Nizozemský antimonopolní úřad: Pravidla společnosti Apple narušují hospodářskou soutěž

Nizozemský antimonopolní úřad dospěl k závěru, že pravidla americké technologické společnosti Apple požadující po vývojářích, aby využívali její systém pro platby v aplikacích, narušují hospodářskou soutěž. Nařídil proto firmě úpravu tohoto systému.

iPhone, ilustrační fotografie.

Informovala o tom dnes agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Platební politika obchodu s aplikacemi App Store je už delší dobu terčem kritiky ze strany vývojářů, a to zejména kvůli požadavku, aby vývojáři využívali pouze jeho platební systém, který si strhává poplatky v rozsahu 15 až 30 procent.

Nizozemský antimonopolní úřad informoval firmu Apple o svém rozhodnutí minulý měsíc. Stal se tak prvním antimonopolním úřadem, který dospěl k závěru, že Apple ve svém obchodě s aplikacemi zneužívá svou tržní sílu, uvedl Reuters. Úřad podle zdrojů nevyměřil firmě žádnou pokutu, ale požaduje změny v systému pro platby v aplikacích.

Mluvčí úřadu odmítl informace agentury Reuters komentovat s tím, že záležitost nyní prochází právním přezkoumáním. Podle zdrojů požádala společnost Apple nizozemský soud, aby zveřejnění rozhodnutí úřadu zablokoval, dokud se nevyřeší její odvolání proti verdiktu. Úřad již dříve uvedl, že počítá se zveřejněním rozhodnutí v letošním roce.

Americký soud minulý měsíc nařídil společnosti Apple, aby odstranila část omezení ve svém obchodě s aplikacemi App Store v rámci sporu s vývojářem her Epic Games. Firma Epic loni vybavila svoji hru Fortnite platební bránou, aby obešla poplatek, který musela odvádět Applu. Apple zareagoval tak, že okamžitě vyřadil hru ze své platformy App Store, za což Epic následně podal na Apple žalobu.

Rozhodnutí amerického soudu ruší základní část pravidel App Store, která vývojářům zakazují informovat uživatele o dalších místech, na která se mohou obrátit, aby zaplatili přímo vývojáři, místo aby použili platební mechanismy Applu. Společnost Epic se ale proti verdiktu rozhodla odvolat, protože soud vyhověl její stížnosti pouze částečně a rozhodnutí v mnoha bodech vyznělo ve prospěch společnosti Apple.

Témata: Apple | Nizozemí

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější