Nepokoje v Kazachstánu pokračují, v celé zemi platí výjimečný stav

Kazachstánem zmítají nepokoje, které původně začaly jako protesty proti zdražení zkapalněného ropného plynu (LPG), levnější alternativy k benzínu. V celé zemi byl dnes vyhlášen výjimečný stav, informovaly ruské tiskové agentury. Prezident Kasym-Žomart Tokajev pod tlakem demonstrací odvolal vládu a prohlásil, že přebírá funkci předsedy bezpečnostní rady.

Kazachstán, ilustrační foto

České ministerstvo zahraničí vydalo upozornění pro cesty do této středoasijské země.

V televizním projevu k národu Tokajev prohlásil, že zůstane v metropoli ať se bude dít cokoli. Oznámil rovněž, že přebírá funkci předsedy bezpečnostní rady, kterou dosud zastával jeho předchůdce v nejvyšším úřadu Nursultan Nazarbajev, a že hodlá postupovat "s maximální tvrdostí". Tokajev vystoupil poté, co si střety s demonstranty vyžádaly oběti na životech v řadách pořádkových sil. Prezident podle agentury TASS také přislíbil politickou transformaci země a postupné reformy.

"Jsou zabití a ranění, tlupy banditských živlů bijí a ponižují vojáky, honí je nahé po ulicích, znásilňují ženy, rabují obchody. Situace ohrožuje bezpečnost všech obyvatel Almaty. Nelze to dále strpět. Kromě toho se situace vyhrotila i v některých dalších městech, a proto jsem zavedl v řadě regionů výjimečný stav," řekl dnes podle agentury Interfax prezident. Hlava státu nejdříve vyhlásila toto opatření, které obnáší například noční zákaz vycházení, pořádání hromadných akcí nebo prodej zbraní, na dva týdny v některých částech středoasijské republiky - v největším městě Almaty, ve dvou regionech a také v metropoli Nur-Sultanu. Vpodvečer ruské tiskové agentury informovaly o tom, že výjimečný stav byl zaveden v celé zemi.

Prezident dnes rovněž odvolal vládu a novému přechodnému kabinetu nařídil, aby usměrnil ceny paliv stejně jako ostatního "společensky významného" zboží.

Z Almaty byly během dne hlášeny střety mezi demonstranty a policií. Dav obsadil letiště v tomto největším kazašském městě, informovala agentura Reuters, podle jejíhož zdroje jsou v Almaty všechny přílety i odlety dočasně zrušené. Agresivně naladěná skupina mužů předtím vtrhla mimo jiné do místní radnice a protestující vnikli i do prezidentské rezidence; oba objekty podle médií začaly hořet. V Almaty vzplála i budova městské prokuratury, uvedla agentura TASS. Úřady v Nur-Sultanu a Almaty vypnuly internet a telefonické spojení.

Policie podle agentury AP nasadila proti demonstrantům v mrazivém počasí vodní děla, slzný plyn a zábleskové granáty. Zdá se, že protesty nemají žádného identifikovatelného vůdce nebo požadavky, poznamenala AP.

České ministerstvo zahraničí dnes v souvislosti s dramatickým vývojem vydalo upozornění pro cesty do Kazachstánu. "Doporučujeme českým občanům zvýšenou obezřetnost při pohybu ve zmíněných lokalitách, jejichž výčet se může dále rozšiřovat. Doporučujeme vyhýbat se místům, kde mohou probíhat demonstrace, především před vládními a veřejnými budovami," píše ministerstvo.

Velvyslanectví ČR v Kazachstánu v době nepokojů dosud kontaktoval jeden Čech. Ministerstvo zahraničí přitom nemá informaci, že by byl v ohrožení života. "Všem cestovatelům jsme zaslali informaci v systému Drozd a varování bylo rovněž uveřejněno na webu zastupitelského úřadu. Situaci i nadále sledujeme," sdělil ČTK Jakub Kopecký z odboru komunikace Černínského paláce.

Protesty v Kazachstánu vypukly 2. ledna ve městě Žanaozen den po zrušení cenového stropu na LPG, jehož ceny se pak zdvojnásobily. K nespokojeným motoristům se přidali i další obyvatelé v obavě, že následovat bude zdražení potravin a jiného zboží. Následně se demonstrace rozšířily do dalších měst. Vláda v úterý požadavkům demonstrantů ustoupila a slíbila snížit ceny LPG o více než 50 procent, protestující tím však neuklidnila.

Kazachstán je největší a nejbohatší ze středoasijských zemí. V jedné z bývalých sovětských republik, kde je veřejný život důsledně kontrolovaný a parlament se obejde bez opozice, jsou veřejné protesty velmi vzácné a také nezákonné, pokud je organizátoři v předstihu nenahlásí. Nynější protesty otřásly obrazem politicky stabilní a přísně kontrolované země, jehož Kazachstán za tři desetiletí své nezávislosti využil k přilákání stovek miliard dolarů zahraničních investic do svého ropného průmyslu, poznamenala agentura Reuters.

Prezident žádá o pomoc při potlačení nepokojů postsovětské státy

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev oznámil, že požádal prezidenty států Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), aby mu pomohli potlačit nepokoje v jeho zemi. Hovoří o "teroristické hrozbě", informovala agentura TASS. Vojenskou alianci ODKB v čele s Ruskem tvoří několik států někdejšího Sovětského svazu. Kazachstánem v současné době zmítají nepokoje, které původně začaly jako protesty proti zdražení zkapalněného ropného plynu (LPG).

"Dnes jsem se obrátil na hlavy států ODKB s prosbou o poskytnutí pomoci Kazachstánu při překonávání této teroristické hrozby. Ve skutečnosti už nejde jen o hrozbu, ale o podkopávání celistvosti státu a hlavně o útok na naše občany, kteří mě jako hlavu státu žádají, abych jim urychleně pomohl," prohlásil ve večerním televizním vystoupení Tokajev. Podle jeho slov je tato žádost zcela na místě.

ODKB je Ruskem vedená vojenská aliance několika bývalých sovětských republik, která má být protiváhou NATO. Jejími členy jsou vedle Kazachstánu a Ruska také Arménie, Bělorusko, Kyrgyzstán a Tádžikistán.

Tokajev podle TASS dále prohlásil, že v největším kazašském městě Almaty "řádí teroristické skupiny, které se zmocňují budov infrastruktury". "A především se zmocňují zařízení, kde se nacházejí ruční střelné zbraně," uvedl.

Prezident dnes promluvil v televizi už podruhé během několika hodin, poznamenala agentura Reuters, podle níž jsou současné nepokoje ve středoasijské zemi nejhorší za více než deset let.

Témata: kazachstán

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější