Norsko daruje miliardy Ukrajině, Zelenskyj ocenil pomoc

Norsko u příležitosti dnešní návštěvy norského premiéra Jonase Gahra Störeho v Kyjevě oznámilo, že daruje Ukrajině v průběhu dvou let sumu deseti miliard norských korun (asi 24 miliard Kč). Tento dar má spolu s dříve ohlášenou pomocí posloužit k humanitárním účelům, obnově válkou poničené země, k nákupu zbraní a k podpoře fungování ukrajinských úřadů, uvedla norská vláda podle agentury AFP.

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při této příležitosti zdůraznil význam západní pomoci pro jeho zemi, která už 128. dnem čelí ruské agresi. Jedině udržení tlaku na Rusko může podle něj vést k ukončení války.

"Jsem tady, abych řekl, že Ukrajina nebojuje jen za Ukrajinu. Jde o některé základní principy světa, které přenecháme našim dětem. Jde o bezpečnost v Evropě, jde o osud souseda, " řekl norský premiér na společné tiskové konferenci s hostitelem a upřesnil, že slíbené peníze dostane Ukrajina do konce letošního roku a v příštím roce. "Tato válka (Ruska proti Ukrajině) je porušením mezinárodního práva. Máte právo se bránit a my máme právo vám pomoci se bránit," dodal.

Na otázku, zda je Norsko ochotno zvýšit dodávky plynu do Evropy, Störe podle agentury Reuters odpověděl, že Norsko již těží plyn "na maximum" a udělá vše, co bude v jeho silách, aby plyn dodalo.

"Rusko během čtyř měsíců války proti Ukrajině vypálilo okolo 3000 raket. Taková krutost ruského počínání jen zdůrazňuje, jak je správné rozhodnutí našich partnerů poskytnout Ukrajině podporu. Především jde o obrannou podporu. Ani jeden stát na světě by neměl zůstat sám vůči takovému zlu," řekl Zelenskyj na tiskové konferenci.

Jeden z ruských náletů, podniknutý raketami Ch-22, dnes zabil přinejmenším dvě desítky civilistů v letovisku poblíž Oděsy, další skoro čtyři desítky lidí utrpěly zranění.

"Tyto rakety Ch-22 se konstruovaly kvůli ničení letadlových lodí a dalších velkých vojenských plavidel, ale ruská armáda je nasadila proti obyčejnému domu s obyčejnými civilisty," zdůraznil Zelenskyj podle agentury Unian. "Není to osamocený útok, není to náhoda, jak tvrdí ruská média. Byl to cílevědomý raketový útok Ruska, ruský teror proti našim městům a vesnicím, proti našim lidem, dospělým i dětem," prohlásil ukrajinský prezident.

Rusko stále popírá, že by útočilo proti civilistům a civilním objektům, a to bez ohledu na svědectví a důkazy hovořící o opaku. "Chci opět připomenout slova prezidenta a vrchního velitele, že ozbrojené síly Ruské federace během speciální vojenské operace neútočí na civilní cíle a civilní infrastrukturu," řekl dnes mluvčí Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Agentura Unian připomněla, že Rusko v posledních dnech zvýšilo počet raketových útoků. Jeden z nich 27. června zničil nákupní středisko ve městě Kremenčuk v centrální části Ukrajiny, oběťmi se stalo 19 lidí, dalších 62 bylo zraněno. Zelenskyj tento útok označil za jeden z nejarogantnějších teroristických činů v dějinách Evropy.

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Rusko zničilo většinu ukrajinských tepelných elektráren

13.04.2024 21:55 Vlna ruských útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, kterou Moskva spustila minulý měsíc,…

Papež František se obává probíhající války mezi Izraelem a Hamásem

13.04.2024 19:12 Papež František vyjádřil svou obavu z probíhající války mezi Izraelem a palestinským radikálním…

Biden varoval Írán před útokem na Izrael

13.04.2024 16:02 Prezident USA Joe Biden prohlásil, že podle jeho očekávání se Írán pokusí zaútočit na Izrael v…

Situace na východní frontě na Ukrajině se v posledních dnech výrazně…

13.04.2024 12:23 Situace na východní frontě na Ukrajině se v posledních dnech výrazně zhoršila, oznámil v sobotu…

Související:

Nejnovější