Netanjahu mírní svůj odpor k zapojení Palestinců do poválečného řízení Gazy

Tým izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v posledních týdnech údajně zmírnil svůj odpor vůči zapojení Palestinské samosprávy do poválečného řízení Pásma Gazy, jak uvedly tři anonymní zdroje pro portál Times of Israel.

Benjamin Netanjahu

Tento posun přichází několik měsíců poté, co Netanjahuova kancelář nařídila bezpečnostním úřadům, aby Palestinskou samosprávu vyloučily z jakýchkoli plánů na vládnutí v Pásmu Gazy po skončení války mezi Izraelem a militantními skupinami.

Podle zdrojů toto nařízení značně zkomplikovalo snahy o vytvoření realistických návrhů pro situaci známou jako "den po".

Netanjahu veřejně stále odmítá myšlenku poválečného řízení Palestinskou samosprávou. Minulý týden pro izraelskou pravicovou televizi Channel 14 řekl, že neumožní vznik palestinského státu v Pásmu Gazy a dodal, že toto území zatím není připraveno předat Palestinské samosprávě.

Místo toho navrhl zřízení "civilní správy" s místními Palestinci a podporou ostatních zemí v regionu.

V soukromí však poradci izraelského premiéra uznávají, že osoby napojené na Palestinskou samosprávu jsou jedinou realistickou možností pro správu civilních záležitostí Pásma Gazy. Dva izraelští a jeden americký představitel to v posledním týdnu potvrdili pro TOI.

Termín "místní Palestinci" odkazuje na osoby spojené s Palestinskou samosprávou, vysvětlil jistý bezpečnostní představitel Izraele. Tyto osoby z Gazy, které byly zodpovědné za civilní správu enklávy do roku 2007, kdy tam moc převzalo radikální hnutí Hamás, nyní Izrael prověřuje.

Jiný izraelský představitel uvedl, že Netanjahuův tým začal rozlišovat mezi vedením Palestinské samosprávy, v čele s prezidentem Mahmúdem Abbásem, a jejími nižšími příslušníky, kteří již fungují v etablovaných institucích v Pásmu Gazy. Abbás dosud neodsoudil útok palestinských komand na Izrael ze 7. října 2023, po kterém vypukla probíhající válka.

Podle citovaného zdroje Netanjahu nadále nesouhlasí s předáním kontroly nad Pásmem Gazy "současné Palestinské samosprávě", mohl by však být flexibilnější, pokud Ramalláh provede reformy vedoucí ke snížení násilí na Západním břehu Jordánu.

Mluvčí izraelského premiéra odkázal TOI na Netanjahuova předchozí veřejná vyjádření, ve kterých opakovaně odmítl nahradit Hamás Fatahem, hnutím vedeným Abbásem.

V květnu Netanjahu prohlásil, že Izrael neplánuje budovat osady v Pásmu Gazy po skončení války, kterou tam od loňského podzimu vedou síly židovského státu proti militantům palestinského radikálního hnutí Hamás.

"Opětovné osídlení Pásma Gazy nikdy nepřicházelo v úvahu. Někteří moji voliči z toho sice nejsou nadšeni, ale je to můj postoj," řekl Netanjahu v rozhovoru pro CNN.

Mnozí pravicoví nacionalističtí ministři Netanjahuovy koalice se totiž opakovaně vyslovili pro opětovné osídlení Pásma Gazy židovskými osadníky. Ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir dokonce v úterý prohlásil, že by tam chtěl sám žít.

Jakmile bude Hamás poražen, musí se dosáhnout trvalé demilitarizace Pásma Gazy, řekl Netanjahu a dodal, že "jedinou silou, která může v dohledné budoucnosti zabránit obnovení terorismu, je Izrael".

"Zároveň chceme - já chci - civilní správu, kterou budou řídit obyvatelé Pásma Gazy, kteří nejsou z Hamásu, ale ani nejsou odhodláni nás zničit," prohlásil premiér.

NATO představí na summitu ve Washingtonu plán "mostu k členství" pro…

06.07.2024 13:07 Spojenci NATO představí na nadcházejícím summitu ve Washingtonu plán "mostu k členství" pro…

Biden se prohlásil za nejkvalifikovanějšího kandidáta do nadcházejících…

06.07.2024 11:34 Americký prezident Joe Biden se v rozhovoru pro stanici ABC prohlásil za nejkvalifikovanějšího…

Putin řekl, za jakých podmínek ukončí válku na Ukrajině

06.07.2024 09:50 Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, aby…

Putin před Orbánem řekl, že Rusko stojí o úplný konec války na Ukrajině

05.07.2024 21:50 Rusko volá po úplném konci války na Ukrajině, nikoliv po příměří, řekl ruský prezident Vladimir…

Američané věří, že nastal průlom v jednáních mezi Izraelem a Hamásem

05.07.2024 17:48 Palestinské hnutí Hamás údajně změnilo postoj k případné dohodě s Izraelem o příměří a propuštění…

Starmer je novým premiérem, přislíbil změnu v britské politice

05.07.2024 14:32 Lídr labouristů Keir Starmer je novým britským premiérem. V pátek po poledni místního času jej do…

Orbán přijel do Moskvy za Putinem. Lídři EU od něj dávají ruce pryč

05.07.2024 13:17 Maďarský premiér Viktor Orbán dnes dorazil do Moskvy, aby se setkal s ruským prezidentem Vladimirem…

Labouristé uštědřili konzervativcům drtivou porážku. Starmer bude premiérem

05.07.2024 08:59 Ve Velké Británii po čtrnácti letech končí vláda konzervativců. Vítěz byl do rána určen v naprosté…

Orbán poletí do Moskvy za Putinem

04.07.2024 21:36 Maďarský premiér Viktor Orbán se setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě v pátek 5.…

Putin tvrdí, že bere vážně výroky Trumpa o ukončení války na Ukrajině

04.07.2024 19:54 Ruský prezident Vladimir Putin dnes oznámil, že bere vážně výroky amerického prezidentského…

Související:

Nejnovější