zemřelo 1235 pacientů s covidem-19.

Pandemie přinesla zvýšené využívání jednorázových plastových předmětů, jako jsou ochranné pomůcky pro zdravotníky, ale také materiálů používaných při doručování pokrmů či jiného zboží. Lidstvo za rok a půl trvání pandemie vyprodukovalo přibližně 8,4 milionu tun plastového odpadu, který s ní souvisí, uvádí studie publikovaná tento týden odborným časopisem Proceedings of the National Academy of Sciences.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější