Nominace na Oscara: Nejvíce jich má snímek Síla psa, může získat 12 zlatých sošek

Film Síla psa od produkční a streamovací společnosti Netflix vede v počtu nominací na Oscary, má šanci na zisk až 12 zlatých sošek včetně nejlepšího filmu a režie. Sci-fi snímek Duna získal deset nominací, ačkoliv mu kromě bojů o nejlepší film chybí želízka v ohni v dalších nejsledovanějších kategoriích.

Ilustrační fotografie.

Český film Zátopek se již v prosinci nedostal do užšího výběru na nominace v kategorii nejlepší zahraniční film.

Režisérka filmu Síla psa Jane Campionová se stala první ženou, která získala již druhou nominaci za nejlepší režii. Svou první šanci na zlatou sošku měla v roce 1993 za film Piano. Loni získala prestižní ocenění režisérka Cloé Zhaoová jako teprve druhá žena v historii Oscarů.

Síla psa má rovněž nominace pro všechny hlavní herecké postavy ve filmu. V kategorii nejlepší herec je to Benedict Cumberbatch, v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli Jesse Plemons a Kodi Smit-McPhee a v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli Kirsten Dunstová.

Značný úspěch zaznamenal rovněž japonský snímek Drajv maj kár, který byl uveden i na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary a v lednu získal Zlatý glóbus pro nejlepší neanglicky mluvený film. Kromě oscarové nominace na nejlepší cizojazyčný film se bude ucházet o ocenění i v hlavní kategorii nejlepší film. Režisér Rjúsuke Hamaguči je navíc v bojích o nejlepší režii. Snímek je rovněž nominován v kategorii nejlepší převzatý scénář.

Kromě Síly psa, Duny a Drajv maj kár se do bojů o sošku za nejlepší film dostaly snímky Belfast, West Side Story, Lékořicová Pizza, V rytmu srdce, Král Richard: Zrození šampiónek a Ulička přízraků.

Slavnostní vyhlášení vítězů je plánované na 27. března, tradičně v divadle Dolby Theatre.

Související:

Nejnovější