O život přišlo na letišti v Kábulu 12 lidí. 8000 dalších odletělo evakuačními letadly

Na kábulském letišti a v jeho okolí zemřelo od neděle nejméně 12 lidí. S odvoláním na dnešní prohlášení zástupců Tálibánu i činitelů NATO o tom informovala agentura Reuters. Na letišti v afghánské metropoli, odkud se po převzetí moci Tálibánem ve spěchu evakuují tisíce Afghánců i cizinců, už podle svědků nepanuje takový chaos jako na počátku týdne

Ilustrační foto

Pro řadu lidí, kteří mají nárok opustit zemi, je ale nyní problém se na letiště vůbec dostat. Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného představitele bezpečnostních složek uvedla, že do bezpečí dosud odletělo kolem 8000 evakuovaných.

Lidé, kteří přišli o život na letišti, zemřeli následkem střelných ran nebo v tlačenicích, prohlásil tálibánský velitel, který si nepřál být jmenován. Afghánce bez práva na vycestování, kteří se stále tísní na letišti ve snaze dostat se ze země, vyzval, aby šli domů. "Nechceme na letišti nikomu ublížit," dodal člen radikálního hnutí.

Také dnes se u bran letiště ozývala střelba, po níž se davy čekajících lidí rozprchly. Podle agentury Reuters ale není jasné, zda do vzduchu stříleli bojovníci Tálibánu nebo příslušníci americké armády.

Německý generál Jens Arlt, který v Kábulu řídí evakuaci německých občanů a afghánských spolupracovníků, dnes podle agentury DPA řekl, že na místě se odehrávají "dramatické scény". "Je to tady velice, velice turbulentní. Možná v pozadí uslyšíte výstřely. Vídáme tady zoufalé pohledy Afghánců i občanů různých zemí, kteří se snaží dostat se do prostoru kábulského mezinárodního letiště," popsal při on-line tiskové konferenci Arlt.

Zástupce Tálibánu agentuře Reuters řekl, že hnutí "dodrželo slovo" a poskytuje zahraničním zemím plnou podporu při evakuaci jejich občanů. "Usnadňujeme bezpečný odchod nejen cizincům, ale i Afgháncům. Snažíme se na letišti zabránit jakýmkoli slovním či násilným střetům mezi Afghánci, cizinci a příslušníky Tálibánu," citovala jej agentura. Severoatlantická aliance už dříve uvedla, že nemá zprávy o tom, že by bojovníci Tálibánu použili proti davům u letiště násilí.

Tálibán ovládl afghánskou metropoli po bleskové ofenzivě v neděli, načež na tamním mezinárodním letišti vypukl zmatek a chaos. Zaplavily jej tisíce lidí, kteří se zoufale snažili dostat pryč ze země. Z Kábulu od té doby odletěly desítky evakuačních letů, které celkem odvezly tisíce diplomatů, humanitárních pracovníků i občanů Afghánistánu.

O složité situaci vypovídá fakt, že vyslaná letadla často musejí z Kábulu odletět poloprázdná, protože se lidé nemohou na letiště dostat. Rumunsko dnes například oznámilo, že ve středu jeho letadlo C-130 Hercules do Islámábádu dopravilo jediného člověka. "Velice obtížné bezpečnostní podmínky v Kábulu znamenaly, že se nepodařilo na letiště dostat další skupiny rumunských občanů," uvedlo ministerstvo zahraničí.

Americký ministr obrany Lloyd Austin ve středu řekl, že Spojené státy jsou nyní schopné vypravit z Kábulu během 24 hodin asi dvacítku letů se stroji Boeing C-17, do nichž se vejde zhruba stovka lidí. "Je jasné, že se ani neblížíme tomu, kam bychom se ohledně počtu evakuovaných chtěli dostat," sdělil.

Američané se seznámili s plánem Izraelců na evakuaci Rafáhu

05.05.2024 16:04 Izrael v tomto týdnu seznámil představitele americké vlády s plánem na evakuaci civilistů z Rafáhu…

McCainová je přesvědčena, že v Gaze vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:58 Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového…

Německá policie šetří napadení europoslance, který vylepoval plakáty

04.05.2024 21:37 Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při…

Polsko si stěžuje na ruské kybernetické útoky

04.05.2024 18:02 Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo…

Rusko má ukrajinského prezidenta Zelenského na seznamu hledaných osob

04.05.2024 15:59 Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská…

Američané si nadále nepřejí izraelský postup do Rafáhu

04.05.2024 10:15 Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra…

Izrael chce najít nové zahraniční dodavatele, zvažuje i Česko

03.05.2024 21:50 Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční…

Izrael dává Hamásu týden na přijetí dohody o příměří

03.05.2024 19:49 Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění…

Rusko tajně dodává ropu do KLDR, upozornili Američané

03.05.2024 09:26 Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje…

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Související:

Nejnovější