Novela nového stavebního zákona má jít k připomínkám do konce března

Věcnou novelu nového stavebního zákona chce ministerstvo pro místní rozvoj předložit k připomínkovému řízení do konce března. Na dnešní konferenci v Senátu o územním plánování a vyvlastňování to řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Jde podle něj o "šibeniční termín".

Ivan Bartoš (Piráti)

Bartoš uvedl, že předloha má zejména zrušit vznik Nejvyššího stavebního úřadu a změnu struktury stavebního řízení, jak ji prosadila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO). Má se podle Bartoše zaměřit také na ochranu veřejného zájmu a zjednodušení stavebního řízení.

"Není naší ambicí v tomto krátkém čase dotáhnout část územního plánování popřípadě existence regulačních plánů," uvedl ministr. Rovněž úpravy institutu plánovacích smluv mezi developery a obcemi by byly možné podle něj až ve druhé polovině volebního období.

Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) poukazovala na to, že menší obce by nemusely mít dostatek peněz na pořizování územního plánu. Doufá, že pro takovým obcím by mohl přispět stát.

Nový stavební zákon prosadil Babišův kabinet v minulém volebním období navzdory odporu tehdejších opozičních stran, které nyní tvoří vládní většinu. Má vstoupit v účinnost v polovině roku 2023, některé změny však platí už od ledna. Zákon přesouvá stavební úřady pod stát a počítá se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu. Pod ním mají být jednotlivé stavební úřady organizované podobně, jako je tomu nyní třeba u finanční správy. Podle odpůrců se tím státní správa vzdálí občanům. Nový zákon má například zajistit dodržování lhůt povolovacího řízení a posiluje postavení obcí v územním rozvoji.

Skupina koaličních poslanců a později i vláda Petra Fialy (ODS) už předložila novely, které odkládají o rok účinnost některých částí nového zákona. Jde hlavně o vznik plánovaných krajských stavebních úřadů. Zákonodárci zatím předlohy neprojednali.

Věcný záměr návrhu zákona o vyvlastnění schválil Babišův kabinet loni v létě s cílem tyto procesy zrychlit. Bartoš zdůraznil, že s institutem vyvlastnění je nutné nakládat velmi opatrně.

"Chceme, aby zákon byl skutečně vyvážený," zdůraznil ministr. Proces by se podle něho měl zrychlit a zjednodušit, mělo by se zabránit nedůvodným obstrukcím, ale zároveň se musí chránit práva vlastníků, dbát na spravedlivou náhradu a stanovit pravidla pro přezkum. "Pojďme nastavit pravidla taková, aby nešlo zneužívat tohoto institutu vůči občanům, ale zároveň aby tu nebyl nástroj pro někoho, kdo svým konáním zabraňuje bezúčelně nebo za účelem zisku nějaké stavbě, která je z povahy veřejně prospěšná," uvedl Bartoš.

Věcný záměr vyvlastňovacího zákona bývalé vlády kritizovala místopředsedkyně horní komory Jitka Seitlová (KDU-ČSL). "Je obrovský prostor na jakousi až libovůli v tom, co bude stanovené veřejně prospěšnou stavbou," řekla. Vyvlastnění by mělo být podle ní vymezeno jasně, určitě a citlivě a mělo by být svázáno s takovými pravidly, aby nebylo možné je zneužít.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější