Nestlé varuje, že bude muset kvůli růstu nákladů pokračovat ve zvyšování cen

Švýcarský potravinářský gigant Nestlé dnes varoval, že bude muset kvůli rostoucím nákladům pokračovat ve zvyšování cen svých produktů. Firma, která vyrábí například čokoládové tyčinky KitKat a cereálie Nesquik a působí také v České republice, už v prvním čtvrtletí zvýšila ceny o více než pět procent, napsal server BBC.

Výroba produktů značky Nestlé

Zdražování podpořilo tržby společnosti, které se v prvním čtvrtletí zvýšily o 7,6 procenta. Šéf podniku Mark Schneider uvedl, že pokračující růst nákladů si během roku vyžádá další opatření v oblasti tvorby cen. Upozornil, že firma zvyšuje ceny "zodpovědným způsobem" a registruje pokračující poptávku ze strany spotřebitelů.

Kromě tyčinek KitKat a cereálií Nesquik Nestlé vyrábí také například kávy Nescafé a Nespresso, kořenicí směsi Maggi nebo potravu pro domácí mazlíčky Purina Pro Plan a Friskies. V České republice patří do skupiny Nestlé továrny Zora Olomouc a Sfinx Holešov se značkami Orion, Margot, Kofila, Bon Pari či Jojo.

Ceny potravin se nyní výrazně zvyšují po celém světě. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) se globální index cen potravin v březnu zvýšil téměř o 13 procent na rekordních 159,3 bodu.

Prezident Světové banky (SB) David Malpas v rozhovoru s BBC varoval, že válka na Ukrajině zdraží potraviny až 37 procent a že nastupující potravinová krize způsobí v mnoha chudších zemích lidskou katastrofu. Pokud se krizi nepodaří zastavit, hrozí podle něj chudoba a podvýživa stovkám milionů lidí.

Témata: Nestlé

Související:

Nejnovější