New York si připomíná tragické výročí útoků z 11. září

Tisíce lidí si dnes v místě, kde stávala newyorská dvojčata Světového obchodního centra (WTC), za přítomnosti amerického prezidenta Joea Bidena a jeho předchůdců Baracka Obamy a Billa Clintona připomnělo památku obětí teroristických útoků 11. září 2001. Obřad zahájilo rozvinutí americké státní vlajky za doprovodu hymny USA, po němž následovala minuta ticha ve chvíli, kdy před 20 lety první letadlo narazilo do severní věže WTC.

Události 11. září 2001 navždy změnily svět

Dlouhé minuty pak zněla jména obětí, které čtou pozůstalí. Předčítání jmen obětí je tradiční součástí vzpomínkového dne. V 9:03 místního času (15:03 SELČ), kdy před dvaceti lety druhý unesený letoun zasáhl jižní věž, zazněly na tak zvaném Ground Zero dva údery zvonu, po kterých následovala další minuta ticha za zemřelé. Výčet jmen obětí přerušilo hudební vystoupení zpěváka Bruce Springsteena s písní I'll see you in my dreams (Uvidím tě ve svých snech).

Pietní vzpomínku zahájil Mike Low, jehož dcera byla letuškou v prvním uneseném letounu. "Zatímco předčítáme jména těch, o které jsme přišli, má paměť se vrací do toho strašného dne, kdy se zdálo, že se na nás svět snesl zlý přízrak. Ale byla to také doba, kdy mnoho lidí překonávalo samo sebe," řekl Low.

Ceremoniál je rámován celkem šesti chvílemi ticha. Třetí nastala v 9:43, kdy unesený letoun narazil do západní strany Pentagonu, sídla amerického ministerstva obrany. Minutou ticha byl uctěn i moment, kdy se po potyčce cestujících a posádky s únosci zřítilo čtvrté letadlo v Pensylvánii krátce po desáté ráno. Chvíle ticha připomenou také momenty, kdy se v New Yorku minutu před desátou zřítil první z poškozených mrakodrapů a zhruba o půl hodiny později i druhý.

Prezidenta Bidena na akci doprovodila první dáma Jill Bidenová. K jeho předchůdcům Obamovi a Clintonovi se rovněž připojili jejich manželky Michelle Obamová a Hillary Clintonová.

Biden na žádné ze vzpomínkových akcí nepromluví, uvedla agentura Reuters. V předvečer výročí zveřejnil video, ve kterém vyzval Američany k jednotě, uctil památku obětí a poděkoval lidem, kteří při záchranných akcí nasazovali své životy. Z pietní akce v New Yorku odešel zhruba v 9:45 místního času, během dne navštíví další dvě místa, kde teroristé udeřili.

Další vzpomínkové akce se konají v Pentagonu nedaleko Washingtonu, kam před 20 lety narazilo třetí unesené letadlo pilotované islamistickými teroristy a u obce Shanksville v Pensylvánii, poblíž které se zřítil čtvrtý letoun po souboji pasažérů s teroristy. V Shansville se ceremonie zúčastní i bývalý prezident USA George Bush mladší, který zastával úřad v době útoků.

Při útocích, které zosnoval saúdskoarabský miliardář Usáma bin Ládin a teroristická organizace Al-Káida, zahynulo 2977 lidí.

Útoky vedly ke zpřísnění kontrol na letištích po celém světě a změnily práci amerických bezpečnostních složek. USA po útocích zahájily válku proti teroru. V roce 2001 proveldy invazi Afghánistánu a o dva roku později do Iráku. Dvacáté výročí přichází více než týden po stažení amerických jednotek z Afghánistánu, který poté rychle obsadilo radikální islamistické hnutí Tálibán.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější