Netanjahu vyloučil možnost propuštění tisíců palestinských zajatců v rámci jakékoli dohody

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý vyloučil možnost propuštění tisíců palestinských zajatců v rámci jakékoli dohody na zastavení bojů v Gaze.

Benjamin Netanjahu

"Je nezbytné zdůraznit, že IDF (Izraelské obranné síly) se z Pásma Gazy nestáhnou, a nedovolíme propuštění tisíců teroristů. To se rozhodně nestane," prohlásil izraelský premiér Netanjahu při návštěvě osady Eli na Západním břehu Jordánu.

Palestinské hnutí Hamás začalo zkoumat návrh na příměří, které by mělo zastavit boje v Pásmu Gazy. Potvrzení doručení návrhu poskytl Ismáíl Haníja, vůdce politického výboru Hamásu. Návrh vznikl v důsledku víkendového setkání amerických, izraelských, katarských a egyptských představitelů v Paříži.

Haníja podle webu The Times of Israel (TOI) zdůraznil, že pro Hamás je prioritou ukončení izraelské vojenské ofenzívy a dosažení úplného stažení izraelských jednotek z Pásma Gazy.

Válka v Pásmu Gazy probíhá již 116 dní, od 7. října 2023, kdy teroristická komanda Hamásu napadla jižní Izrael. Kolem 1200 civilistů přišlo o život, a dalších přibližně 250 bylo odvlečeno do Pásma Gazy, kde jsou stále desítky lidí drženi jako rukojmí.

Izrael reagoval na útok bombardováním a pozemní ofenzívou s cílem zničit Hamás. Boje v Pásmu Gazy si podle místního ministerstva zdravotnictví ovládaného Hamásem vyžádaly již více než 26 000 obětí.

Vyjednavači ze Spojených států, včetně ředitele CIA Billa Burnse, navrhli počáteční 30denní příměří, aby mohly být osvobozeny zbývající ženy, starší lidé a zranění držení Hamásem.

Následně by mělo následovat další třicetidenní příměří a propuštění izraelských vojáků a rukojmích výměnou za zvýšení humanitární pomoci pro Pásmo Gazy, včetně propuštění Palestinců zadržovaných v izraelských věznicích.

Cílem této dohody je přerušení bojů na dostatečně dlouhou dobu, aby se mohl vyjednat trvalý mír. Hamás však podle zpráv již několikrát odmítl podobné návrhy během jednání v Dohá.

Podle informací serveru New York Times (NYT) by se mělo dvouměsíční přerušení konfliktu v Pásmu Gazy výměnit za propuštění více než 100 rukojmích, jež stále drží palestinští radikálové.

Prezident USA Joe Biden v pátek telefonoval s vůdci Egypta a Kataru, dvou zemí, které se podílejí na vyjednávání. Šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burnes je zase vyslán na jednání v Paříži se zástupci Izraele, Egypta a Kataru.

Pokud bude dosaženo dostatečného pokroku, Bidenův blízkovýchodní poradce Brett McGurk by měl znovu navštívit Blízký východ a pomoci nalézt finální podobu dohody

I když by dvouměsíční přerušení konfliktu nebylo trvalým příměřím, které Hamás doposud požadoval jako podmínku propuštění všech rukojmích, američtí činitelé věří, že by Izrael po dvou měsících pravděpodobně nepokračoval v bojích stejným způsobem.

Toto příměří by poskytlo prostor pro další diplomatická jednání, která by mohla vést ke komplexnějšímu řešení konfliktu a uklidnění situace v celém regionu.

Válka v Pásmu Gazy trvá 116 dní a vypukla po vpádu teroristických komand Hamásu a dalších palestinských ozbrojených formací do izraelských kibuců a vesnic. Konflikt si vyžádal tisíce obětí na životech na obou stranách, přičemž izraelská armáda obviňuje Hamás, že využívá civilisty jako lidské štíty.

ICC zvažuje vydání zatykače na Netanjahua

28.04.2024 21:04 Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit…

Kyjev přiznal, že situace na frontě se zhoršila

28.04.2024 19:33 Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Olexandr Syrskyj uvedl, že se situace na frontové linii…

Rusko tvrdí, že jeho síly převzaly kontrolu nad další ukrajinskou vesnicí

28.04.2024 17:03 Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že jeho síly převzaly kontrolu nad ukrajinskou vesnicí…

Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu země

28.04.2024 12:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu…

Macron chce jednat o roli jaderných zbraní v rámci evropské obrany

28.04.2024 10:22 Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je připraven "zahájit diskusi" o roli jaderných…

Ptačí chřipka znepokojuje vědce. Šíří se už i mezi krávami

27.04.2024 21:00 Ptačí chřipka, známá také jako H5N1, vyvolává ve Spojených státech obavy. Byla potvrzena u…

Situace na frontě se pro ukrajinskou armádu zhoršuje, tvrdí její velitel

27.04.2024 19:12 Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na…

Není pravděpodobné, že Putin nařídil vraždu Navalného, tvrdí tajné služby

27.04.2024 16:54 Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně…

Hamás zvažuje izraelský návrh na příměří v Pásmu Gazy

27.04.2024 14:25 Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh…

Biden je ochotný debatovat se svým republikánským oponentem Trumpem

27.04.2024 11:38 Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem…

Související:

Nejnovější