Neočkovaní mohou na lyže do Francie či Švýcarska, jinde je čeká izolace

Nadcházející svátky a dobré sněhové podmínky lákají mnoho lyžařů napříč Evropou. Neočkovaní milovníci zimních sportů však mohou bez komplikací cestovat pouze do Švýcarska či Francie. Jinde se na ně vztahuje povinnost několikadenní karantény a například na Slovensku či v Rakousku si bez dokladu o dokončeném očkování proti covidu-19 nebo prodělání této nemoci nekoupí ani skipasy.

Lyžování, ilustrační fotografie.

Do Rakouska mohou od pondělí bez omezení vstupovat pouze lidé očkovaní třetí posilující dávkou vakcíny. Uzdravení z covidu-19 a očkovaní dvěma dávkami musí předkládat negativní PCR test. Neočkovaní musí do desetidenní izolace, kterou lze po pěti dnech ukončit v případě negativního výsledku PCR testu.

Doklad o vakcinaci či prodělání nemoci je v Rakousku třeba i pro vstup do hotelů, restaurací a na sjezdovky. V zemi jsou stále zavřené noční podniky a restaurace od 27. prosince zavírají ve 22:00. Zrušené jsou i oblíbené après-ski večírky. V Rakousku již otevřela většina středisek. Lyžaři musí mít nasazené respirátory pouze v uzavřených kabinkách a v dalších vnitřních prostorách.

Pro cesty do Itálie se musí očkovaní i lidé s potvrzením o prodělání nemoci při příjezdu prokázat negativním PCR nebo antigenním testem. Neočkované čeká pětidenní karanténa.

Italská střediska kontrolují doklady při nákupu skipasů. Itálie rozlišuje čtyři barevné zóny, v bílé a žluté zóně mohou lyžovat očkovaní, uzdravení nebo negativně testovaní. Pouze negativní test však nestačí pro návštěvu restaurací či kulturních zařízení. V oranžové zóně lyžují pouze očkovaní a uzdravení. Na vlecích a ve frontách je povinná ochrana úst a dodržování rozestupů.

Na Slovensku mohou využívat lanovky pouze očkovaní a lidé, kteří prodělali covid-19. Výjimku mají děti do věku 12 let a dvou měsíců. Covidové certifikáty kontrolují střediska obvykle při prodeji skipasů. Lyžařskou sezonu na Slovensku zahájilo nejméně 25 skiareálů. O svátcích bude v provozu kolem 50 resortů včetně těch největších.

Od soboty budou na Slovensku znovu fungovat ubytovací zařízení, která jsou nyní pro turisty zavřená. Jejich hosté se kromě potvrzení o očkování či prodělání covidu-19 musí navíc prokázat negativním testem na koronavirus. Restaurace mohou nadále jídlo pouze rozvážet nebo vydávat přes okénko. Lidé, kteří nejsou plně očkování proti covidu-19, musí do izolace.

Zájemci o lyžování ve Francii se musí prokázat covidovým pasem, bez kterého se neubytují ani nezakoupí skipasy. Návštěvníci se zatím mohou prokázat dokončeným očkováním, potvrzením o prodělané nemoci či negativním testem na koronavirus, který není starší než 24 hodin. Francouzská vláda nicméně chystá zpřísnění. Ze zdravotních pasů se v lednu nejspíše stanou očkovací pasy, které budou platit jen po dokončeném očkování, takže negativní test nebude stačit. Lyžaři musí nosit roušky na lanovkách i ve frontách na vlek.

Lidé mířící do Švýcarska musí vyplnit příjezdový formulář a předložit negativní výsledek PCR nebo antigenního testu na covid-19. Neočkovaní musí na další test mezi čtvrtým a sedmým dnem po příjezdu do země. Výsledek testu je spolu s formulářem potřeba poslat příslušným úřadům. Testy nemusí předkládat děti mladší 16 let. Neočkovaní nově nemohou navštěvovat restaurace, kina či krytá sportoviště. Omezení se týkají výhradně vnitřních prostor.

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Související:

Nejnovější