Není pravděpodobné, že Putin nařídil vraždu Navalného, tvrdí tajné služby

Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně nařídil útok na opozičního vůdce Alexeje Navalného. Uvedl to deník The Wall Street Journal (WSJ).

Alexej Navalnyj

Navalnyj byl jedním z nejvýraznějších kritiků Kremlu a podle ruských úřadů zemřel 16. února v trestanecké kolonii IK-3, známé také pod názvem Polární vlk. Oficiální verze tvrdí, že zemřel přirozenou smrtí, ale jeho spolupracovníci tvrdí, že byl zavražděn a chtějí toto tvrzení podložit důkazy.

Kreml opakovaně odmítl jakoukoli účast na Navalného smrti a Putin ji označil za nešťastnou událost. Navzdory tomu americké tajné služby dospěly k závěru, že Putin pravděpodobně nenařídil útok.

Navalného zadrželi v lednu 2021 po návratu z Německa, kde se zotavoval po otravě nervově paralytickou látkou novičok. Kreml obvinění z pokusu o otrávení popřel.

Podle deníku WSJ závěry amerických tajných služeb naznačují, že i když Putin pravděpodobně nenařídil útok přímo, nese odpovědnost za Navalného osud, protože byl dlouhodobým terčem ruských úřadů.

Zvláštní zpravodajka Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) pro Rusko Marijana Kacarovová je ale přesvědčena, že za smrt Navalného je zodpovědná Moskva, protože byl buď zabit ve vězení, nebo zemřel na následky podmínek zadržování, které se rovnaly mučení.

"Takže ruská vláda je tak či onak zodpovědná za jeho smrt," řekla podle Reuters Kacarovová. Dodala, že dlouhá období samotky, které v Navalného případě podle ní trvaly přibližně 300 dní, mohly mít v průběhu let za následek "pomalou smrt".

Kacarovová vyjádřila "velké obavy" i o osud dalšího vězněného opozičního politika Vladimira Kara-Murzy. "Od smrti Alexeje Navalného neprojde den, aniž bych si nepoložila otázku, kdo bude další Navalnyj?" řekla s tím, že při současné úrovni represí v Rusku "jistě nějaký další Navalnyj bude."

Kara-Murza, který si odpykává 25letý trest za údajnou vlastizradu, je také přesvědčen, že za smrt Alexeje Navalného ve vězení je osobně zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin. Kara-Murza v příspěvku na síti X uvádí, že o Navalného smrti se dozvěděl z rádia ve své vězeňské cele hned v pátek 16. února. Podrobnosti o tom, co se vlastně stalo, však Kara-Murza zatím nezná.

"Jedno však vím určitě: za smrt Alexeje Navalného je osobně zodpovědný Vladimir Putin," píše Kara-Murza ve svém příspěvku. Podle něj byl Navalnyj Putinovým "osobním vězněm." Pouze na základě Putinova "osobního příkazu" mohli v srpnu 2020 jednat lidé z 2. oddělení tajné služby FSB, kteří Navalného otrávili látkou novičok.

Kara-Murza také tvrdí, že vyšetřovatelé, státní zástupci a soudci, kteří pracovali na případu Navalného, jednali na základě Putinových pokynů. Podle jeho slov i vysocí vězeňští úředníci, kteří se podíleli na mučení Navalného ve vězení, jednali dle Putinových nařízení.

Ve svém příspěvku Kara-Murza zdůrazňuje, že ti nejlepší a nejodvážnější jedinci jsou nejvíce ohroženi, a obviňuje Putina ze zbabělosti a chamtivosti.

Jeho slovům nahrává, že Putin povýšil náměstka ředitele Federální vězeňské služby (FSIN), Valerije Bojarineva, do hodnosti generálplukovníka. Učinil tak prostřednictvím výnosu podepsaném dne 19. února, tedy pouhé tři dny po smrti Navalného v trestaneckém táboře IK-3 na Dálném severu Ruska.

Ivan Ždanov, ředitel nadace Fond boje proti korupci (FBK), kterou svého času založil Navalnyj, ve svém příspěvku na sociálních sítích upozornil, že Bojarinev byl osobně zodpovědný za týrání Navalného ve vězení, a proto "jeho povýšení by mělo být chápáno jako odměna od Putina".

Ždanov na sociální síti Telegram uvedl, že na Bojarinevův příkaz byla například omezena částka, za kterou si Navalnyj mohl ve vězeňském obchodě kupovat potraviny nebo jiné zboží denní potřeby.

Jako důkaz Ždanov zveřejnil Bojarinevův dopis adresovaný oddělení FSIN pro Vladimírskou oblast, kde byl Navalnyj vězněn do prosince 2023, kterým Navalnému zakázal utrácet na potraviny více než 5000 rublů měsíčně (50 eur). Ostatní vězni taková omezení neměli. Navalnyj většinu času strávil v trestní cele, kde se jídlo nedalo objednat.

Podle Ždanova byl Bojarinev zodpovědný i za další týrání Navalného, upozornilo Rádio Svobodná Evropa. Kromě Bojarineva byli do hodnosti generála povýšeni i další tři příslušníci FSIN a několik dalších zaměstnanců silových resortů.

Skupina 40 zemí, včetně všech 27 členských států Evropské unie, se na zasedání Rady OSN pro lidská práva v Ženevě spojila ve výzvě k Rusku, aby umožnilo nezávislé mezinárodní vyšetřování okolností smrti ruského opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení.

Témata: Alexej Navalnyj | Rusko

Netanjahu: Izrael zůstane ve válce proti Hamásu osamocený, když bude muset

09.05.2024 19:02 Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to…

Rusové se chvástají. Tvrdí, že dobyli další dvě vesnice na Ukrajině

09.05.2024 14:08 Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly dobyly vesnici Kyslivka v ukrajinské Charkovské…

Biden varoval Izrael před důsledky, pokud armáda vstoupí do Rafáhu

09.05.2024 09:13 Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích,…

Ukrajinci odsouhlasili zákon, který umožní vězňům nástup do armády

08.05.2024 21:47 Ukrajinský parlament ve středu odsouhlasil zákon, který některým vězňům umožní bojovat v…

Izraelské tanky zatím do města Rafáh nevjely. Operace probíhá v okolí

08.05.2024 18:50 Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý…

Fico na výročí konce druhé světové války kritizoval Evropskou unii

08.05.2024 15:34 Konec druhé světové války si dnes připomínají také na Slovensku. Slova se chopila současná…

Pavel mluvil na Vítkově o ruské agresi vůči Ukrajině

08.05.2024 13:19 Česko si ve středu na Den vítězství připomíná konec druhé světové války v Evropě. Prezident Petr…

Rusové útočili na ukrajinskou energetiku. Dva lidé utrpěli zranění

08.05.2024 11:22 Rusko podniklo v noci na středu další masivní raketový a dronový útok na ukrajinskou energetickou…

Trumpova kauza s utajovanými dokumenty zatím k soudu nemíří

08.05.2024 09:06 Začátek procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem v kauze nakládání s tajnými dokumenty…

Rusové zadrželi amerického vojáka, měl se dopustit krádeže

07.05.2024 22:02 Rusové během minulého týdne zadrželi dalšího amerického občana, tentokrát jde dokonce o vojáka.…

Související:

Nejnovější