NP České Švýcarsko shání dobrovolné hasiče

Správa národního parku České Švýcarsko shání jednotky dobrovolných hasičů, které potřebuje pro dohled nad místy, kde hasiči už ukončili hašení požáru. Původně se předpokládalo, že na předaná místa budou dohlížet dobrovolní hasiči zejména z Ústeckého kraje, ti jsou ale často vyčerpaní.

Požár lesa u Hřenska (červenec 2022)

Podle mluvčího správy parku Tomáše Salova by pomohlo, kdyby se obce jako zřizovatelé dobrovolných hasičů hlásily s nabídkami samy. Správa potřebuje nasmlouvat nejméně 15 jednotek, po předání celého požářiště jich bude v jednu chvíli potřeba pět až sedm denně, muži se však musí střídat.

"Obvoláváme různé zřizovatele a ptáme se jich na jejich možnosti. Většinou je to i ve vzdálenějších částech Česka, protože ti lokální hasiči jsou tím hasebním zásahem často velmi vyčerpaní," uvedl Salov.

Hasiči správě parku v pondělí předali první ze čtyř oblastí, kde práce ukončili. Plochu o 430 hektarech hlídají dvě dobrovolné jednotky, tedy osm hasičů. Oblast nedaleko obce Růžová má od pondělí na starost jedna jednotka z Křešic v Děčíně. Dnes ráno ji měl vystřídat další tým hasičů. Nečekaně se tak nestalo a dorazit má až večer dobrovolná jednotka ze Středočeského kraje.

Každá jednotka, která dohlíží na uhašená místa, má k dispozici svou cisternu, která pojme 4000 litrů vody. Správa parku požářiště dvakrát denně monitoruje dronem s termovizí, přístroj zatím ohnisko neobjevil. Samotní hasiči pak každé dvě hodiny chodí oblast kontrolovat s termokamerou.

"Oblast procházíme ve dvoučlenných pravidelných hlídkách a zjišťujeme, jestli se to náhodou nerozhořelo," řekl dnes novinářům velitel družstva hasičů Křešice Petr Tobiáš. Dobrovolníci mají provizorní stanoviště asi 200 metrů od místa, kde se požár zastavil. U cisterny mají lehátka, aby si mohli odpočinout a přes noc se i vyspat. Podle velitele se v noci na hlídku vypraví vždy jeden člen jednotky a ten po návratu vzbudí dalšího muže, aby hlídku převzal.

Kromě cisterny jsou v oblasti rozmístěné i sudy, každý pojme 200 litrů vody. Hasiči je mají k dispozici pro případ, že by se někde objevilo ohnisko. Ze sudu mohou nabrat vodu do speciálního vaku, který nosí na zádech a oheň tak mohou okamžitě začít likvidovat.

Jednotka z Křešic přijela na místo v pondělí ráno, dnes ráno ji měli vystřídat další hasiči. Podle velitele jsou místní hasiči vyčerpaní, někteří jsou navíc stále zapojeni do zásahu. "Kvůli tomu, že nebyli v práci 14 dní, tak není úplně na místě říct zaměstnavateli, že si berou dovolenou kvůli brigádě, protože tohle je v podstatě placená brigáda," uvedl Tobiáš. Jeho slova potvrdil dobrovolný hasič Tomáš Belica. Řekl, že má štěstí, protože je zaměstnaný u svého otce i tak jde podle něj o komplikaci, protože počítal s tím, že bude mít dnes volno. "Každopádně už nás chtějí zase na zítra (středu), to už nebude tak jednoduché zkombinovat," dodal.

V Českém Švýcarsku vypukl ničivý lesní požár 24. července. Na místo se sjeli hasiči ze všech krajů ČR. Požár zasáhl plochu o velikosti 1060 hektarů, teď zbývá záchranářům uhasit méně než desetinu plochy. Dnes ráno hasiči předali správě národního parku další uhašené území, jde o část jejich třetího sektoru, který se nachází severozápadně od Vysoké Lípy.

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Související:

Nejnovější