NKÚ objevil na ministerstvu obrany neopravené nedostatky

Kontroloři NKÚ se vrátili ke čtyřem předcházejícím kontrolám v resortu Ministerstva obrany (MO) a zkoumali, jak ministerstvo tehdy zjištěné nedostatky napravilo. Kontroloři zjistili, že z 11 vybraných opatření nebyla čtyři splněna vůbec a další dvě jen částečně. Ministerstvo např. dosud nezavedlo systém objednání a distribuce výstroje, který by zjednodušil a urychlil její výdej pro všechny příslušníky armády; nenakoupilo ani dostatečnou zásobu některých druhů výstroje. Dále neplnilo stanovenou provozuschopnost tanků a nezajistilo přiměřenou zásobu náhradních dílů pro jejich opravy. Obnova a modernizace vojenských areálů neprobíhá podle plánů a hrozí, že MO nestihne vybudovat zázemí pro nakupovanou vojenskou techniku.

Nejvyšší kontrolní úřad

Podle kontrolorů má nedostatečné plnění daných opatření negativní vliv na účelnost, hospodárnost a efektivnost vynakládání peněžních prostředků. Nedostatky a rizika zjistil NKÚ i v oblastech, ve kterých opatření splněna byla.

Co se např. výstroje armády týče, původní kontrola ukázala, že peněžní prostředky vynaložené na zajištění armádní výstroje neodpovídaly potřebám armády a vzhledem k nízkým skladovým zásobám muselo MO výdej výstroje regulovat. Také systém distribuce výstroje byl zastaralý. Nyní se ukázalo, že ačkoliv MO rozpočet na pořízení výstroje postupně zvyšovalo, zásoby výstroje odpovídající zvýšené částce nenakoupilo. Nevyužito zůstalo téměř 1,4 mld. Kč. Z přehledu stavu zásob kontroloři např. zjistili, že ministerstvu ještě letos v březnu zcela chybělo 19 % výstrojních položek, jako jsou letní boty, reflexní bundy, nehořlavé zimní kombinézy, zásahové vesty aj.

Další opatření předpokládalo spuštění systému elektronického objednávání výstroje v roce 2022. Na něj měl navázat projekt zásilkové služby výstroje. NKÚ zjistil, že MO sice vytvořilo objednávkový systém, avšak ten bude až do března 2025 ve zkušebním provozu. Přístupové údaje pro přihlášení do systému mělo letos v dubnu 58 % příslušníků Armády ČR. Cíl, aby objednávkový systém využívali všichni příslušníci armády a aby byl výdej výstroje jednodušší a rychlejší, nebyl v době ukončení kontroly splněn. Jelikož MO současně odložilo navazující projekt zásilkové služby, vyhodnotil NKÚ peněžní prostředky použité na vybudování elektronického objednávání jako neúčelně vynaložené.

Při kontrole týkající se obrněné techniky NKÚ zjistil, že Ministerstvo obrany dostatečně nezabezpečilo opravy a udržování této techniky, nezajistilo přísun náhradních dílů a tím nezabezpečilo dostatečnou provozuschopnost tanků. Aktuální kontrola NKÚ ukázala, že MO sice mírně posílilo vlastní opravárenské kapacity, zásadní projekty pro zvýšení hospodárnosti peněžních prostředků určených na údržbu a opravy techniky však nerealizovalo. Výstavbu multifunkční haly v Jaroměři, která má sloužit ke komplexním opravám zavedené i nově zaváděné vojenské techniky, posunulo o sedm let až na rok 2032. A jak je to s náhradními díly a provozuschopností tanků? MO neplnilo stanovenou provozuschopnost tanků a nezajistilo dostatečnou zásobu náhradních dílů. V kontrolovaném období let 2019 až 2023 neuzavřelo žádnou samostatnou smlouvu na dodávky náhradních dílů potřebných pro opravy tanků v rámci vlastních opravárenských kapacit.

Aktuální zjištění NKÚ, která prověřila v roce 2018 nemovitý majetek určený pro potřeby Armády ČR, ukazují na významné nedostatky při plnění cílů souvisejících s rozvojem a udržováním nemovitostí. Zejména obnova a modernizace 11 prioritně vybraných vojenských areálů neprobíhá podle časového ani finančního plánu. MO do první etapy modernizace a obnovy areálů investovalo zatím přibližně dvě miliardy korun, což je pouze 14,5 % z plánovaných 14 mld. Kč. A protože se investiční akce posouvají v čase, bude podle NKÚ pravděpodobně docházet k dalšímu zhoršování stavu nemovitostí, k dodatečným výdajům na jejich obnovu a modernizaci, a tedy k nehospodárnému vynakládání peněžních prostředků. NKÚ např. zjistil významné riziko, že MO nestihne vybudovat garáže a související technologie pro nově nakupovaná děla. Ačkoliv první kusy děl mají být dodány již v roce 2026, v areálu určeném k jejich dislokaci neprobíhala v době ukončení kontroly modernizace ani související výstavba.

Ministerstvo obrany v reakci uvedlo, že napravit některé nedostatky nebylo možné kvůli následkům pandemie covidu i zhoršené bezpečnostní situaci v Evropě, kvůli níž muselo přehodnotit některé původní plány.

"Zároveň je zpráva NKÚ potvrzením dlouhodobého podfinancování Armády ČR, kdy není možné letité přehlížení financování obrany napravit během krátké doby," uvedlo ministerstvo s tím, že zdroje, které má armáda k dispozici, neumožňují prvotní záměr realizovat.

"Bylo nutné reagovat na nové úkoly, ale rovněž i aktualizovat priority, které nejen pro armádu vyplývají ze změny bezpečnostní situace," dodal resort.

Nebezpečný trend z TikToku v Česku. Děti končí v nemocnici

04.10.2024 21:44 I do Česka se rozšířil nebezpečný trend z populární sociální sítě TikTok, v němž jde o imitaci…

Platy státních zaměstnanců porostou. Odbory se dohodly s vládou

03.10.2024 20:12 Státním zaměstnancům se v lednu zvýší platy o 1400 korun, oznámil premiér Petr Fiala (ODS) ve…

Lipavský zůstává jako šéf diplomacie ve vládě, potvrdil Fiala

01.10.2024 15:38 Současný ministr zahraničí Jan Lipavský zůstává členem vlády premiéra Petra Fialy jako nestraník.…

Lipavský opouští Piráty. Názorově se s nimi rozcházel

01.10.2024 13:02 Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s…

Piráti si odhlasovali odchod z vlády

30.09.2024 20:43 Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních…

Ukrajina nesmí dopadnout jako Československo po podepsání Mnichovské…

30.09.2024 10:06 Mnichovská dohoda je ukázkovým příkladem, jak pokusy o ustupování agresorovi v zájmu zachování míru…

Piráti odejdou z vlády, demisi podá i Lipavský, oznámil Bartoš

29.09.2024 15:09 Piráti v úterý opustí vládu i pětikoalici, oznámil končící vicepremiér a ministr pro místní rozvoj…

Fiala chce, aby do středy bylo jasno, jak bude pokračovat jeho vláda

29.09.2024 13:31 Premiér Petr Fiala (ODS) si ani v neděli neodpustil kritiku Pirátů v souvislosti s aktuální vládní…

Fiala je přesvědčen, že ve vládní krizi jednal čestně a korektně

28.09.2024 21:39 Českou politickou scénou i po druhém kole senátních voleb rezonovala vládní krize související s…

ANO vyhrálo senátní volby, účast byla tradičně slabá

28.09.2024 16:25 Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v…

Související:

Nejnovější