O vítězi voleb se v Plzni rozhoduje mezi hnutím ANO a SPOLU

Lídr koalice SPOLU v Plzni doufá, že ODS, TOP 09 a KDU-ČSL budou členy nové koalice ve městě. SPOLU nebude jednat s SPD a KSČM, zatím s nikým nevyjednává. V Plzni bylo po 22:00 sečteno 98,4 procenta hlasů. SPOLU v závěru sčítání zhruba o dvě desetiny procentního bodu předstihlo ANO, které od začátku sčítání vedlo. SPOLU dosud nasbíralo 27,7 procenta hlasů.

Plzeň

"Je to o desetinky, vypadá to na mandáty stejně - 15 (SPOLU) ku 15 (ANO). Uvidíme, jak to bude rozdané směrem k ostatním stranám. Variant je několik, jsou otevřené. Samozřejmě bych byl rád, aby bylo SPOLU určitě členem koalice. Uvidíme, jestli se nálada z krajské koalice přenese i na Plzeň," uvedl lídr kandidátky a náměstek primátora David Šlouf (ODS).

ANO dnes ČTK naznačilo, že z jeho pohledu velmi dobře funguje od poloviny února nová krajská koalice ANO, Piráti a STAN. Podle Šloufa je půdorys krajské koalice na úrovni města dost pravděpodobný. "Ale na to musí mít mandáty, celkem 24," dodal Šlouf. Zastupitelstvo Plzně má 47 členů.

SPOLU nebude oslovovat SPD a KSČM, která ale zřejmě neuspěje. S ostatními úspěšnými uskupeními chce jednat. "Uvidíme, jak to dopadne, nepovažuji to za marný nebo ztracený boj. Stále věřím, že jsme schopni, abychom byli významným členem koalice na příští volební období," uvedl Šlouf. Neřekl, s kým a o čem plánuje hovořit, nejprve to oznámí vyjednavačům. Podle Šloufa SPOLU zatím nevyjednává. Podle toho, kolik bude mít jednotlivá strana nebo hnutí mandátů, dá dohromady nějaké varianty. Nějaké "oťukávání" už určitě začne v neděli, uvedl.

"U nás je to malinko komplikovanější v tom smyslu, že jsme tři strany, které se musí domluvit (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). A já chci, abychom nadále vystupovali jednotně. A určitě dopředu vylučuji variantu, což už jsem zaslechl, že by byla jenom ODS a TOP 09 nebo KDU by nebyla. Takže buď bude v koalici SPOLU, anebo nikdo. Určitě budeme držet dál, tak jak jsme drželi doteď," řekl Šlouf.

Nižší volební účast, dosud 38,6 procenta, považuje za smutnou. "Přitom komunální volby jsou o tom, jak tady lidé budou žít, co se postaví nepostaví, jak bude město vypadat. A myslím, že právě ke komunálním volbám by měli lidé chodit nejvíc, protože v tom městě žijí," uvedl.

U městských obvodů Šlouf ocenil výsledky na obvod Plzeň 2. "Velké poděkování patří už tradičně Lumírovi Aschenbrennerovi (starostovi obvodu a senátorovi) a jeho týmu, který pravici podržel. A finiš, kdy dotahujeme ANO, je dán tím, že Slovany jsou vždy spočtené nejdéle a dnes je to ještě složitější v tom, že počítali navíc senátora (senátní volby), takže jejich výsledky přicházejí na řadu jako poslední a díky tomu teď dotahujeme," uvedl. U ostatních velkých obvodů uznal, že ANO vítězí poměrně suverénně. "Radost z toho nemám," dodal.

Volby v Plzni vyhrálo v roce 2018 ANO s 22,19 procenta hlasů, těsně druhá ODS dostala 22,11 procenta, obě strany získaly po 13 mandátech. Třetí skončili se sedmi mandáty Piráti, po čtyřech křeslech získala TOP 09 a také KDU-ČSL s Pravou volbou pro Plzeň, tři mandáty dostaly shodně ČSSD a KSČM. Koalici vytvořily ANO, ODS, ČSSD a TOP 09.

Témata: Plzeň

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější