Nemocnice mají nepoužitelné protilátky proti covidu za desítky milionů

V nemocnicích zřizovaných kraji napříč Českou republikou zůstaly korun monoklonální protilátky proti covidové variantě delta za desítky milionů. ČTK to dnes zjistila od zástupců nemocnic a krajů. Například v Jihomoravském kraji mají monoklonální protilátky za 35 milionů korun, v Ústeckém za dvojnásobek.

Koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační foto

Látkám brzy končí doba použitelnosti, ani tak se ale nedají využít s ohledem na to, že převládá varianta covidu omikron, na kterou nejsou účinné. Zástupci krajů a nemocnic se státem jednají, jak situaci vyřešit.

Nemocnice dávaly pacientům monoklonální protilátku na variantu delta, kterou ale letos počátkem roku vytlačila varianta omikron, na niž už monoklonální látky nezabírají. "Nemocnice zřizované krajem a městy mají tyto látky asi za 35 milionů. Použitelnost vyprší zhruba v polovině roku, i tak je ale nemůžeme použít," řekl ČTK vedoucí odboru zdravotnictví Jihomoravského kraje Luboš Císař.

Obdobná situace je podle něj v celé republice. "Nemocnice totiž dostaly doporučení, že se máme předzásobit monoklonálními protilátkami. Potom ale přišla nová varianta a látky se staly nepoužitelné. Hledáme nyní cesty, jak to vyřešit. Řeší se to na úrovni Asociace krajů ČR a ministerstva zdravotnictví," uvedl Císař. Kraj zřizuje devět nemocnic, například ve Znojmě, Břeclavi nebo Kyjově. Města zřizují například nemocnice v Brně nebo Blansku a Boskovicích.

Společnost Krajská zdravotní (KZ), která sdružuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji, má v zásobě přibližně 1350 dávek monoklonálních protilátek v celkové hodnotě téměř 73 milionů korun. Přípravkům bude postupně končit doba použitelnosti v období od letošního července do příštího června. ČTK to řekla mluvčí KZ Jana Mrákotová.

Mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová řekla, že ve skladech nemocnic zřizovaných krajem je v monoklonálních protilátkách nevyužitá zásoba za 20,4 milionu korun. U některých vyprší doba použitelnosti už v příštím měsíci. V krajských nemocnicích byly dosud aplikovány monoklonální protilátky zhruba za 126 milionů korun.

Zásoba monoklonálních látek v jednotlivých nemocnicích zřizovaných Krajem Vysočina je v hodnotě 26,5 milionu, uvedla mluvčí kraje Eva Neuwirthová. Vysočina je zřizovatelem pěti nemocnic. Krajská nemocnice Liberec má v zásobách monoklonální protilátky za 6,8 milionu korun. "Je to problém napříč republikou a samozřejmě bychom uvítali, když by nám je někdo uhradil. Museli jsme je tehdy nakoupit," řekl dnes ČTK mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. V pěti nemocnicích Pardubického kraje jsou monoklonální protilátky přibližně za deset milionů korun, uvedla mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Zásoby mají i nemocnice ve Středočeském kraji. Do konce roku 2022 mají expirační dobu látky řádově za pět milionů, dalším zásobám asi za tři miliony končí expirace v polovině roku 2023, uvedl mluvčí kraje David Šíma. Monoklonální látky za desítky milionů mají i nemocnice v Královéhradeckém kraji. "Zřejmě se promítne do hospodářských výsledků nemocnic," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová. Kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě. Pod Oblastní nemocnici Náchod spadá i nemocnice v Rychnově nad Kněžnou.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější