Netanjahu si lže do kapsy, když mluví o blízkosti zničení Hamásu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v posledních dnech opakovaně prohlašoval, že se jeho země blíží k porážce militantního teroristického hnutí Hamás. Nová analýza ale ukazuje, že je od toho na míle daleko.

Benjamin Netanjahu

Podle analýzy American Enterprise Institute’s Critical Threats Project (CTP) téměř polovina vojenských praporů Hamásu v severní a střední části Pásma Gazy obnovila část svých bojových schopností. Netanjahu mezitím prohlašuje, že „vítězství je na dohled“, jak informovala americká stanice CNN. CTP analýzu provedl pro Institut pro studium války (ISW).

Pravdou sice zůstává, že Izraelci Hamásu od října loňského roku uštědřili těžké rány, ale teroristická organizace rozhodně není nebojeschopná. „Izraelci by řekli, že místo vyklidili, ale tyto oblasti zcela nevyčistili, tyto bojovníky vůbec neporazili,“ prohlásil manažer blízkovýchodního portfolia CTP Brian Carter. „Hamás je připraven bojovat a chce bojovat,“ zdůraznil.

Politický vůdce Hamásu Ismail Haníja byl minulý týden zavražděn v Teheránu při útoku, z něhož Írán obvinil Izrael. Izrael se k odpovědnosti nepřihlásil, ale o den později uvedl, že nejvyšší vojenský velitel Hamásu Mohammad Deif byl zabit při leteckém útoku v Gaze 13. července, což Hamás nepotvrdil ani nevyvrátil, jak píše CNN.

Z informací CTP vyplývá, že vojenského křídlo Hamásu, známé jako Brigády Kásám, je rozděleno do 24 praporů po celém území Pásma Gazy. „K 1. červenci pouze tři z těchto 24 praporů byly bojově neúčinné, což znamená, že je izraelská armáda zničila,“ uvádí CNN s odvoláním na výzkum.

„Jednotka je bojově neúčinná, pokud již není schopna plnit své úkoly. To je často reprezentováno žádnými útoky nebo velmi malým počtem neúčinných útoků,“ podotýká americká stanice.

Dalších osm praporů je ale bojeschopných – a tedy schopných plnit úkoly proti izraelským vojákům. „CTP a ISW hodnotily jednotky jako bojeschopné, pokud vyhodnotily, že brání území s využitím sofistikované taktiky a pokročilejších zbraňových systémů.“

Zbývajících 13 jednotek je dle analýzy „degradováno“ a schopno vést „pouze sporadické a většinou neúspěšné útoky partyzánského typu“. „Degradovaná jednotka má ztráty, které omezují její schopnost plnit přidělené úkoly, a vykazuje pouze některé charakteristiky bojeschopné jednotky. Může mít za sebou ztrátu několika velitelů v krátkém časovém období a izraelské vojenské zprávy ji mohou označovat jako ‚rozloženou‘,“ vysvětluje CNN.

Nejméně poškozené jsou prapory v centrální části Gazy. Izraelci tvrdí, že se s těmito „dostatečně nevypořádali“, protože předpokládají, že „drží mnoho izraelských rukojmích“.

„Kdyby byly prapory Hamásu z velké části zničeny, izraelské síly by stále nebojovaly. Skutečnost, že jsou stále v Gaze a stále se pokoušejí vyřadit prvky praporů Hamásu, mi ukazuje, že se premiér Netanjahu mýlí. Schopnost Hamásu obnovit své bojové síly je nesnížená,“ zdůraznil plukovník americké armády ve výslužbě Peter Mansoor.

Ruský útok v Charkově: Jeden mrtvý a desítky zraněných

16.09.2024 10:36 Nedělní ruský letecký útok na Charkov na východě Ukrajiny zabil čtyřiadevadesátiletou ženu. Dalších…

Ukrajina nabídla České republice personální i materiální pomoc

15.09.2024 20:34 Ukrajina nabídla České republice personální i materiální pomoc svých záchranných složek při…

Slovensko se chystá na velkou vodu. Bratislava kvůli Dunaji staví zábrany

14.09.2024 16:52 Extrémní srážky působí problémy také na Slovensku. Na Dunaji v Bratislavě se očekává třetí stupeň…

Česko není samo. Na hrozící povodně se připravují i sousední země

13.09.2024 15:57 Východní a jihovýchodní Německo se chystá na silné deště spojené s nárazovým větrem, které by měly…

Harrisová těží z první debaty s Trumpem, ukazuje průzkum

13.09.2024 11:01 Po první předvolební debatě kandidátů na prezidenta USA vede kandidátka Demokratické strany Kamala…

Slovensko se připravuje na hrozící povodně. Stoupne i hladina Dunaje

12.09.2024 18:43 Na extrémní srážky a následné povodně se připravuje i sousední Slovensko. Tamní experti očekávají,…

Zelenskyj potvrdil ruskou protiofenzivu v Kurské oblasti

12.09.2024 16:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek uvedl, že v ruské Kurské oblasti, kam před více…

Zelenskyj má plán na ukončení války. Představí ho Bidenovi

11.09.2024 21:46 Plán na ukončení války diplomatickou cestou se rýsuje přinejmenším v hlavě Volodymyra Zelenského, i…

Rusové konečně zahájili protiofenzivu v Kurské oblasti

11.09.2024 10:15 Ruská armáda podle dostupných informací zahájila protiofenzívu v Kurské oblasti. Ukrajinské…

Trump a Harrisová se poprvé střetli v duelu. Exprezident čelil ostrým…

11.09.2024 08:09 V úterní prezidentské debatě Kamala Harrisová ostře zaútočila na Donalda Trumpa, kritizovala jeho…

Související:

Nejnovější