O dávku mimořádné okamžité pomoci požádalo dosud přes 66.000 uprchlíků

Úřady práce se potýkají s náporem uprchlíků z Ukrajiny, tvořily se fronty. Počet žádostí o dávku mimořádné okamžité pomoci (MOP), která má pomoci uprchlíkům zajistit základní potřeby, se proti běžným dnům zvedl o 2000 procent. ČTK to sdělil generální ředitel úřadu Viktor Najmon. Podle něj úřad přijímá opatření ke zrychlení vyřizování a zabránění čekání.

Úřad práce

Mluvčí úřadu Kateřina Beránková dnes ČTK řekla, že o mimořádnou dávku požádalo zatím přes 66.000 uprchlíků z Ukrajiny. V pátek bylo žádostí 40.000.

"Současná situace je výjimečná a nepředpokladatelná. Počet přijatých žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc je o 2000 procent vyšší než v normálu. Veškeré kroky činíme v úzké spolupráci s dalšími resorty," uvedl Najmon. Podle něj úřady po republice potýkají s "obrovským náporem" a dělají maximum, aby poskytování všech svých služeb kolem agendy zaměstnanosti a vyplácení dávek zajistily.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. Od té doby do Česka kvůli válce uprchlo přes 200.000 lidí. Ministerstvo vnitra dosud vydalo více než 161.000 víz ke strpění. Uprchlíci zůstávají v Česku často úplně bez peněz, protože ukrajinské hřivny směnárny nevyměňují. Lidé mohou požádat o dávku MOP. Úřady ji poskytují ve stanovené výši pro případ vážné újmy na zdraví. Dospělý může dostat částku k doplnění příjmu do existenčního minima, tedy 2490 korun. U nezaopatřených dětí se počítá s životním minimem, které se pohybuje podle věku od 1970 do 2770 korun. "Dosud úřad práce přijal přes 66.000 žádostí," uvedla Beránková. V pátek bylo žádostí necelých 40.000. Náměstkyně ministra práce pro dávky Iva Merhautová minulý týden sněmovnímu sociálnímu výboru řekla, že minulou středu úřady evidovaly žádostí 29.000.

MOP patří mezi dávky hmotné nouze. Vyplácí se jednorázově. Nahradit by ji měla chystaná humanitární dávka 5000 korun. Zákon schválila vláda a Sněmovna, ve čtvrtek by o něm měl rozhodovat Senát a poté by měl normu dostat k podpisu prezident. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že by nová pravidla mohla začít platit od příštího týdne.

Uprchlíci by humanitární dávku mohli získat po doložení pasu a víza ke strpění. V případě potřeby by ji mohli pobírat pak ještě pět dalších měsíců, museli by o ni už ale pravidelně žádat. Ministerstvo se na poskytování podpory už připravuje, uvedla mluvčí resortu Eva Davidová. Podle ní resortní experti pracují na tom, aby vyřizování bylo jednoduché a rychlé a vyplácení bezpečné.

Jurečka minulý týden řekl, že by v regionech mohla vzniknout nová místa, kam by si uprchlíci mohli chodit podporu vyřizovat. Zabránilo by to frontám na úřadech práce či v krajských přijímacích centrech. Podle informací ČTK resort ale od zřízení těchto středisek zřejmě upustí. Jak bude ministerstvo postupovat, jeho mluvčí zatím neupřesnila. Zmínila pouze dohodu s bankovní asociací. Podle Davidové osm bank nabízí uprchlíkům zřízení účtu.

"Snažíme se motivovat příchozí z Ukrajiny, aby si co nejrychleji zřídili účet u české banky. Na základě toho by jim úřad práce mohl vyplácet humanitární dávku bezhotovostně, tedy bez nutnosti osobní návštěvy úřadu. V praxi by se tak celý proces urychlil a především by se zamezilo dlouhému čekání ve frontě," uvedl Najmon.

Náměstkyně Merhautová minulý týden sněmovnímu sociálnímu výboru řekla, že s agendou úřadům práce vypomáhají ministerští úředníci či pracovníci sociální správy a inspekce práce, nabírají se pracovníci na dohodu. Upravují se také resortní informační systémy.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu z této země uprchly do zahraničí tři miliony lidí, uvedla dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Do Česka od začátku ruské invaze zatím přicestovalo podle odhadů 220.000 Ukrajinců. Už dříve ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl, že ČR je schopna poskytnout základní komfort a najít ubytování pro zhruba 250.000 lidí. 

Kvůli přílivu uprchlíků se objevují také dezinformace týkající se Ukrajinců. "Mezi lidmi prchajícími před válkou na Ukrajině jsou údajně amnestovaní zločinci. Je to lež a jde o strašení s cílem vyvolat paniku. Prezident Zelenskyj 28. 2. jasně řekl, že propuštěni budou pouze ti, kdo zůstanou a budou bojovat proti ruské agresi," vyvrací jednu z nich Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější