Nemocnice v Praze doporučují respirátor, některá oddělení je mají povinné

Vedení pražských nemocnic doporučují návštěvníkům, aby kvůli nemoci covid-19 nosili respirátory nebo roušky a dodržovali další hygienická opatření, jako je například dezinfekce rukou. Na některých odděleních nemocnic je jejich nošení už povinné. ČTK to sdělili mluvčí pražských nemocnic.

Respirátory

Šíření nákazy novým typem koronaviru v Praze zrychluje. Minulý týden v pátek testy za uplynulý týden potvrdily 3026 nových případů, o pětinu více než za předchozích sedm dní. Ze čtyř na šest vzrostl i počet úmrtí lidí s koronavirem.

"Zavedli jsme nošení roušek na obou urgentních příjmech, pacientům jsou na místě k dispozici. Na ostatních klinikách je to v rovině doporučení," uvedla mluvčí nemocnice v Motole Pavlína Danková.

V Nemocnici Na Františku v Praze 1 zavedli minulý týden ve čtvrtek povinnost používat ochranu dýchacích cest pro pacienty na urgentním příjmu a pro návštěvy pacientů na lůžkových odděleních. Lidé musí mít jednorázovou roušku nebo respirátor. "Každý týden covidovou situaci vyhodnocujeme a v souladu s doporučeními pražské hygienické stanice, ministerstva zdravotnictví či dalších autorit opatření aktualizujeme," sdělila mluvčí Lucie Krausová.

Povinné nošení respirátoru zatím nezavedla Nemocnice na Bulovce. "Nicméně v souvislosti s aktuálním vývojem epidemické situace jejich používání doporučujeme, a to jak v případě návštěv našich ambulancí, tak návštěv pacientů na lůžkových odděleních," uvedl mluvčí Filip Řepa. Doporučení se týká zejména návštěv pacientů s oslabenou imunitou. "Povinné nošení respirátoru je zvedeno u osob, které mají příznaky nebo byly v kontaktu s covid pozitivním pacientem," dodal Řepa.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) na Karlově náměstí aktuálně platí neomezený režim návštěv. "S ohledem na zhoršující se covidovou situaci však prosíme všechny o dodržování základních hygienických pravidel, to jest mytí či dezinfekci rukou, a důrazně doporučujeme nošení ochrany dýchacích cest ve všech vnitřních prostorách," sdělila mluvčí VFN Marie Heřmánková.

Neomezený režim návštěv platí ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) v Krči. Výjimkou jsou např. oddělení JIP, geriatrie či lůžka onkologicky nemocných. "Nyní o povinnosti nosit respirátory neuvažujeme. Nicméně, pokud se současná covidová situace nezlepší, tak budeme nuceni toto opatření zavést. Aktuálně všem našim zdravotníkům výrazně doporučujeme používat respirátory na ambulancích. Důrazně doporučujeme i návštěvám u pacientů, aby rovněž používaly respirátory, a to kvůli ochraně zdraví pacientů i zdravotníků," uvedl mluvčí FTN Petr Sulek.

Zakrytá ústa a nos by měli mít také lidé, kteří přijdou do Nemocnice Na Homolce. "Respirátor je možné zakoupit ve veřejných prostorách nemocnice," uvedla mluvčí Martina Dostálová. Na svých webových stránkách nemocnice uvedla, že lidé musí mít na oddělení JIP a ARO rovněž tzv. jednorázový empír, tedy plášť.

Ochranu cest doporučují či nařizují rovněž nemocnice v ostatních krajích a městech. S okamžitou platností nařídila všem zaměstnancům používat respirátory Nemocnice Znojmo. Od úterý ochranu dýchacích cest žádá i od lidí, kteří budou do nemocnice přicházet, ať už jsou to pacienti nebo doprovod. Jejich nošení doporučují rovněž hygienici v Karlovarském kraji.

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Související:

Nejnovější